Как да спестиш от бюджета за коледна трапеза

Как да спестиш от бюджета за коледна трапеза

Как да спестиш от бюджета за коледна трапеза

… без да си спестяваш коледен дух

Задавали ли сте си въпроса, какво е най-хубавото в коледните празници? Почти със сигурност отговорите съдържат в себе си неща като топъл уют, цялото семейство на едно място, типичните коледни аромати на канела и цитруси, приповдигнатото настроение. Разбира се и подаръците. Които като деца с нетърпение сте очаквали и времето до полунощ или другата сутрин е изглеждало безкрайно. А като възрастни се превръща в нетърпението да видите радостта в очите на децата, когато ги разопаковат с типичната им припряност.

Като стана дума за деца, най-вероятно това са и спомените ви от това време:

Ароматите, атмосферата, суетенето на мама или баба. Надали са свързани с факта, че въпросните жени са станали преди да пукне зората, за да приготвят всичко за празничната трапеза, а накрая само семейната радост ги предпазва от умората, която напира да ги бутне твърде рано.

Сега, на тяхно място, вероятно планирате Бъдни вечер и Коледа със същия плам и желание да доставите истински празник на всички около себе си. И с тайната надежда, че този път ще откриете магически начин да се справите по-бързо и лесно. И че в стремежа си да подготвите перфектните и богати трапези няма да изтощите бюджета си до изнемога. И след като установихме, че приятното преживяване в коледните дни не се корени точно в отрупаната маса и преяждането с излишно много вкусотии, да видим какво може да предприемете, за да си спестите пари, но и време.

Първата задача е добрата подготовка. В края на декември всички сме изтощени от измисляне и пазаруване на подаръци, планиране на самите празници, включително и Нова година, и разбира се, от самия факт, че малко или много ни се е събрала есенно – зимна умора. Ако вече знаете как ще прекарате Бъдни вечер и Коледа и ако подготовката на вечерите включва вашата активна дейност, може да започнете с редуцирането на задачите.

За Бъдни вечер

Не се престаравайте, заложете повече на украсата и духа.

По традиция този празник се отбелязва в тесен семеен кръг. Ако ще събирате само семейството и децата, няма нужда да отрупвате масата с неща, които няма да бъдат изядени. Знаете, че ястията трябва да са нечетен брой, но истината е, че няма точна цифра за това. Спори се дали да са 7, 9 или 11. Нищо не ви пречи обаче да ги сведете до 3 или 5. Ако искате да са повече, заложете на по-лесни „попълнения“ до необходимата бройка – някакъв вид постен пастет, ядки, плодове или пък някоя нетрадиционна, но лесна постна гозба. Питката с паричка (или късмети, според традицията във вашия дом) като че ли е задължителна, но съвсем не сте длъжни да я омесите вие. Купешките съвсем не са лоша алтернатива и също са вкусни.

За Коледа

Обикновено тук се случва голямата трапеза, още повече, че постите са свършили и традициите са да се приготвя месо. Ако ще се събирате с цялата рода или пък с приятели (може би сте именик?), никой няма да се засегне, ако помолите всеки да донесе по нещо. Няма и ангажимент какво месо ще приготвяте: свинско, пилешко или популярната напоследък пуйка. Ако бюджетът ви не позволява излишни екзотични избори, съвсем спокойно може да се спрете на нещо традиционно и по-евтино.

И още малко трикове

Огледайте се още преди празниците – подобно по време на подаръчната треска супермаркетите също правят намаления и промоции, свързани с подготовката на трапезата. Никой няма да ви се разсърди и ако заложите на някои готови и полуготови храни като салати или сладкиши (особено пък ако не си признаете!). И малко в кръга на шегата, но не съвсем: Най-лесно ще е, ако вие сте сред гостите.

Накратко казано безкрайното готвене съвсем не е рецептата за приятно прекарани празници. По-добре използвайте времето, за да обърнете повече внимание на близките си и на децата. Впрочем вторите можете да включите в подготовката – за тях ще е радост и спомен. А ако искате освен с уют да блеснете и в кухнята, но изпитвате затруднения с пазаруването на всичко необходимо, Credissimo ще ви подаде ръка. Със заем до 600 лв. без лихва в гратисния период със сигурност може да превърнете празниците в незабравимо вълшебство!



Обратно към всички

Прочети още