Credissimo с актуализиран кредитен рейтинг

Credissimo с актуализиран кредитен рейтинг

На проведения рейтингов комитет на „БАКР – Агенция за кредитен рейтинг“ в средата на месец май беше обсъден корпоративният кредитен рейтинг на Credissimo. Вследствие на аналогична промяна в перспективата на държавния рейтинг на Република България беше взето решение перспективата на глобалния рейтинг на компанията да бъде актуализиран от „негативна“ на „стабилна“, тъй като той се явява таван на рейтинга на Credissimo.

Благодарение на своите усилия и дългосрочна работа в посока развитие на компанията „БАКР - агенция за кредитен рейтинг“ АД (БАКР) промени рейтингът на Credissimo с най-високия възможен за държавата ни към момента.

Как изглежда актуализираният кредитен рейтинг на Credissimo?

  • дългосрочен рейтинг: ВВB-,
  • перспектива: стабилна;
  • краткосрочен рейтинг: А-3;
  • дългосрочен рейтинг по национална скала: A (BG);
  • перспектива: стабилна;
  • краткосрочен рейтинг по национална скала: А-1 (BG).

На какво се базира рейтингът?

Рейтингът, присъждан от БАКР, се базира на методиката CRAMELS, според която последователно се оценяват:

C – Капиталова адекватност

R – Ресурси

A – Качество на активите

M –Мениджмънт

E – Качество на доходите

L – Ликвидност

S – Размер и системи

Корпоративният кредитен рейтинг (рейтинг на емитент) е безпристрастна оценка за кредитоспособността на компаниите. Той изразява външно, обективно и независимо мнение относно възможностите на компанията да обслужва задълженията си точно и навреме. Необходимата за това информация е набавена от оценяваното дружество, Национален статистически институт, БНБ, база данни на БАКР, консултанти и други източници на публична информация.

Актуализираният кредитен рейтинг на Credissimo показва повишаването на рейтинга на България, който се явява и тавана на нашия рейтинг. Благодарение на изградените стабилни позиции на компанията на пазара, както и цялостният модел на работа, ние от Credissimo продължаваме да развиваме и налагаме позитивни тенденции в сектора на небанковото кредитиране, като очакваме да получим нов кредитен рейтинг през есента.



Обратно към всички

Прочети още