close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Изтичане на данни от НАП- има ли опасност да бъде взет кредит на мое име от чуждо лице?

от Credissimo България | 30.07.2019

Изтичане на данни от НАП- има ли опасност да бъде взет кредит на мое име от чуждо лице?

На 17 юли 2019 г. беше съобщено, че е осъществен неоторизиран достъп до около 3% от информацията, съдържаща се в базите данни на НАП. Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация на около 5.1 млн. българи.

Незаконно разпространените файлове съдържат:

  • Имена, ЕГН и адреси на български граждани;
  • Телефони, имейл адреси и друга информация за контакт.

На сайта на НАП е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп- https://check.nra.bg/, след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

Какви са рисковете някой да получи кредит на мое име?

Както своевременно потвърдиха от Асоциация за отговорно небанково кредитиране, няма риск някой да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха и от НАП, Нотариалната камара, банките, дружествата за лизинг и Агенцията по вписванията.

Credissimo, като лидер в онлайн кредитирането и една от най-бързо развиващите се FinTech структури в небанковия финансов сектор, непрекъснато инвестира в иновативни нововъведения и автоматични процеси, отговарящи на съвременния дигитален свят. Това гарантира на първо място идентификацията и защитата на личните данни на нашите клиенти, както и по-доброто обслужване.

За сключването на договор за кредит, Credissimo събира данни не само по документ за самоличност и данни за контакт, но извършва редица проверки в регистри, до които има правомерен достъп, както и прилага голям брой допълнителни механизми с цел идентификацията на клиента. Задължително условие за всеки кредитоискател е да изпрати и снимка на личната си карта. По този начин, независимо, че предоставяме услугите си онлайн, няма риск от злоупотреба и получаване на кредит от Credissimo от трето лице чрез неправомерно получените чужди данни. 

Препоръки:

  • Съветваме да бъдете предпазливи, когато някой контактува с вас по телефон или имейл и иска от вас да извършите действие с финансов или личен характер.
  • Не предоставяйте на никого информация за банкови сметки, за дебитни или кредитни карти, независимо за кого се представя човекът, който се свързва с вас.
  • Сменете паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

При въпроси относно личните данни и обработката им от Credissimo, може да се свържеш с нас на телефони 0700 12 012 или *5555, както и да ни пишеш на dpo@credissimo.bg. Повече информация може да намериш и в нашата Политика за защита на личните данни- https://credissimo.bg/pdata.

Прочети още

Credissimo дари над 8 000 порции топъл обяд на нуждаещи...
Credissimo дари над 8 000 порции топъл обяд на нуждаещи...

В кампанията ни “Топъл обяд навреме” раздадохме над 8 000 порции топъл обяд на хора в затруднено положение.

Топъл обяд навреме: Над 2000 човека в нужда получиха топла...
Топъл обяд навреме: Над 2000 човека в нужда получиха топла...

Планира се увеличаване на броя порции до 1 000 на ден, поради големия брой желаещи

Топъл обяд навреме: Всеки ден даряваме топла храна, заедно...
Топъл обяд навреме: Всеки ден даряваме топла храна, заедно...

От 30-ти април - Безплатен обяд от Credissimo за нуждаещи се, съвместно с ресторант Djanam Steak House