10 книги, които да прочетеш това лято

10 книги, които да прочетеш това лято

Лятото е вълшебно време, в което слънчевите дни те карат да забавиш темпото и да релаксираш все повече.
Точно затова едно от най-обичаните занимания през този период е четенето на книги. Независимо дали се излежаваш на плажа, люлееш се в хамака или просто си почиваш в някое уютно кътче на дома си, радостта да се потопиш в света на завладяваща книга е несравнима.

За да сме сигурни, че твоите летни четива тази година са наистина стойностни съставихме подбран списък с книги на различна тематика, които да те развеселят, помогнат и разкажат завладяващи истории. Ето кои са те:

 

  • Книги за безгрижно бягство от ежедневието

Когато слънцето грее ярко и животът се чувства по-лек, определено не ти е до четенето на тежки прашни томове. Това, от което се нуждаеш, са книги, които без усилие те откъсват от ежедневните грижи и те карат да се усмихваш от ухо до ухо.

„Хората, които срещаме на почивка“ от Емили Хенри e очарователен роман, който следва двама приятели по време на годишните им ваканционни приключения. Тематичната лятна книга разказва за сложните взаимоотношения между двамата и как те постепенно откриват истинското значение на приятелството им.

Ако пък си в настроение за нещо забавно и неочаквано, фентъзи романът „Добри поличби“ от Нийл Геймън, е за теб! Книгата разказва за невероятното приятелство между ангел и демон, докато те обединяват сили, за да предотвратят наближаващия апокалипсис.

Тези истории ще стоплят сърцето ти, ще те накарат да се смееш и ще ти напомнят за трансформиращата сила на приятелството.

 

  • Книги за вълнуващи приключения

Ако търсиш прилив на адреналин през летните дни, следват два завладяващи романа, които ще те държат на ръба на стола ти.

Потопи се в психологическия лабиринт на „Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин. Книгата разказва за това как невинността на Николас Дън е поставена под съмнение, след като съпругата му мистериозно изчезва. Постепенно се разкрива мрежа от измама и мрачни тайни, които определено ще те оставят без дъх.

Ако пък вече знаеш тази и харесваш тази история (която има и страхотна филмова адаптация), препоръчваме ти и „Криминален клуб “Четвъртък“ от Ричард Осман. Това е вълнуваща и остроумна мистерия, която следва група пенсионери, които използват острите си умове, за да разрешават нерешени случаи. Ако ти звучи интересно, дай шанс на тази история - със сигурност ще изпълни с удивление няколко твои летни дни.

 

  • Книги за пътешествия

Дори и да нямаш грандиозни планове за пътуване това лято, силата на книгите ти позволява да пътуваш до където си поискаш от комфорта на собствения си дом. Представяме ти две книги, които пресъздават именно това чувство.

Изживей трансформиращата сила на „По пътя“ от Джак Керуак - вечна класика, която проследява пътешествията на автора из Америка. Този литературен шедьовър ще разпали жаждата ти за пътешествия и ще те пренесе до безкрайните магистрали и оживените пейзажи, които те очакват отвъд прага на дома ти.

Ако пък искаш да разбереш повече реални факти за цели 33 държави, препоръчваме ти “Атлас на щастието” от Хелън Ръсел. Книгата представлява своеобразен атлас на страните, които са в челната десетка на индекса за щастие, както и на тези, които не попадат там. Какво прави хората от една страна щастливи - открий отговора в страниците на книгата.

 

  • Книги за личностно израстване

Това лято е време да отключиш потенциала в себе си и да се впуснеш в трансформиращо пътешествие за личностно израстване!

Потопи се в „Магията да твориш“ от Елизабет Гилбърт -  завладяващ разказ за творчеството, който насърчава читателите да прегърнат любопитството, да преодолеят страха и да живеят живот, лишен от страхове. Проницателните анекдоти и практическите съвети на Гилбърт помагат за отключването на творческия потенциал и откриването на радостта от живота - нещо, което всеки от нас има нужда.

Открий „Годината, в която казвах “Да“ от Шонда Раймс (позната като създателката на сериала “Анатомията на Грей”) - мемоари, които разказват за трансформиращото пътуване на авторката извън зоната си на комфорт. Откровенените истории на Раймс вдъхновяват читателите да прегърнат възможностите, да предизвикат самоналожените ограничения и да започнат да живеят автентично.

Тези книги за самопомощ ще ти дадат сила да направиш положителни промени и да откриеш истинския си потенциал - защо това да не се случи още по време на лятната ти почивка?

 

  • Вдъхновяваща нехудожествена литература

Кой каза, че нехудожествената литература не се чете лесно? Разбий този стереотип това лято и виж какви четива от този жанр ти предлагаме.

Потопи се в страниците на „Скрити числа“ от Марго Лий Шетърли - книга, която възхвалява брилянтните афро-американски жени математици, изиграли ключови роли в НАСА по време на космическата надпревара.

Друга възможност да се впуснеш в провокиращо размисъл пътешествие това лято е „Sapiens: Кратка история на човечеството“ от Ювал Ноа Харари. Разбираме, че книга с този размер, може да изглежда заплашително, но не се притеснявай! Тя представлява забележително изследване на историята на нашия вид, от произхода ни като ловци-събирачи до сложните общества, в които живеем днес, и се чете изключително лесно.

 

Списъкът ни е дълъг, а жанровете, които искаме да ти препоръчаме са безкрайни. Надяваме се тази селекция от книги да ти допада. Грабни някоя от тях, намери любимото си място за четене и остави страниците й да разгърнат пред тeб свят на емоции, вдъхновение и знание.

 

 



Обратно към всички

Прочети още