10 най-интересни причини, за теглене на бърз кредит

10 най-интересни причини, за теглене на бърз кредит

Как бихте похарчили случайно намерени 100 лева? Ще ги приемете ли като дар, който идва, за да осъществи някое от онези желания, за които средствата все не стигат? Или ще ги разпределите разумно по някое от задължителните пера от разходите, без излишно витаене в облаците? А може би ще ги спестите?


Труден въпрос за тези трудни моменти, когато детето в сърцето ти приплаква за едно, а възрастният в разума сърдито размахва показалец. Ти си по средата и трябва да вземеш най-доброто решение, което понякога изглежда почти невъзможно.
Един от бащите на САЩ, Бенджамин Франклин, е казал, че предимството да имаш пари, е да можеш да се възползваш от тях. Може би е имал предвид разумно възползване, защото един от множеството му други съвети е: Не пилей напразно! А може и да не е имал предвид това, може да е имал предвид точно обратното, ето още един цитат от него: „Богатството не е на този, които има пари, а на който му се наслаждава“. 
Тълкуването оставяме на вас, а истините за правилното изразходване на парите най-вероятно са толкова на брой, колкото са и хората по Земята. За един е важно да си угажда, друг не би похарчил и стотинка за забавление или удоволствие. Вторите май са рядкост. 
Свикнали сме да си представяме, че когато човек опре до кредит, значи по-скоро има сериозна причина за това. Подготвили сме ви разказ за най-любопитните причини, заради които хора са теглили заем. Някои от тях са трогателни, други смешни, а трети… е, трети откровено звучат глупаво, но пък авторите им със сигурност са имали своята твърда аргументация, за която не можем да подозираме. И всичките са истински.

 

1. Скъпа, ела при мен! 

Този случай е от България. Както често се става тук един от членовете на семейството заминава в чужбина – дали защото иска да емигрира завинаги, или защото планира да събере пари и да се върне – няма значение. Много хора теглят кредити, за да могат да финансират пътуването или пък установяването си в чужда държава и това не е необичайно. Необичайно е обаче, когато съпруг се обръща към кредитна компания с молба да отпуснат заем на жена му, за да замине при него в Норвегия. Пътуването вече е планирано и организирано, парите също би трябвало да са налични – от заплата. Само че работодателят забавя заплатата и събирането на семейството е на път да се провали. Това е положението, понякога дори съвременните приказки се случват на кредит.

 

2. Любов с пари не се купува.

Кой го твърди това? И тук няма кой знае какво ексклузивно, освен че е предимно мъжка черта. Кредит за скъп подарък, вечеря в скъп ресторант, задоволяване на женски прищевки. Единственият проблем е, ако момичето накрая не оцени усилията и мъжът си остане само с вноските за погасяване. Има и малко по-щастливи поводи за любов на кредит като теглене на заем за сватба или (това е истински цитат): „За първата ни бременност с жена ми“. Колко сладко, малко мъже съпреживяват бременността на половинката си като своя!

 

3. Изневерите водят до банкрут.

Да, факт е. Някои хора теглят кредити пак за любов, ама малко по-нерегламентирана. Проучване на телевизионния канал CNBC показва, че някои хора почти издържат любовниците си, като им плащат сметките, купуват им подаръци и естествено дават пари за хотелски стаи. Средно изневярата струва 444$ (около 800 лева) на месец. Не си поплюват отвъд Атлантика…

 

4. Развод ми дай, развод ми дай …

Ако щете вярвайте, но в Канада има компания, която е специализирана изцяло в отпускането на бързи кредити за развод. С него страните могат да покрият юридическите разходи и таксите по бракоразводното дело. Компанията предлага и заеми за медиация, така че страните да се разделят максимално лесно и без спорове.
Дотук оформихме цял житейски път на кредит – от първа среща, през сватба, бременност, изневяра и до развод по взаимно съгласие. Някои хора обаче не биха се задоволили с такъв мирен изход:

 

5. Кредит за убийство.

Не, за щастие няма такива специални продукти, надяваме се никъде по света. Но пък и никой не те пита какво правиш с парите, нали? 
През май тази година Луиджи Дали от Манчестър беше осъден на доживотен затвор. Той беше съден за убийството на партньора на бившата си приятелка. Луиджи не могъл да понесе раздялата с Джоана Блийч, която го изоставила след домашен побой. А след като си намерила нов приятел явно му е дошло наистина в повече, защото намерил и наел двама бивши затворници, които да извършат екзекуцията. А за да им плати изтеглил бърз кредит от 1000 лири.
Стига толкова ужасии. Да си поговорим за:

сладки спящи кучета

6. Малките сладки котета, кучета, хамстери, рибки…

В Съединените щати съществува процедура по фалит на частно лице, при която човек може да обяви банкрут и да бъде освободен от част от дълговете си. Адвокатска компания от Розуел, щата Джорджия, разказва за случай от практиката си, когато трябвало да се занимаят с фалита на мъж, влязъл в кредитна спирала заради… домашните си любимци. Човекът си отглеждал 43 животни, сред които кучета, котки, птици, змии, кози, коне и мишки. Това наистина са много грижи и храна.
Редица компании в Щатите и Великобритания предлагат бързи заеми за собствениците на домашни любимци, които най-често опират до такива заради ветеринарни разходи. В случай, че не са направили здравна застраховка на котката, кучето или игуаната си, защото там съществува и такъв продукт.

 

7. И малките сладки дечица.

Техни „жертви“ най-често стават самотните майки, показва статистиката. Няма да търсим психологическата причина защо е така, но фактите говорят. Една майка теглила кредит и го изхарчила заедно с всичките си останали пари, за да заведе детето си в Дисниленд за седмия му рожден ден. Втора майка направила същото като завела детето си за един уикенд в луксозен хотел, за да отпразнуват завършването на основно училище. 
Преди три години медиите на Острова разтръбиха случая на Кейти Макгил – безработна самотна майка от малко градче в графство Уилтшър. Кейти изтеглила бързи кредити за 1700 паунда от общо осем компании. С парите тя купила стотици коледни подаръци за двете си деца, сред които нов телевизор и DVD плеър. След като „изтрезняла“ от коледното си умопомрачение, Кейти обявила на всеослушание, че няма как да изплати заемите и обвинила компаниите, че са й отпуснали кредити, без да проверят какъв е личният й случай.
Ако си мислите, че майките просто понякога са заслепени в опитите си да осигурят всичко на децата, вижте следното:

 

8. Майка ми е пристрастена.

В радио предаването на американския финансов консултант Дейв Рамзи звънят всякакви хора с парични проблеми и търсят съвет. Един ден на линията е Рони от Лос Анджелис, който има следният въпрос: Какво да направя с майка ми, която е на 74 години, получава добра пенсия, но въпреки това непрекъснато тегли бързи кредити. Жената се оправдава пред децата си, че парите й трябват за различни неотложни нужди, например операция на очите. Оказва се, че средствата отиват в съвсем друга посока – за редица вещи, често ненужни. Отговорът на Рамзи е, че отношението към старицата трябва да е като към човек на наркотици – тя просто е развила зависимост към бързите кредити и й трябва не финансов специалист, а лекар. В интерес на истината американското Бюро за защита на потребителите наскоро предупреди, че много от ползвателите на тази финансова услуга се държат като зависими. Те просто са нещастни, ако нямат поне един такъв кредит.

 

9. Най-грешната инвестиция.

Много хора теглят бързи кредити, за да инвестират в бизнес начинание или да подпомогнат бизнес дейността си. Сигурно така разсъждават и тези, които теглят заеми, за да ги проиграят на хазарт. За нас думата е „проиграят“, в техните представи вероятно са именно за инвестиция, с която ще ударят големия джакпот. 
„Синът ми е зависим, тегли заеми и не ги връща. Какво да направя?“; „Имам приятелка, пристрастена е към хазарта. Започна да тегли кредити и парите от тях заминават за онлайн хазарт. Моля ви кажете ми какво може да се направи?“; „Сълзите ми напират, докато пиша това. Кажете ми как да помогна на човека, когото обичам?“. Това са извадки от български форуми за взаимопомощ. За щастие има такива, както има и редица специалисти, към които може да се обърнете, ако и до вас има човек с такъв проблем.

 

10.Стига глупости, дайте малко по-весело!

Разбира се, че има и забавни начини да изхарчите парите си, без да са непременно безполезни. Ето ви пример:
Любимият ви изпълнител или група идва в България, а вие нямате пари да си купите билети за концерта (или когато имате, ще са свършили). Разбира се, че това е уникален момент, в който ви съветваме веднага да се възползвате от заем Credissimo до заплата. Нали не искате да съжалявате всеки път, когато чуете тяхна песен? И да, има такъв случай на заем за билети за рок концерт.
снимка с телефон от концерт
„Искам да си купя кросов мотор, който струва 5600 лева и не ми достигат“. На пръв поглед е лудост, обаче хич не е лоша идея. Придвижването с мотор е много по-бързо и изключително удобно. Конкретно пък оф роуд карането с кросов мотор е отлично хоби, спорт и повод за сприятеляване с готини хора. Така че, защо не?

И накрая: Не пропускайте живота, прекарвайки го в стриктно спестовничество, но и харчете разумно! Впрочем имате ли вече идея, какво можете да направите със стоте лева от началото на статията? Помислете пак.



Обратно към всички

Прочети още