10 места, които трябва да посетиш в България преди есента

10 места, които трябва да посетиш в България преди есента

Лятото бавно си отива. И макар формално до астрономическата есен да остават две седмици, въздухът вече е по-студен, слънцето не напича така жарко, а животът се връща към активния си работен уикенд. И все пак още има време да изпратите топлия сезон с няколко дни почивка. Но тъй като става хладно за плаж, този път сме подбрали 10 уникални места в България, на които може да се насладите на последните лъчи. За предпочитане е да го направите сега, когато природата се обагря в невероятните си есенни цветове, но все още е и достатъчно топло. Дали ще изберете планински, морски или селски туризъм, или пък просто еднодневна разходка – важното е да се насладите максимално на оставащото време.

Хижа Рай, Стара планина

хижа рай, стара планина

Това небесно място е едно от най-почитаните от любителите планинари. Запазило се е благодарение на отдалечеността си – няма път за коли. Стига се по пешеходен маршрут от Калофер, който се минава за около 4 часа и половина и не е прекалено труден. Гледката наистина е райска, а малко над хижата е и водопадът Райското пръскало. По пътя пък може да се насладите на чистите ледени води на Тунджа и да се възхитите на плашещите понякога висини на местността Джендема. Ако сте екстремно настроени, може и да палаткувате на поляната пред хижата. Иначе цената на легло е 12 лв., а място има достатъчно – 120 легла. На 2,30 часа от хижа Рай е и най-високият връх в Стара планина – Ботев.

 

Хижа Мазалат, Стара планина

хижа мазалат, стара планина

Отстрани изглежда, сякаш тази хижа е кацнала на билото и е покорила планината. Още едно място с невероятна гледка. Намира се под Триглавския масив, като за изходни пунктове за изкачване най-често се използва село Стоките. Втори вариант е от Априлци да се качите на хижа Тъжа и от там към Мазалат, но е по-добре да разделите похода на две. Има оф-роуд път до самата хижа, но не е препоръчително да се качвате дотам моторизирани (и със сигурност не с обикновен автомобил). Ако все пак предпочитате, така може да направите и еднодневна разходка.

Хижа Безбог, Пирин

хижа безбог, пирин

Хижа Безбог е популярно и предпочитано място за отдих както през лятото, така и през зимата за ски туризъм. И не е случайно. Лесно достъпна с лифт или пеша от хижа Гоце Делчев над Добринище, с уникална гледка към връх Безбог и Безбожкото езеро. Хижата е реновирана и предлага почти хотелски удобства. Преходите до близки обекти като едноименния връх или в. Полежан, до Тевното езеро, са сравнително кратки и лесни.

Хижа Мусала, Рила

хижа мусала, рила

Нагоре, нагоре и така до най-високо разположената хижа в България под най-високия връх в България. Хижа Мусала се намира на 2389 м. височина и може да стигнете до нея пеша от Боровец (4,30 часа) или с лифт до Ястребец и отново пеша (около час път). Естествено, може да ползвате мястото и като изходна точка за връх Мусала (около 2 часа от хижата).

Маслен нос, Странджа (Южно Черноморие)

маслен нос, странджа

Стига толкова планини, време е да се върнем към морето и най-добрите места за изпращане на лятото. До Маслен нос се стига по три начина – с високопроходим автомобил, с туристическа яхта (каквито тръгват от Приморско) или пеша (около 3 км.), след като оставите автомобила си при си при комплекс Перла. След това стигате до гледка, скали, крепостни останки и самотни вълни.

Камен бряг, Северно Черноморие

камен бряг, черно море

Далеч на север от Маслен нос е не по-малко величествения Камен бряг. Едно от най-популярните места за посрещане на Джулай морнинг (1 юли), но не по-малко подходящо и за изпращане на лятото. На 2 км. от селото се намира резерватът Яйлата, което е задължително за посещение място. Невероятни скали в причудливи форми, пещерни жилища, смарагдови води – смесица между древна история и природа. А малко по-надолу е нос Калиакра, в подножието на който е един от най-закътаните и приятни плажове по Черноморието – Болата.

Белоградчишките скали и Баба Вида (Северозападна България)

белоградчишки скали

Официално най-бедната област на България – Северозападната, е несправедливо подценявано място за туризъм. Избрахме да ви предложим посещение на Белоградчишките скали, които участваха в конкурса „Новите седем чудеса на света“. Само на 45 км. от там пък се намира най-запазената крепост в страната – Баба Вида край Видин. Ако отделите няколко дни за екскурзията, може да се отбиете до пещерата Леденика в красивия Врачански Балкан, или пък да изкачите любимия на Иван Вазов връх Ком край Берковица.

Магическите Родопи

родопи

Така и не успяхме да се спрем само на определено място в тази извънземна планина. Може да обиколите ждрелата на Ягодина и Триград, да разгледате приличащата на съкровищница Ягодинска пещера и Дяволското гърло, да хапнете родопски боб и да се снабдите с билков мед и мурсалски чай, а после да се насладите на гледката от Орлово око. Може да се разходите и до Белинташ, за да се докоснете до боговете, или до Перперикон, за да са потопите в древността. Струва си да разгледате още Чудните мостове, Каньонът на водопадите или Татул. Да се поклоните в Кръстова гора и да поумувате как точно Асеновата крепост е кацнала на този висок хълм. Надали ще успеете да отделите време наведнъж за всичко, но със сигурност ще се връщате в Родопите много пъти.

Село Лещен, Югозападна България

лещене

Може би най-красивото място за края на лятото и есента, село Лещен се намира на склона на Западните Родопи, но има гледка към Пирин. Това е мястото, на което тишината се чува. Сгушени къщички, екопътеки и невероятна природа – има къде да се разхождате с дни. Може да съчетаете с разходка до Делчево или Ковачевица, които почти не отстъпват по атмосфера, или да отделите време за СПА туризъм в Огняново.

Природен парк Небесните пасбища, след Правец

Ако можете да отделите само ден за разходка, „Небесните пасбища“ е място за „единението на човека с природата“. Намира се близо до София, по магистрала Хемус и след Правец към село Осиковица. Според легендите земята тук излъчва лековита енергия. Облагородяването и създаването на самия парк е дело на д-р Васил Ангелов, който е превърнал гората в приказна страна. Вълшебно място за децата и родителите.

България е пълна с прекрасни скрити кътчета, които често остават незабелязани и биват подминавани, докато бързаме към морето или някоя европейска дестинация. А настъпващата есен е най-красивия сезон, в който може да им се насладите напълно. Лятото може да е изяло спестяванията, но това не е причина за отлагане. Може да се възползвате от Credissimo до заплата до 600 лв. и без лихва в гратисния период, или от Credissimo плюс до 2500 лв. с изплащане на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още