close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

10-те най-скъпи водни летни спорта

от Силвия Пенчева | 15.07.2019

10-те най-скъпи водни летни спорта

Лятото е точният момент да се насладиш на поне една от многото възможности за спорт и активен отдих, които водата ни дава. Ако си избрал да прекараш отпуската си край море, язовир или река, не се колебай да се впуснеш в нови предизвикателства, които със сигурност ще те вдъхновят, заредят с отлично настроение и солидна доза адреналин, а едновременно с това ще изваеш и тялото си. Съществуват над 50 вида водни спортове, така че полето за изява е наистина широко. Най-важното е да опиташ поне няколко различни възможности и да не се отказваш лесно.

Като за начало можеш да уловиш вятъра в платната с кайтсърфинг или уиндсърфинг, а правилната техника ще ти донесе максимално удоволствие. И двата спорта изискват добра координация и сила. Колкото и модерно да звучи, уиндсърфингът всъщност е възникнал още в древността, когато южноамериканските народи са използвали мачти върху салове, за да се придвижват по течението на Амазонка. За разлика от него, кайтсърфингът е сравнително нов спорт, за който са нужни дъска и хвърчило, и е комбинация между сноуборд, водни ски и сърф. Може да се кара на море, езеро или язовир, като се тегли от лодка, влек, лебедка или дори джет. През 1984 г. е патентован дизайнът на първото надуваемо хвърчило за уиндсърфинг, а в началото на 90-те години започват да се провеждат и обучения за професионални състезатели.

Друг воден спорт за смелчаги е рафтингът. Бързите води и изненадващите обрати гарантират невероятен прилив на адреналин. Избирайки рафтинг, можеш да си сигурен, че няма да скучаеш. 

Чудесна алтернатива за всички, които търсят нови, но не толкова екстремни приключения е SUP, или Stand Up Paddle Board. Идеята за SUP е възникнала през 1940 г. на Хавайските острови. Въпреки че на пръв поглед техниката изглежда много проста – стоим върху дъската и гребем, всъщност в началото този спорт е голямо предизвикателство, тъй като се изисква силна концентрация и поддържане на равновесие. Но всеки, който придобие опит, ще оцени огромното удоволствието, което тази дисциплина носи. Освен това върху дъската можеш да практикуваш йога, а това ще те накара още повече да се съсредоточиш върху дишането, движението на тялото и баланса.

Ако пък искаш напълно да се потопиш в свободата на откритите води и безкрайния хоризонт, ветроходството е точно за теб. За дейност, датираща отпреди векове, плаването всъщност може да бъде доста сложно. То изисква сериозно планиране и логистика. Дори еднодневните плавания с приятели се нуждаят от добро предварително обмисляне на маршрута, както и на времето за тръгване и пристигане, за да избегнем евентуално влошаване на климатичните условия.

Водните приключения, освен с доза адреналин, вървят ръка за ръка и с определен, често пъти солиден разход. Цената варира много в зависимост от това дали ползваме оборудване под наем или искаме да си закупим такова лично. Ако се решим на покупка, тогава от голямо значение е дали ще инвестираме в ново или ще заложим на втора употреба. На следващо място при планиране на бюджета е важно дали се нуждаем от уроци или вече свободно се наслаждаваме на любимия си воден спорт, дали ще закупим само базовата екипировка или няма да се лишим и от аксесоарите.

Инфографика с 10-те най-скъпи водни летни спорта

Интересни факти

*Най-скъпите, действително умопомрачаващо скъпи яхти в света, собственост на милиардери:

1. History Supreme - $4.8 млрд. - Изработена e от чисто злато и е собственост на най-богатия човек в Малайзия - Робърт Кнок. Дълга е 100 метра, а за построяването и са били необходими 3 години и 10 000 килограма твърдо злато и платина. Най-екстравагантният елемент на луксозната яхта е спалнята, чиято стена е изработена от метеоритна скала и статуя от истински кости от тиранозавър Рекс.

2. Eclipse - $1.5 млрд. e собственост на руския милиардер Роман Абрамович. Освен наличието на система за откриване на ракети и нарушители, яхтата разполага с 2 хеликоптера, 24 каюти за гости, дискотека, два басейна и хидромасажни вани.

3. Streets of Monaco - $1.1 млрд. – може да се наречена плаващ град. На яхтата са конструирани миниатюри на известни забележителности от Монако като казино Monte Carlo, хотел de Paris и Ca Rascasse, освен това тя разполага и с плаж, барбекю, мини водопад, кафе-бар с подводен изглед, хеликоптери и подводници.

* Източник: https://www.luxhabitat.ae/

 

 

 

Не забравяйте, че лятото продължава само три месеца. А неговото очарование е именно в досега с водата на открито, широтата на хоризонта и неповторимото усещане за свобода. Както в България, така и в чужбина възможностите за практикуване на водни спортове през лятото са много. Можем да продължим изброяването с гребане, спускане с ривърбуги, флоубординг, флоурайдинг, каране на джет, нийбординг, подводна фотография, подводен футбол и много други. Изборът е твой, а финансирането е от нас. Ако се нуждаеш от допълнителни средства, за да грабнеш някое водно приключение, ние сме насреща. Credissimo до заплата е до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за първи и всеки пети заем. А Credissimo плюс до 3000 лв. ти дава възможност за разсрочено изплащане на равни месечни вноски.

 

  Назад към всички

 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.