10 успешни българки в мъжките професии по света

10 успешни българки в мъжките професии по света

Десетилетия след като жените по света си извоюваха основни права, все още често робуваме на стереотипи за „жените“ и „мъжете“. За съжаление често не става въпрос само за индивидуални схващания. Статистиките продължават ясно да отчитат, че средното заплащане на жените е по-ниско, че жените на управленски постове са по-малко, а икономическите възможности за двата пола в световен мащаб са с разлика от десетки проценти.

От тази година в Исландия влезе в сила закон, който забранява разликите в заплащането между жени и мъже. Компаниите с над 25 служители са задължени да получат сертификат, който да доказва, че заплащането във фирмата е равноправно за половете. Ако не успеят, подлежат на глоба. На европейско равнище също има предложение от Брюксел такива мерки да бъдат приети в държавите от ЕС.

Въпреки това, възможностите за жените към днешна дата са огромни и не малко го доказват. Все повече жени заемат ръководни постове или се захващат с мъжки професии. А някои от тях получават дори световна слава.

Кристалина Георгиева

Едва ли има нужда от представяне, Кристалина Георгиева оглавява почти всички класации за успешни и влиятелни жени в България, както и редица европейски. Понастоящем е главен изпълнителен директор на Световната банка. В България стана известна, когато беше номинирана и съответно пое поста на комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи през 2010 г. Успехът й обаче датира от десетилетия по-рано – започва работа в Световната банка още през 1993 г., в течение на годините оглавява различни отдели, а през 2008 г. за няколко месеца е неин вицепрезидент.

Ирина Бокова

Ирина Бокова има чисто ново назначение от този месец. Тя оглавява факултета по изкуства и хуманитарни науки в южнокорейския университет "Кюн Хи". Когато Бокова стигна до финалните кръгове в надпреварата за ръководител на ЮНЕСКО, беше трудно да се повярва, че не само ще получи поста, но и ще го задържи два мандата. И не е само това: Ирина Бокова е първата жена генерален директор на ЮНЕСКО.

Дилма Русеф

Макар да е родом от Бразилия и българка само по бащина линия, успехът на Дилма Русеф на бразилските президентски избори в края на 2010 г. беше приет радушно и у нас и безспорно допринесе за популярността на България. За съжаление през 2016 г. Русеф беше отстранена от поста чрез импийчмънт заради нарушения на бюджетните закони. Но пък по време на управлението й в Бразилия се проведе Световното първенство по футбол през 2014 г. Три години Русеф дойде и на посещение в България, с което изпълни мечтата на баща си да посети родната му страна.

Ралица Василева

Дълги години Ралица Василева е българското лице в CNN (до 2014 г.). Василева завършва Софийския университет и работи за кратко в БНР. През 1991 г. предприема доста смело решение като заминава на стаж в CNN „с 20 долара в джоба си и син на 7 години“. Надали е очаквала, че не само ще я поканят на работа, но и в продължение на десетилетия ще бъде на екран, ще отразява военни конфликти и ще интервюира световни лидери като Хенри Кисинджър и Маделин Олбрайт.

Елена Йончева

Ето това е жена с доста сериозен мъжки подход към професията и живота. Трудно е да си представим представител на женския пол с такова настървение да посещава места, където валят бомби и постоянно стават престрелки. Правила е филми за конфликтите в Косово, Чечня, Афганистан, Ирак, Украйна, Венецуела, Колумбия и редица други. Стигала е дори до Антарктида, където прави филм за българската база Свети Климент Охридски.

Маргарита Маринова

Може да не сте чували това име, но Маргарита Маринова напълно заслужава да попадне тук. Тя работи в SpaceX – проектът на Илън Мъск за космически полети. Инженер Маринова е на ръководен пост в отдела, който се занимава с разработката на ракети за проекта на Мъск за полет до Марс. Преди това е работила в НАСА и Airbus.

Ива Цолова, JAMBA

Ива Цолова е една от трите българки, която влезе в тазгодишната класация за най-успешни предприемачи под 30 години на престижното списание Forbes – “30 under 30“. Едва на 26 г. тя e cъocнoвaтeл нa oнлaйн плaтфopмaтa ЈАМВА. Тя помага на xopa c yвpeждaния дa нaмepят пo-лecнo paбoтa. Ивa имa oпит и в нeпpaвитeлcтвeнената сфера и e дeлeгaт нa Бългapия ĸъм OOH.

Кристина Цветанова

През 2017 г. Кристина Цветанова стана първият носител на специалната награда за изгряващ предприемач в конкурса на Европейския съюз за жени в областта на иновациите. Българката е съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, създало първия таблет за незрящи. Идеята на Кристина се ражда в университета, когато незрящ колега я моли да го запише за онлайн курс, защото не може сам. Кристина осъзнава, че съществуващите устройства за незрящи са ужасно скъпи, напуска работа и заминава за Австрия – без семейство, приятели и дом, доказва идеята си и основава BLITAB.

Валентина Цветкова

Валентина Цветкова не е световно известна. Няма и признания, заслуги, награди… Но това не пречи да е една единствена в света – жена, пилот на правителствен самолет. Валентина управлява самолетът на властта от 15 години. Пътят й е изключително труден – по онова време не приемали жени пилоти. Така че Валентина Цветкова като за начало се примирява с парашутни скокове и завършила медицина. Дошъл обаче и щастливия момент, когато участие в конкурс и отваря вратата към пилотската професия. От тогава вози най-висшите държавници на страната и казва, че се чувства най-истинска, само когато е във въздуха.

Пламена Димова

Спряхме се на Пламена Димова, защото тя е шампион в един абсолютно нетипичен за жените спорт – бокс. Миналата година Пламена си извоюва световната титла по бокс за професионалисти в категория до 52 килограма. Пламена е още двукратна световна шампионка по муай тай и многократна републиканска шампионка на България. Тя е и единствената жена в националния ни отбор по кикбокс. Неслучайно е известна с прякорите си „Кралицата на ринга“ и „Бойната кралица на България“.

Тези дами доказват, че нещо може да е невъзможно, само ако не искаш да го направиш. Каквито и да са платовете ви, винаги имате шанс за успех, трябва само да вярвате в него. Credissimo също вярва в невероятните способности на нежния пол и пожелава на всички дами вълшебен 8-ми март и всеобщо признание!



Обратно към всички

Прочети още