15 музея, които си заслужава да посетиш

15 музея, които си заслужава да посетиш

Обичаш да посещаваш музеи, но ти омръзна да посещаваш все едни и същи? Не се безпокой! Просто е дошло време за пътешествие. В тази статия ти представяме някои от най-интересните музеи в България и в света - харесай следващата си дестинация и се приготви за приключение.
 

1. Плиоценски парк в Дорково

 
Музеят в село Дорково е място, за което не много хора знаят. За сметка на това, той има оригинална концепция и със сигурност може да грабне вниманието на малки и големи. В него може да се открие възстановка на субтропична гора, а в средата му се издига модел на 4-метров мастодонт. 
 

2. Музей на илюзиите в София

 
Музеят на илюзиите е място, което представя света на физиката по един различен и забавен начин. Това го прави привлекателен за всеки посетител, независимо от възрастта му. Той е интерактивен, забавен и изпълнен с изненади, а посещението му винаги е страхотно изживяване.
 

3. Музей на минното дело в Перник

 
Имаш желание да опознаваш България, защо да не го направиш и под земята. Музеят на минното дело в Перник предлага една по-нестандартна подземна разходка още от 1987 година. Поместен е в истинска рудоземна мина, а посетителите му навлизат на дълбочина 650 метра. Звучи ли ти като нещо, което искаш да опиташ?
 

4. Домът на хумора и сатирата в Габрово

 
“Светът е оцелял, защото се е смял” - твърди една известна поговорка. Това е и принципът, на който се уповава Домът на хумора и сатирата в Габрово. На входа те посреща скулптура на Дон Кихот, а вътре те очакват изложбени зали, изпълнени с различни весели рисунки, карикатури, фотографии и пр. Определено е един по-различен музей и точно заради това си заслужава да го посетиш.
 

5. Музей на восъчните фигури във Велико Търново

 
Мултимедийният посетителски център „Царевград Търново“, популярен като "Музей на восъчните фигури", събира в себе си частица история, която всеки българин трябва да знае. Разположен в самото сърце на хълма Царевец, музеят разказва за миналото на България под формата на скулптури от восък и стенописи. Представени са исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство и Асеневци.
 

6. Лувъра в Париж

 
Няма как да си говорим за музеи, които трябва да посетиш, без да споменем Лувъра. Вероятно най-известният музей в света, той се намира в сърцето на Париж и съдържа над 35,000 експоната - датиращи от дълбока древност до 21-ви век. Ако желаеш да си организираш кратка среща с известната Мона Лиза, макар и от далеч, Лувърът е една задължителна спирка за теб.
 

7. Националният музей в Амстердам (The Rijksmuseum)

The Rijksmuseum
 
Този музей притежава една от най-впечатляващите художествени колекции в целия свят, с повече от 1 милион експоната в хранилищата си. Основан в Хага през 1800 г. и преместен в Амстердам 8 години по-късно, посещението на Рейксмузеум е задължително за всеки почитател на Рембранд. Но музеят има и други силни страни – има впечатляващи колекции от глазирана делфтска керамика и азиатско изкуство. 
Звучи ти интересно, но Амстердам ти се струва малко далеч? Не се безпокой - не забравяй, че с Credissimo можеш да планираш всяко едно пътешествие.
 

8. Къща-музей на Ане Франк в Амстердам

 
Къщата, в която Ане Франк се укрива заедно със семейството си по време на нацистката окупация на Амстердам, носи в себе си огромно късче от историята на Втората световна война. Целта на музеят е да използва съдбата на това семейство като прозорец към холандския живот по време на войната. Всеки, който иска да надникне поне за малко в този свят, може да го направи, посещавайки този музей.
 

9. Британският музей в Лондон

 
Искаш бърз курс по историята на света? Британският музей в Лондон е твоето място. Посветен на човешката история и култура, музеят съдържа над 8 милиона експоната и е сред най-големите изложби в света. 
 

10. Музеят на Салвадор Дали във Фигерас, Испания

 
Музеят посветен на известния художник Салвадор Дали е едно от най-интересните места, които можеш да посетиш. Без значение дали си отдаден фен на Дали, в него със сигурност можеш да откриеш изключително впечатляващи експонати. Нестандартни форми, игра с перспективата и, разбира се, творби на самият художник, изпълват цялото пространство на музея.
 

11. Ермитажът в Санкт Петербург

Hermitage Museum
 
В настроение си да преоткриваш руското (а и не само) изкуство? Значи е време да посетиш Ермитажът в Санкт Петербург. Това е най-големият музей в Русия, който датира още от времето на Екатерина II. Открит за посещения през 1852 г., Ермитажът до ден днешен е изключително популярен и богат на екпонати, показващи елементи от културата и историята на човечеството.
 

12. Национален музей на авиацията и космоса във Вашингтон

 
Обичаш да летиш със самолет, а космосът силно те впечатлява? Време е да се насочиш към другата страна на океана, защото Националният музей на авиацията и космоса във Вашингтон е мястото за теб. Музеят, който е част от института Smithsonian, е един от най-посещаваните в света. В него ще откриеш най-голямата колекция от самолети и космически апарати в света - повече от 66 000 обекта, които ще те доближат до космоса повече от всякога.
 

13. Музей на модерното изкуство в Ню Йорк (МоМа)

 
Умори ли се от разходките в миналото? Няма проблем - на теб предлагаме музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Там можеш да откриеш невероятен обзор на съвременното изкуство - архитектура, дизайн, скулптури, фотография, рисунки и още много. МоМа ти предлага досег до най-добрите артисти на нашето време, а това наистина си заслужава.
 

14. Музей на поп-културата в Сиатъл

 
Дори само видът на самата сграда, в която се помещава Музеят на поп-културата в Сиатъл, може да бъде достатъчна причина да го посетиш. Екстериорът й има секции от синьо-червен алуминий и от неръждаема стомана, с лилаво, сребърно и златно покритие, създавайки постройка, която едва ли си виждал на живо.
А вътре в музея можеш да се насладиш на разнообразни интерактивни обекти, посветени на поп и рок  културата в Америка - задължително място за всеки фен на музиката от 80-те години.
 

15. Музеят на утрешния ден в Рио де Жанейро

 
Целта на Музеят на утрешния ден е да събере в себе си множество послания и информация и да я представи на посетителите по интересен и впечатляващ начин. Музеят е разделен на пет сектора – Космос, Земя, Антропоцентризъм, Утре и Ние. Всички те имат за цел да начертаят възможните сценарии за развитието на света в следващите 50 години. 
Изложбите те карат да се замислиш за бъдещето и какво е нужно да се направи, за да се предотвратят някои катастрофални прогнози. Чудесно място, което е способно да преобърне целия ти светоглед.
 
Успя ли да си харесаш музей за твоето следващо приключение? Със сигурност сред тези 15 чудесни опции има някоя, която те кара да стегнеш куфарите възможно най-скоро и да потеглиш натам. А ако имаш нужда от малко финансова подкрепа, за да осъществиш най-страхотното си пътешествие - Credissimo винаги е насреща. Виж как можем да ти помогнем тук.


Обратно към всички

Прочети още