15 най-странни неща, който можеш да си купиш с Биткойн

15 най-странни неща, който можеш да си купиш с Биткойн

Ако не си много наясно с понятието Биткойн, обяснението няма да е много лесно, така както за дилетант процесът по отпечатване, химически състав и защити на „нормалните“ пари би изглеждало сложно. И все пак ще се опитаме, без да навлизаме в излишни подробности. Биткойн е виртуална криптирана валута, която набира все по-голяма популярност при онлайн сделки, макар да е официално призната и правно регламентирана в много малко държави. Сред основните й преимущества са:

-    Практически невъзможна за фалшифициране.
-    Не се емитира от ничия централна банка и не се контролира от никоя държава. 
-    Разплащането става без посредници (банки) и съответно не се дължат такси.

 

Каква е схемата?

Когато решиш да си създадеш Биткойн сметка (акаунт, адрес, портфейл) можеш да избираш дали да си свалиш софтуер на компютъра, на флашка, мобилна апликация или това да стане чрез регистрация в сайт. Програмата и всички транзакции са защитени с „частен ключ“, който по същество е код. По този начин се включваш в нещо като гигантска торент система. При всяка транзакция останалите включени в нея компютри съдействат плащането да се осъществи, а най-мощните имат шанса да спечелят за тази работа допълнителни Биткойни. 
Мога ли (и как) да си купя Биткойн?
Да, съществуват различни начини. Може да си купиш Биткойни с банков превод, на каса, през Биткомат (вече такъв има и в България) и с всякакви останали легални методи за разплащане. Това поне е начинът за обикновения човек, който не разполага с огромна компютърна мощ. Защо е удобно да имаш такъв портфейл вече обяснихме, но има и още нещо – цената на Биткойните постоянно се увеличава. Докато при създаването си един Биткойн се е разменял за няколко цента, то към момента на написването на тази статия можеш да си го купиш за 3031 лева! В някакъв смисъл може да се използва и като инвестиция.

 

Къде са смешките?

След това не толкова пространното въведение стигаме и до въпроса какво толкова може да пазаруваш с Биткойни? Какво ли не. Търговците, които са въвели разплащането с криптовалутата, не са безкрайно много, но не са и малко. Включително и в България. Ползва се както за покупки на вещи, така и за услуги, примерно в някои хотели. А ето и най-странните неща, които можеш да поръчаш с Биткойни онлайн:


1.    Коза. Не сме сигурни дали ти трябва такава, както и дали би си я купил точно с Биткойни. А и офертата вече не е валидна, но пък е факт, че е съществувала. Може би козата все пак се е сдобила с дом?

Оферта за покупка на коза в bitmit

 



2.    Близалки с вкус на бекон и чили сос. Ако винаги си се ядосвал, че всички близалки на пазара са единствено със сладки плодови вкусове, наличието на Биткойни за такава покупка си е супер. Цената за 12 бройки е Биткойн еквивалента на 24 долара.

 


 

3.    Първият компютър на Apple. Ако си от феновете на Apple, може би ти се иска да притежаваш такъв? Е, не е точно най-най-първият, а е от първата серия. Освен това вероятно ще ти служи основно като украшение у дома, а не за практически цели.

Първият apple компютър

 


 

4.    Пуловер с кученца. Ако си достатъчно странен, за да си поръчаш подобен пуловер, значи трябва да запазим странността в цялата процедура и сделката да е с Биткойн, а не с кредитна карта. Между другото са ръчно производство. Има и дамски размери.

 


 

5.    Чорапи. Всеки има нужда от чорапи и ако иска да си ги напазарува с Биткойни, трябва да има това право! Тези обаче не са какви да е, а от вълна от алпа̀ка. Приличащото на лама животно е неофициален символ на Биткойните, по простата причина, че чорапите от алпа̀ка са били един от първите продукти, пазарувани с виртуалната валута…

 


 

6.    Мамутски бивни. Идеалният символ на колаборацията между минало и бъдеще. Мамутът, който се е кичил с тях, е живял там, където днес се намира Юкон, Канада.

мамутски бивни за продан

 


 

7.    Дял в златодобивна мина. Оставаме в Юкон, Канада, и местна златодобивна мина, която предлага участие на частни инвеститори. Дяловете може да си купиш с Биткойни. Може би не е лоша инвестиция?

 


 

8.    Лазерче. Да, нещо като лазерчетата, които се продават в магазините по 2 лева, само че в пъти по-мощно (и скъпо). Производителят дори твърди за един от моделите, че е подходящо за астрономи, които искат да посочват с него обекти по звездното небе.

астрономически лазер за посочване на звезди

 


 

9.    Космическа екскурзия. След като си изучил Космоса от земята и с помощта на лазерчето, можеш да си резервираш място в туристическия космически полет, предлаган от Върджин Галактик. По този начин Ричард Брансън обяви подкрепата си към Биткойн общността преди няколко години. Единственият проблем е, че въпросният туристически полет все се отлага…

космическа екскурзия с Virgin Galactic

 


 

10. Яхта или остров. Ако небесата не те влекат толкова, може да си купиш триетажна яхта. А може и една трета индонезийски остров. Стига да си натрупал достатъчно валута и да искаш екзотично откъсване от реалността.

ексзотичен остров за продан

 


 

11. Оръжия. Тук само Биткойни не помагат, трябва да имаш и достатъчно компютърно-хакерски познания, за да стигнеш до сайта, който ги продава. Той се намира в т.нар. тъмен интернет, недостъпен за обикновени потребители. И е малко незаконно…

 


 

12. Фалшива самоличност. И това е незаконно, но е факт, че се предлага в Ню Йорк. Трудно можеш да заблудиш властите с подобни поръчани по интернет фалшификати, но младежите под 21 години там си ги купували, за да им продават алкохол по заведенията…

фалшив паспорт на Джеймс Бонд

 


 

13. Висше образование. По-добре не се забърквай с нелегални дейности, а помисли за бъдещето си. Университетът на Никозия (Кипър) стана първото висше учебно заведение, което позволява студентските такси да се плащат с Биткойни. Не само, но и беше въведена магистърска програма по виртуални валути. 

 


 

14. Пица и прясно телешко. Естествено, че човек може да си купи и нещо нормално с виртуални пари. Единственият проблем е, че пицарията се намира в САЩ, а прясното телешко – Австралия. Ако си ги поръчаш от някоя друга точка на света, вероятно няма да са толкова пресни като пристигнат…

 


 

15. Възглавничка за Биткойн маниаци. Ако вече си се запалил по виртуалната валута, може да го демонстрираш с такава ръчно изработена възглавничка.

 



Обратно към всички

Прочети още