5 дестинации за отпразнуване на Трифон Зарезан

5 дестинации за отпразнуване на Трифон Зарезан

Няколко места където можем да отпразнуваме Трифон Зарезан

Ако си мислите, че става въпрос за някой Трифон, който е бил от зарязан от някого – не е вярно. Трифон Зарезан е празник, смеска между православната традиция и народните обичаи. Именно заради второто той продължава да се отбелязва по светски като Ден на лозаря и празник на виното на 14 февруари (по православния календар е на 1-и). На 14-и се извършва пролетното зарязване на лозите (от там и „зарезан“).

Няма да изброяваме всички съпътстващи народни обичаи, още повече защото са безкрайно разнообразни в различните краища на страната. Всички те обаче са свързани с виното. Според етнографите дори тръгват далеч преди християнството, когато са били обвързани с бога на виното и веселието Дионис. Така че епохите и календарите могат да се сменят, но отношението към виното – не!

Какво по-хубаво да се отдадете на традициите и да отбележите празника с хубаво българско вино? Ето какво: Да го съчетаете с отдих сред прекрасната българска природа. Подбрахме за вас някои чудесни дестинации за целта. Условието беше не просто там да има вино, но и да е качествено лично производство. Ето кои са:

Medi Valley Winery

Отличен избор, ако искате да си направите дегустационен винен тур – сами или с приятели. Във винарната са готови да ви посрещнат и покажат не само производствения процес, но и да ви разкажат историята за древното тракийско племе Меди, винарската традиция в долината на Струма и празненствата в почит на Дионис. Впрочем се предполага, че легендарният Спартак е именно от това племе и е живял в региона.  Винарната се намира в полите на Рила по пътя към Рилския манастир, който може да посетите като част от програмата си. При желание за нощувка, ще се наложи да я организирате допълнително в близка дестинация като Банско, Благоевград, Сапарева баня, Кюстендил и пр.

Chateau Copsa

Няма по-добро място за вино и романтика от замък! Архитектурата на Шато Копса следва канона на замъците от ранното Средновековие, съчетан с дизайнерски интериор. Уютът е неизменна част от ресторанта и зоната за релакс с джакузи и панорамна гледка към Стара планина. Ще трябва да побързате с резервациите, защото стаите са само четири с уникален тематичен интериор и имена: Мерло, Каберне, Мискет и Шардоне. Има и апартамент – Мускат. По време на престоя пък може да се насладите на лимитираните серии вина на избата. Намира се близо до Карлово.

Винарска изба Старосел

Комплексът Старосел може да ви осигури много повече от ден празник, просто защото надали ще може за кратко време да се насладите на всичко. Разполага със значителна хотелска част, голям ресторант, басейн, кътове за различни забавления и всичко това разбира се в духа на виното и смес от тракийски ритуали и български традиции. Впечатляваща е енотеката, която представлява ротонда и наподобява автентичен ритуален храм. Едва ли има по-истински вариант да пиеш вино като древните. Комплексът е подходящ за семейна почивка или екскурзия с компания и се намира близо до едноименния тракийски археологически комплекс край пътя Пловдив - Карлово.

Midalidare Hotel & SPA

Както подсказва името, тук също имате възможност да релаксирате с чаша вино. Комплексът се състои от две винарни, хотел с басейн и СПА център, както и къщи за гости. Това позволява да организирате по-голяма група за посещение, без да се налага да сте на едно място с чужди компании. Или пък със семейството – в комплекса има и детски кът, в който децата няма да скучаят, а вие ще може да се отпуснете. СПА центърът предлага рядко срещано разнообразие – инфрачервена, финландска или билкова сауна, турска и римска баня. А най-необичайното преживяване вероятно би било винотерапията – серия от процедури за релакс, подмладяване и разкрасяване. 

Trastena

Тук ще заложим на вкуса, а не на мястото. Иначе малиновото вино Trastena произхожда от местността Трастенея над Лакатник в Стара Планина. Там се намират и малиновите насаждения, отглеждани с любов, без всякаква химия – с естествана тор и пробиотици. Това е и амбицията на вината Trastena – да покорят и сърцата ви. Можете да ги поръчате у дома, да ги опитате в някой от ресторантите, които ги предлагат, а защо да не сложите няколко бутилки в багажа и да им се насладите отново сред природата. Например някъде из Искърското дефиле.

Тази година България беше класирана в топ 10 на най-добрите дестинации за вино. И ако още не сте се отдавали на винен туризъм, се надяваме да сме провокирали интереса ви и вече да се оглеждате за подходящото за вас преживяване. Разбира се, то би било пълноценно и приятно, само ако нямате финансови грижи около организацията на пътуването. Спокойствието може да си осигурите със заем от Credissimo – сами преценявате сумата, периодът за погасяване и дали да е на вноски или еднократно с опциите Credissimo плюс и Credissimo до заплата. Така ще можете да се отдадете на истинско отпускане с напитката на боговете.



Обратно към всички

Прочети още