5 от най-мистериозните места на Земята

5 от най-мистериозните места на Земята

Отбелязването на Хелоуин по света превръща октомври в месеца на всичко странно, страшно и необяснимо. От приказки за вещици и зли духове до легенди за обитавани замъци - чували сме всичко. Но откъде произлизат тези истории? Дали те са напълно измислени или водят началото си от реални, но трудно обясними места? В днешната статия ще си поговорим за някои от тях - 5 от най-мистериозните места на земята.

 

  • Бермудския триъгълник, Атлантически океан

 

Няма как да споменеш за мистерии, без да се сетиш за Бермудския триъгълник. А какво всъщност представлява той? Легенди за изгубени моряци и изчезнали кораби, катастрофирали самолети и дори изчезващи хора, се разпространяват за Бермудския триъгълник от векове. Но верни ли са те и ако да - какво ги причинява?

Дълго време хората се опитват да дадат обяснение на всичко странно, което се случва в тази огромна площ в Атлантическия океан. Оказва се, че науката би могла да обясни много, ако не и всичко, което се случва там.

Някои учени казват, че има магнитни аномалии, които повреждат компасите на корабите, други, че там върлуват тропически циклони, които са виновни за рязката промяна на времето и съпровождащите я катастрофи.

Въпреки че, мистерията отдавна е разкрита, това не пречи на историите за това легендарно място да продължават да живеят - във филмите, книгите и разказите на поколения.

 

  • Водопадът на вечния огън, САЩ

 

Има ли нещо по-несъвместимо от огъня и водата? Живото доказателство, че двете противоположни стихии могат да съществуват заедно е водопадът на Вечния огън. Той се намира в Chestnut Ridge Park в Ню Йорк и е впечатлявал посетители и учени в продължение на години.

Всеки турист, решил да посети водопада, първо забелязва невероятните препускащи води. Но бързо след това става ясно, че те крият нещо удивително - зад тях може да се наблюдава пламък, който въпреки близостта си до водата, никога не изгасва. А защо е така?

Макар и тази картинка да позволява на хората да измислят всякакви свръхестествени обяснения, истината е една. Учените казват, че огънят е създаден от наличието на природен газ, просмукващ се от подземието и поради това той никога не угасва.

 

  • Зона 51, САЩ

 

Кое е най-привлекателното място за почитателите на конспиративните теории? Първото, което идва на ум е Зона 51 в САЩ.

А какво се случва там - никой не може да даде обяснение. Именно този факт е причината за огромното количество теории, конспирации и предположения, които се носят за тази зона.

Разположено насред пустинята Невада, мястото се пази в строга тайна от правителството на Съединените щати още от 50-те години. Поради отказа на правителството да признае за съществуването на базата, а по-късно и да разкрие какво се случва в нея, хората започват сами да запълват неяснотите. Една от водещите теории е, че там се изследват катастрофирали космически кораби на извънземни - и засега тя остава най-силно наложената.

Дали това е вярно и каква всъщност е истинската дейност на Зона 51 - може и никога да не разберем.

 

  • Кървавия водопад, Антарктида

 

Ако трябва да бъдем честни, Антарктида не е сред най-добре познатите места на Земята, затова е трудно да определим коя част от нея е най-мистериозна. Но ако вземем предвид контраста между белите ледници и сини води, които изпълват континента, и червените води на Кървавия водопад, със сигурност имаме победител.

Гледката е изключително впечатляваща - замръзнал, яркочервен водопад на ледника Тейлър, който постепенно се размразява и се влива във водите на близкото езеро Бони. На какво може да се дължи това? Всъщност, имаме отговора! Цветът на водата се дължи на съдържащия се в нея железен оксид, който я оцветява в този ярък цвят. Въпреки че мистерията отдавна е разкрита, това не прави гледката към Кървавия водопад по-малко удивителна и впечатляваща.

 

  • Островът на куклите, Мексико

 

Време е за нещо мистериозно, но и малко смущаващо! В Мексико, Хочимилко, не далеч от Мексико Сити, се намира Островът на куклите. И да, той е точно това, което може би си представяш - малък остров обсипан със стотици зловещи кукли. Как се е стигнало до тук?

Историята разказва, че местен жител на острова - Хуан Сантана Барера, открива на брега тялото на удавено дете. Малко по-късно водата изхвърля и неговата кукла.

Дон Хуан не могъл лесно да преживее случката с детето и затова в продължение на години започва да носи нови кукли в острова и да ги закача на близките дървета и храсти. Скоро цялото място се оказало обсипано с всякакви играчки. Дори и след смъртта на Хуан през 2001 г., хората продължили традицията, носейки кукли на детето, с цел да успокоят духа му. Днес гледката, която се разкрива от Островът на куклите, е истински впечатляваща и запомняща се. Но дали някой би се осмелил да посети мястото през нощта?

 

Мистериите са навсякъде около нас и повечето от тях си имат своето обяснение, което не ги прави по-малко интересни. Кое е най-любимото ти мистериозно място? Ако имаш такова и ти се иска да го посетиш, не се притеснявай. От теб е планирането, от нас финансирането! Виж всички условия в сайта ни.



Обратно към всички

Прочети още