8 интересни факта за Световното първенство по футбол

8 интересни факта за Световното първенство по футбол

Всички почитатели на футбола вече нямат търпение да започне Световното първенство в Катар. Знаем, че остава още съвсем малко до първия съдийски сигнал, затова ти предлагаме няколко бързи и интересни факта за първенството, с които можеш да запълниш времето си. Ето ги и тях.

 

  • Първото световно първенство, което се провежда през зимата

 

Първото нещо, за което се сещаш, когато някой спомене Световното първенство по футбол, вероятно е: гореща лятна вечер, студена бира и приятели, с които да се насладиш на играта. Е, тази година емоцията от футбола ще бъде също толкова силна, с една разлика - всичко ще се случи през зимата.

Точно така, през 2022 г. ще се проведе първото Световно първенство през зимата. Този факт може да бъде малко объркващ за част от футболните фенове, но си има много добро обяснение. Катар е пустинна страна, в която горещите вълни варират между 40-50 градуса през лятото. За да се подобрят условията, игрите са преместени през ноември-декември, когато климатът е хладен и е подходящ както за играчите, така и за зрителите.

 

  • Най-скъпото Световно първенство

 

Катар ще ни направи свидетели и на най-скъпото Световно първенство в историята. Това се дължи на факта, че в страната липсваха много от необходимите съоръжения, за провеждането на толкова мащабно спортно събитие. Организаторите се заеха да построят много от тях от самата нула, което само по себе си включва огромни разходи. Изчислено е, че инфраструктурата, която включва стадиони, пътища, хотели и още много, се равнява на над 220 млрд. долара.

 

  • Първият разглобяем стадион

 

Изграждането на новата спортна инфраструктура в Катар доведе до много иновативни и впечатляващи решения. Едно от тях е Стадион 974, място с капацитет от 40 000, проектирано от испанския архитект Fenwick Iribarren Architects. Стадионът е изграден от рециклирани транспортни контейнери и модулна стомана и се издига в Доха в очакване на Световното първенство да започне. След приключването на игрите той ще бъде напълно разглобен. Целта му е да допринесе за общото намаляване на отпадъците при строителството и производството на компоненти, обвързани с подобни мащабни събития.

 

  • Първият домакин на Световното първенство по футбол, който досега не е участвал в него

 

Точно така, тук отново става дума за Катар. Страната прави опити да се квалифицира за участие в игрите още от далечната 1963 г., но те остават без успех. Тази година, като домакин на първенството, Катар автоматично печели правото си на участие. Желаем им успех!

 

  • Най-посещаваният мач

 

Най-посещаваният официален мач на всички времена се случва по време на финала на Световното първенство през 1950 г. Мачът е между домакина Бразилия и Уругвай и се провежда на стадион “Маракана”.

Според информацията, която дава FIFA, броят посетители е цели 173,850 души, но по неофициални данни, те достигат почти 200,000.

Резултатът от мача е 2:1 за Уругвай и остава в историята като едно от най-големите разочарования за бразилските фенове.

 

  • Най-бързият гол

 

Представи си това: сядаш пред телевизора, пускаш телевизора и още преди да отпиеш и глътка от бирата си, пада първия гол. Точно това се случва на почитателите на футбола, които следят играта през 2002 година. Турският играч Хакан Шукур вкарва първия гол 10.89 секунди след първия съдийски сигнал по време на мача срещу Южна Корея, който е част от плейофите за третото място. Невероятно нали?

 

  • Откраднатата световна купа

 

Годината 1966 е знакова за много английски фенове на футбола. И това е така, защото това е времето, в което Англия успява да спечели и да загуби световната купа в рамките на една и съща година.

Ето какво се случва. Преди турнира, трофеят на Жул Риме, който е даван на победителите още от далечната 1930 г., бива откраднат изпод носа на пазачите от изложба в Лондон. След дълги дни разследване и един арест, купата продължава да стои в неизвестност. 

Тогава, седем дни по-късно, куче коли на име Пикълс сигнализира на собственика си Дейвид Корбет за опакован във вестник пакет близо до дома му в Южен Лондон. Пакетът, както се оказва по-късно, съдържа изчезналия ценен трофей. Така кризата е предотвратена, а Пикълс се превръща в звезда на местния футбол.

 

  • Брой страни победители

 

Световното първенство по футбол се провежда от 1930 г. чак до ден днешен. Тази почти 100-годишна история на първенството създава усещането, че много страни от цял свят са усетили какво е да бъдеш победител. Истината е, че това не е точно така. Всъщност само 8 страни са изпитали това чувство и те са: Бразилия, Германия, Италия, Аржентина, Уругвай, Франция, Англия и Испания. Нямаме търпение да разберем коя страна ще се присъедини към тях тази година.

 

Ако си фен на футбола, вероятно мечтаеш да бъдеш на стадиона сред стотици запалянковци и да гледаш как историята се случва пред очите ти. Ако това преживяване още не ти се е случвало, не се притеснявай - винаги можеш да го осъществиш по време на следващото първенство. А Credissimo ще бъде до теб, ако имаш нужда от малко финансова подкрепа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още