8 от най-скъпите подаръци в света

8 от най-скъпите подаръци в света

Подаръците са онова нещо, което продължава да ни топли дори и след като празничния сезон е приключил. Те са универсален начин да изразим обичта и уважението си и да си припомняме хубавите моменти заедно, независимо дали са полезни или по-скоро сантиментални. Но какво се случва в света на хората, които имат толкова пари, че не знаят какво да правят с тях? Предлагаме ти списък със 7 случая, в които подаръците могат да бъдат описани само с две думи - скъпи и екстравагантни. 
 

Шах Джахан и Тадж Махал

Не можем да обсъждаме екстравагантни подаръци без да споменем един от най-известните такива, а именно - Тадж Махал. Мавзолеят от бял мрамор, който се намира в град Агра в Индия, е поръчан от Шах Джахан като подарък за жена му. Строежът му продължава 22 години, а за неговата конструкция са се грижили повече от 22,000 строители.
Според “Форбс”, Шах Джахан е похарчил еквивалента на 827,000 долара, за да може да построи сградата, която познаваме днес. Смята се, че целият комплекс е напълно завършен към 1653 година, а днес е обявен за Обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Мортон Планк и перлената огърлица

Ню Йорк помни много събития от началото на 20-и век, но едно от по-изумителните сред тях, е сделката, която позволила на банкерът Мортън Планк да подари на жена си перлена огърлица от Cartier. Той успява да замени 6-етажната си къща на “Пето авеню” за 1 милион долара (днес около 20 милиона), с които закупува огърлицата. Няколко години по-късно, след като изкуствените перли набират популярност, стойността на огърлицата пада и след смъртта на Планк тя е продадена за 150 000 долара, което прави сделката му изключително неуспешна.
За сметка на това, имението на банкера, което става основен магазин на Cartier в Ню Йорк, се оценява на стотици милиони.

 

Майк Тайсън и златната вана

Когато искаш да зарадваш жена си с нещо бляскаво, обикновено залагаш на красиво бижу или дреха. Но не това е случаят с Майк Тайсън. През 2013 година той решава да зарадва тогавашната си съпруга Робин Гивънс с 24-каратова солидна златна вана, оценена на малко над 2,2 милиона долара. По това време средностатистическия американски дом струва около 200,000 долара, което прави подаръкът 10 пъти по-скъп от една цяла къща. Ваната е била подготвена за инсталация в имението му в Охайо, но след развода на двойката година по-късно, Тайсън се вижда принуден да я продаде на половин цена.

 

Анджелина Джоли - водопад

Колкото и да си говорим за невероятни коледни подаръци, ще ни бъде трудно да измислим нещо по-впечатляващо от този подарен на Брад Пит от Анджелина Джоли през 2012 г. Известната двойка, която по това време все още бе щастливо омъжена, се сдобива с цял водопад (както и острова, на който той се намира). Колкото и екстравагантно да ни звучи, не можем да ги виним - всъщност е изключително трудно да подариш нещо на някого, който е свикнал да живее в лукс и наистина си има всичко. Подаръкът е вдъхновен от любовта на Брад Пит към определен тип дизайн, в чийто стил по-късно е изградена вилата на острова, както и от дългогодишната му мечта да живее в къща, заобиколена от звуците на падаща вода.

 

Диамантът на Елизабет Тейлър

Един от най-известните диаманти, останал в историята под името “Тейлър - Бартън”, е следващият впечатляващ подарък в нашата статия. През далечната 1969 година, актьорът Ричард Бъртън успява да откупи 69-каратовото бижу от Cartier за 1,1 милиона долара, след като предишния ден не успява да го спечели на търг. Диамантът става подарък за Елизабет Тейлър - известната актриса и съпруга на Бъртън. Тейлър започва да го носи по два начина - като висулка и като колие. Въпреки че тя изключително много го харесва, впоследствие й е забранено да го носи повече от 30 дни в годината. Това се случва по съвет на застрахователите й, които поради изключително високата цена на бижуто, държат да се съхранява в сейф през повечето време.  Няколко години по-късно, след развода си с Бъртън, Елизабет Тейлър успява да  продаде камъка за няколко пъти по-висока цена, изразходвайки част от припечелените пари за изграждане на болница в Ботсвана.

 

Франция и Статуята на свободата

Международните отношения са изключително важни и често стават причина за интересни и дори екстравагантни жестове от една държава към друга. Такъв е и случаят със Статуята на свободата - един от най-знаковите монументи, които се издигат в САЩ. Статуята, подарък от Франция за САЩ, е дело на френски скулптор Фредерик Огюст Бартолди, а металната конструкция е дело на Густав Айфел. Ако се вземат предвид разходите за направата и сглобяването на монумента, днес той би струвал около 120 милиона долара.

 

Кортни Кокс и велосипеда

Не е тайна за никого, че двете актриси от популярния сериал “Приятели” Кортни Кокс и Дженифър Анистън са приятелки и в реалния живот. През годините двете със сигурност са си разменили не един и два подаръка, но сред тях има един, който е особено екстравагантен. Кортни Кокс решава да подари на Дженифър велосипед, но не какъвто и да е, ами модел, който е оценен на 12,000 долара. Колелото е едно по рода си и е с дизайн на популярния бранд “Chanel” - перфектно за препускане по улиците на Ню Йорк.

 

Бионсе и частният самолет

Бионсе и Джей Зи станаха родители за пръв път през 2012 година. Посрещането на дете в семейството е страхотно преживяване за всеки човек, а какво ли остава за звезди от ранга на двама световноизвестни изпълнители. За да отбележи подобаващо първия ден на бащата, Бионсе решава да подари на съпруга си цял частен самолет - Bombardier Challenger 850 Learjet. Подаръкът възлизал на скромната сума от 40 милиона долара и доста наподобявал на къща с крила - според източници вътре имало хол, кухня, спалня, баня, а всяка седалка била покрита с луксона кожа.

 

Надяваме се този поглед над това какви подаръци правят някои от богатите хора по света да ти е бил интересен. А ако имаш нужда от подкрепа при закупуването на забележителен подарък за любим човек, то не се колебай да се информираш за предлаганите бързи кредити от Credissimo.

 

 



Обратно към всички

Прочети още