Как да оптимизираш разходите при пътуване в чужбина?

Как да оптимизираш разходите при пътуване в чужбина?

Обичаш ли да пътуваш? Сигурно смръщваш вежди в отговор: „Иска ли питане?!“. А пътуваш ли толкова, колкото ти се иска? Предполагаме, че в мечтите си пътуваш постоянно или поне в половината година. В реалността сигурно си казваш, че щеше да е хубаво, ако можеше да си позволиш още една – две екскурзии годишно.

И тъй като твърде много дестинации в чужбина са буквално на час – два разстояние и би могъл да им отделиш един уикенд, то вероятно причината желанията да се разминават с реалността не е толкова свободното време, колкото парите.

А дали не ти се иска да можеше да редуцираш разходите за пътувания, така че да остават за повече? Тук вероятно изсумтяваш: „Да бе, знам за нискотарифните авиокомпании и много други работи знам, ама не работят“. Работят, обаче ако знаеш как да ги използваш. Освен това самолетните билети и нощувките съвсем не са единствените разходи по едно пътуване, които можеш да орежеш. Ето малко трикове:

На път с кола

Има смисъл, когато е по-евтино от самолет, естествено. А това се случва при по-близки дестинации, когато сте повече хора (примерно четирима или повече при по-голям автомобил), когато до въпросното място няма полети на нискотарифни компании или трябва да ползвате комбиниран транспорт. Няма единна рецепта докъде, кога и как е по-евтино да се пътува с кола, ще трябва да направиш сам изчисленията и да съпоставиш вариантите. Но пък е готино.

Внимавай за километрите. При по-дълги маршрути е добре или да има повече от един шофьори, които да се редуват, или да предвидиш междинна нощувка по пътя. Предварително проучи възможните такси в държавите, през които се минава – това може да са винетки, тол такси и пр. Информация лесно може да намериш в интернет, във форуми за пътуване или от приятели, които са били там.

Със самолет

Има смисъл, когато си достатъчно гъвкав. Какво означава това: Често излиза по-евтино, ако планираш по обратния път на този, по който хората планират обичайно. Как се случва обикновено – първо решаваш кога ще е удобно да си вземеш отпуска, как тя да се напасне с приятелите по пътуване, къде искате да отидете, чак накрая търсите билети и места за отсядане… Хайде сега наобратно: Първо изнамираш най-най-готината оферта (намаления, бъгове в системите на самолетните компании – случват се, маршрути с прекачване на по-ниски цени от директните), после търсиш място за отсядане, а след това и начин да си вземеш отпуска. По-сложно е, но пък е по-евтино. Много по-евтино, понякога на една трета по-евтино и е особено релевантно за далечни (примерно неевропейски) дестинации. И има приключенски момент.

Внимавай за скрити условия, такси, ограничения за багажи (особено при нискотарифните). Ако правиш маршрут с прекачвания, е много важно да предвидиш достатъчно време за такива. По-добре да повисиш на летището, отколкото да изпуснеш полет.

Места за отсядане

Има смисъл, когато се абстрахираш от насадените мисли, че може да се отсяда само в хотел и никое друго място няма такова удобство. Смяташ, че ще се чувстваш кофти, ако си в нечий апартамент ли? Ако не си отварял досега Airbnb направи го веднага и ще видиш, че на много по-ниски от хотелските цени получаваш удобство, често даже лукс и мнооого повече пространство. Ако нямаш толкова претенции и си отворен и приятелски настроен човек – пробвай сайтове за споделени домове, като Couchsurfing или GuestToGuest. Какво представляват – по време на почивката отсядаш на гости при някого, регистриран в платформата, като обикновено единственото условие е да предложиш и своя дом за отсядане. Така нощувките са безплатни, а дали някой ще пожелае да отседне някой ден в твоя дом – никой не може да каже.

Внимавай за оценките. Винаги чети мненията и коментарите за местата, които си избрал. С редки изключения са сравнително обективни. Въпреки това има вероятност като отидеш на място квартирата, апартаментът или къщата да имат известни разминавания с обявеното, така че се приготви психически. Обикновено не е драстично, драматично и болка за умиране.

Туристически разходи

Има смисъл, когато отиваш някъде, не за да се редиш по опашките на музеите, а за да усетиш духа на мястото и да видиш кътчета и неща, които ги няма във всеки сборник по изобразително изкуство. Е, ако това е важно за теб, може да се възползваш от дните на отворени врати, като ще трябва да съобразиш пътуването си с тях. Трети вариант да намалиш разходите за забележителности е с карта за посещения, която, ако се предлага такава, би била по-евтина от единични билети.

Освен това бъди готов да ходиш пеша и много, много да се уморяваш. Но това ще бъде една приятна умора, гарантирано. Придвижването с транспорт в градовете силно би ограничило впечатленията ти, така че ограничи го ти него.

По отношение на консумацията в заведения, вероятно се досещаш или знаеш, че в повечето случаи излиза доста по-скъпа от българските кръчми, кафета и ресторанти. Естествено, че ще искаш да пробваш кухнята и за целта търси малките, закътани заведенийца. Но между пробване и хранене три пъти на ден има разлика. За алкохола дори няма да говорим. Ако мястото ти на настаняване го позволява, посети местните супермаркети и пазари за продукти. Те пък, обратното, са със сходни на българските цени (че и по-евтини понякога).

Внимавай за кеша. Най-добре е да планираш разходите си на място максимално добре и да имаш достатъчно пари в брой, за да не ти се налага теглене от банкомати и пр. За целта можеш предварително да проучиш какви са ориентировъчно цените в заведения и за транспорт. На сайтовете на музеите пък може да видиш цените на билетите за посещение. Предвиди и буфер за сувенири или други покупки, които смяташ, че ще направиш. Просто обменните курсове на банките при теглене не са много изгодни.

Хайде и няколко бързи бонус съвета:

  1. Пътувай извън сезон. Да бе, лятото е по-яко… и по-скъпо.
  2. И в чужбина може да се къмпингува, при това не само на море.
  3. Ако не държиш на конкретна дестинация, а пътуваш за пътуването – някои места са по-евтини от други, като билети, като цени, като всичко.
  4. Сигурен ли си, че ти трябва още едно магнитче, халба, тениска?
  5. Оглеждай се къде ходят местните и избягвай туристическите масовки, особено при заведенията.
  6. Изгледай това клипче за пакетиране на куфар, за да не ти остане и грам оправдание, как не можеш да се събереш само в ръчен багаж.
  7. По-добре да имаш пари в излишък, отколкото да не ти стигнат. Смяташ, че е очевидно? Често хората се отказват с такава причина. Така че, ако ти трябва буфер и по никакъв начин не желаеш да си пропускаш пътуването, попълни онлайн формата за бърз кредит на Credissimo и заминавай спокойно.

Bon Voyage!Обратно към всички

Прочети още