close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как да оптимизираш разходите при пътуване в чужбина?

от Силвия Пенчева | 07.07.2017

Как да оптимизираш разходите при пътуване в чужбина?

Обичаш ли да пътуваш? Сигурно смръщваш вежди в отговор: „Иска ли питане?!“. А пътуваш ли толкова, колкото ти се иска? Предполагаме, че в мечтите си пътуваш постоянно или поне в половината година. В реалността сигурно си казваш, че щеше да е хубаво, ако можеше да си позволиш още една – две екскурзии годишно.

И тъй като твърде много дестинации в чужбина са буквално на час – два разстояние и би могъл да им отделиш един уикенд, то вероятно причината желанията да се разминават с реалността не е толкова свободното време, колкото парите.

А дали не ти се иска да можеше да редуцираш разходите за пътувания, така че да остават за повече? Тук вероятно изсумтяваш: „Да бе, знам за нискотарифните авиокомпании и много други работи знам, ама не работят“. Работят, обаче ако знаеш как да ги използваш. Освен това самолетните билети и нощувките съвсем не са единствените разходи по едно пътуване, които можеш да орежеш. Ето малко трикове:

На път с кола

Има смисъл, когато е по-евтино от самолет, естествено. А това се случва при по-близки дестинации, когато сте повече хора (примерно четирима или повече при по-голям автомобил), когато до въпросното място няма полети на нискотарифни компании или трябва да ползвате комбиниран транспорт. Няма единна рецепта докъде, кога и как е по-евтино да се пътува с кола, ще трябва да направиш сам изчисленията и да съпоставиш вариантите. Но пък е готино.

Внимавай за километрите. При по-дълги маршрути е добре или да има повече от един шофьори, които да се редуват, или да предвидиш междинна нощувка по пътя. Предварително проучи възможните такси в държавите, през които се минава – това може да са винетки, тол такси и пр. Информация лесно може да намериш в интернет, във форуми за пътуване или от приятели, които са били там.

Със самолет

Има смисъл, когато си достатъчно гъвкав. Какво означава това: Често излиза по-евтино, ако планираш по обратния път на този, по който хората планират обичайно. Как се случва обикновено – първо решаваш кога ще е удобно да си вземеш отпуска, как тя да се напасне с приятелите по пътуване, къде искате да отидете, чак накрая търсите билети и места за отсядане… Хайде сега наобратно: Първо изнамираш най-най-готината оферта (намаления, бъгове в системите на самолетните компании – случват се, маршрути с прекачване на по-ниски цени от директните), после търсиш място за отсядане, а след това и начин да си вземеш отпуска. По-сложно е, но пък е по-евтино. Много по-евтино, понякога на една трета по-евтино и е особено релевантно за далечни (примерно неевропейски) дестинации. И има приключенски момент.

Внимавай за скрити условия, такси, ограничения за багажи (особено при нискотарифните). Ако правиш маршрут с прекачвания, е много важно да предвидиш достатъчно време за такива. По-добре да повисиш на летището, отколкото да изпуснеш полет.

Места за отсядане

Има смисъл, когато се абстрахираш от насадените мисли, че може да се отсяда само в хотел и никое друго място няма такова удобство. Смяташ, че ще се чувстваш кофти, ако си в нечий апартамент ли? Ако не си отварял досега Airbnb направи го веднага и ще видиш, че на много по-ниски от хотелските цени получаваш удобство, често даже лукс и мнооого повече пространство. Ако нямаш толкова претенции и си отворен и приятелски настроен човек – пробвай сайтове за споделени домове, като Couchsurfing или GuestToGuest. Какво представляват – по време на почивката отсядаш на гости при някого, регистриран в платформата, като обикновено единственото условие е да предложиш и своя дом за отсядане. Така нощувките са безплатни, а дали някой ще пожелае да отседне някой ден в твоя дом – никой не може да каже.

Внимавай за оценките. Винаги чети мненията и коментарите за местата, които си избрал. С редки изключения са сравнително обективни. Въпреки това има вероятност като отидеш на място квартирата, апартаментът или къщата да имат известни разминавания с обявеното, така че се приготви психически. Обикновено не е драстично, драматично и болка за умиране.

Туристически разходи

Има смисъл, когато отиваш някъде, не за да се редиш по опашките на музеите, а за да усетиш духа на мястото и да видиш кътчета и неща, които ги няма във всеки сборник по изобразително изкуство. Е, ако това е важно за теб, може да се възползваш от дните на отворени врати, като ще трябва да съобразиш пътуването си с тях. Трети вариант да намалиш разходите за забележителности е с карта за посещения, която, ако се предлага такава, би била по-евтина от единични билети.

Освен това бъди готов да ходиш пеша и много, много да се уморяваш. Но това ще бъде една приятна умора, гарантирано. Придвижването с транспорт в градовете силно би ограничило впечатленията ти, така че ограничи го ти него.

По отношение на консумацията в заведения, вероятно се досещаш или знаеш, че в повечето случаи излиза доста по-скъпа от българските кръчми, кафета и ресторанти. Естествено, че ще искаш да пробваш кухнята и за целта търси малките, закътани заведенийца. Но между пробване и хранене три пъти на ден има разлика. За алкохола дори няма да говорим. Ако мястото ти на настаняване го позволява, посети местните супермаркети и пазари за продукти. Те пък, обратното, са със сходни на българските цени (че и по-евтини понякога).

Внимавай за кеша. Най-добре е да планираш разходите си на място максимално добре и да имаш достатъчно пари в брой, за да не ти се налага теглене от банкомати и пр. За целта можеш предварително да проучиш какви са ориентировъчно цените в заведения и за транспорт. На сайтовете на музеите пък може да видиш цените на билетите за посещение. Предвиди и буфер за сувенири или други покупки, които смяташ, че ще направиш. Просто обменните курсове на банките при теглене не са много изгодни.

Хайде и няколко бързи бонус съвета:

  1. Пътувай извън сезон. Да бе, лятото е по-яко… и по-скъпо.
  2. И в чужбина може да се къмпингува, при това не само на море.
  3. Ако не държиш на конкретна дестинация, а пътуваш за пътуването – някои места са по-евтини от други, като билети, като цени, като всичко.
  4. Сигурен ли си, че ти трябва още едно магнитче, халба, тениска?
  5. Оглеждай се къде ходят местните и избягвай туристическите масовки, особено при заведенията.
  6. Изгледай това клипче за пакетиране на куфар, за да не ти остане и грам оправдание, как не можеш да се събереш само в ръчен багаж.
  7. По-добре да имаш пари в излишък, отколкото да не ти стигнат. Смяташ, че е очевидно? Често хората се отказват с такава причина. Така че, ако ти трябва буфер и по никакъв начин не желаеш да си пропускаш пътуването, попълни онлайн формата за бърз кредит на Credissimo и заминавай спокойно.

Bon Voyage!

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.