Как да пазаруваме по-разумно?

 Как да пазаруваме по-разумно?

Разумното разпределение на парите, с които разполагаме, е цел, към която повечето от нас се стремят. И има защо - правилното управление на финансите е умение, което несъмнено е от полза в голяма част от житейските ситуации, пред които се изправяме. Добрата новина е, че както повечето неща, така и принципите на разумното харчене могат бързо да бъдат научени и усвоени! Изисква се само повече практика и черпене на информация от опитни източници. Ако се чудиш от къде да започнеш - не се притеснявай! В следващите редове сме поместили няколко полезни съвета, които могат да ти помогнат да оптимизираш разходите си по едно от основните пера в семейния бюджет - пазаруването.

В хранителния магазин

Едно е ясно - пазаруването на храна е неизбежно. Затова е важно да се научиш да го правиш по възможно най-разумния начин. Това важи особено много, когато имаш склонността да влизаш в магазина, за да купиш хляб, а се връщаш с пълна кошница с продукти. Ето какво те съветваме:

  • Винаги пазарувай, когато си сит. Така е много по-малко вероятно да закупиш странични нездравословни лакомства.
  • Направи си списък и го спазвай - вярвай на миналото си “аз”, което разумно го е съставило.
  • Планирай напред и по възможност пазарувай веднъж седмично всичко, което ти е необходимо - колкото по-рядко се спираш в магазина, толкова по-малко ще похарчиш.
  • Възползвай се от промоциите, но не си купувай неща, само защото са с намалена цена, но няма да използваш.
  • Пазарувай в познати магазини - много по-бързо ще се ориентираш къде са необходимите ти неща и няма да се разсейваш със странични продукти.

В магазин за дрехи

Дрехите и аксесоарите заемат огромна част от бюджета ни. А трябва ли да е така? Ако се замислиш, има краен брой комбинации от облекло, които може да носиш през годината. Не е нужно да харчиш пари за всичко, което те впечатли. Ето какво можеш да направиш по въпроса:

  • Обърни внимание на дрехите втора ръка. Често в подобни магазини може да откриеш невероятни находки, а цената им да бъде буквално няколко лева.
  • Организирай разпродажба за всичко онова, което не ти е нужно. Всички ние имаме по едно забравено палто в гардероба, на което така и не му е дошъл редът да бъде носено. Някой наистина би му се зарадвал и би го оценил много повече.
  • Купувай дрехи, когато не са в сезон. Доста голяма част от търговците предлагат разпродажба на артикули, които не са най-търсените в момента и затова са на много по-ниски цени.

Пазаруване онлайн

През последните години онлайн пазаруването става все по-популярно. То е бързо, осигурява ти достъп до огромно разнообразие от продукти, и преди всичко е изключително удобно. Разбира се, за да се възползваш напълно от предимствата на пазаруването в интернет е необходим известен опит. Виж няколко изпитани трика:

  • Следи за намаления. Почти всички онлайн магазини редовно предлагат големи промоции за различни поводи. Добре е да следиш социалните мрежи на любимите си брандове, защото от там най-бързо и лесно можеш да разбереш за отстъпките, които периодично предлагат. Планирай предварително покупките си за деня на най-големите намаления - Black Friday или Черен петък. Тази година официално денят се пада на 27 ноември, но голяма част от онлайн магазините започват промоциите си поне седмица преди това, така че започни да следиш офертите още сега. Така безспорно ще откриеш страхотни продукти на добри цени.
  • Събирай кодове за отстъпка. Най-често можеш да ги откриеш в социалните мрежи или в промоционалните постове на популярни инфлуенсъри. Съществуват и сайтове, които събират на едно място кодове от най-различни страници и марки. Възползвай се от тях, за да не губиш време в излишно търсене.
  • Сравнявай продуктите, които планираш да купиш. Само с няколко клика можеш да откриеш един и същ продукт в няколко различни сайта. Винаги проверявай за разлика в цената и се възползвай от най-изгодната, като не забравяй, че понякога към обявената цена на продукта се начисляват и допълнителни разходи за доставка.
  • Абонирай се за онлайн бюлетините, които предлагат любимите ти брандове. Много често това ти носи отстъпки и допълнителни привилегии, когато пазаруваш от магазина им.

Надяваме се съветите ни да са ти били полезни за оформянето на един разумен бюджет, който ще ти спести излишни харчове. И не забравяй - Credissimo винаги е до теб и може да ти предложи решение за всякакви непредвидени разходи. Можеш да избереш подходящия за теб бърз онлайн кредит тук.

Успех с покупките!

 



Обратно към всички

Прочети още