Как да пестим заедно с приятелите си?

Как да пестим заедно с приятелите си?

Можеш ли да си представиш живота си без приятелите и близките си? Надали. Повечето хора имат силна нужда от социален контакт. Дори отшелниците си контактуват с поне някое животно (или пък със себе си). Но това са изключения и то често краткотрайни.

В основата на социалната психология пък е емоционалната необходимост от споделяне, взаимодействие и свързаност с други хора. Не е случайно, че използваме метафори за физически симптоми, когато описваме емоционални състояния – „пърхат ми пеперуди в стомаха“, „заболя ме сърцето“, „горя от нетърпение“, „сърцето ми пее от радост“. Неврологични изследвания са доказали, че причинените от обкръжението ни или отделни хора емоционална болка или радост, активизират същите центрове в мозъка като при физически дискомфорт или съответно състояние на покой, релакс и т.н.

Троянският кон в твоята глава

На всичкото отгоре един и същи дял от мозъка отговаря едновременно за възприемането ни като самостоятелна личност със собствени разбирания и убеждения, и за приемане на внушенията от другите. Отново неврологията е показала, че когато мислим за свързани с нас или личността ни неща, се активизира медиалният префронтален кортекс. Този процес ни помага да се осъзнаваме като индивидуалност. Колкото по-активен е този дял обаче, толкова по-лесно приемаме думи и твърдения от други хора, защото мозъкът ни ги приема като наши. По тази причина например с тийнейджърите убеждаването е по-трудна задача. При тях префронталният кортекс още не е достатъчно развит и активен.

Изглежда неприятно да разбереш, че имаш такъв троянски кон в главата си (някои твърдят, че там е и коренът на конформизма). От друга страна обаче именно тази физиологично – неврологична особеност е една от причините груповите терапии при психологични проблеми, зависимости и т.н. често да бъдат по-успешни от индивидуалните. Колко по-лесно е не само сами да се убеждаваме в нещо, но още няколко или десетки гласа като нашия да съдействат!

Затова и ако трябва да се мотивираме за постигането на някаква цел, е много по-лесно, ако сме обкръжени с хора, поели по същия път. В група мотивацията се поддържа по-лесно и подкрепата от другите не позволява на онова досадно вътрешно аз да ни накара да се откажем толкова лесно.

Искаш да пестиш и все не се получава?

Пробвай да излъжеш мозъка си. Той може да има редица причини да те тласка към повече харчове. Дали защото си жертва на погрешни убеждения и имаш проблем с разбиранията си за парите, или пък защото не си се научил да отлагаш удоволствието, или просто защото волята ти не е добре тренирана. Точно за това подходи и ти към него с хитрост. Включи приятелите си в плана, за да се подкрепяте взаимно към целта. Ето и няколко начина да го приложите:

Пазарувайте заедно

В големите супермаркети често има намаления за артикули, ако купиш няколко бройки. Ако нямаш навика да се запасяваш за следваща световна война и да пълниш шкафовете с продукти, може просто да разделиш промоционалния пакет с приятел.
Такива тактики използват и магазините за дрехи. Не е ясно, защо според тях ще искаш да си купиш блуза и да ти дадат още една безплатна от същия вид… но някой приятел може да се възползва.

Хранете се заедно

Тук вариантите са различни. Например, ако поръчвате храна за вкъщи или офиса, в повечето случаи има безплатен продукт (напитка или ястие) при поръчка над определена сума. Когато сте в заведение пък и ако можете да преодолеете притеснението, вместо всеки да си поръчва отделно (и евентуално да не успее да го изконсумира), защо не обсъдите менюто и не поръчате общо? Гарантирано ще се отрази на сметката в посока надолу.

На работа заедно

Спомняш ли си как някога ходеше на училище заедно с поне един от съучениците, който живее наблизо. А сега? Живееш в един район с колеги, но въпреки това всеки си кара неговата кола до работата? Удобно е да не се съобразяваш с никого, но пък е по-евтино, ако пътувате заедно. Особено в случаите, когато живеете в едно населено място, а работите в друго.

Пътешествайте заедно

Колкото по-голяма е групата за екскурзия, толкова възможностите за пестене стават по-големи. Значително по-евтино е например да резервирате къща някъде, отколкото всеки да си вземе хотелска стая. Някои авиокомпании вече предлагат и изключително изгодни оферти, ако си склонен да си заплатиш пет билета за пътувания предварително, които трябва да бъдат използвани за определен период. Удобството е, че обикновено можеш да ги ползваш както ти, така и съвместно с други хора. Особено ако нямаш намерение да пътуваш чак толкова много в близко бъдеще.

Размяна на вещи

Все по-рядко се сещаме, че когато имаме нужда от някаква вещ, някой друг може да я притежава и да не я ползва. Вместо това търсим да я купим. Съвсем логично бихме спестили доста, ако я вземем на заем, ако ни я подарят или дори я купим от приятел на по-ниска цена. И обратното: Когато нещо не ти трябва, не пълни таваните и мазетата, дай го на някого.

Правете си услуги

Твой приятел може да ти преинсталира компютъра, но ти е неудобно да го молиш, все пак всеки си цени времето. Не трябва да е така, ако сте приятели, то ти също можеш да му върнеш с услуга или нещо, което ще оцени.

Нека бъде предизвикателство

За да се получат нещата е хубаво и да си споделяте. Вече стана дума, че човешката природа има нужда от това. А когато говорите по темата как всеки поотделно напредва към своята финансова цел, това ще ви нахъса допълнително. И, кой знае, вероятно ще измислите още много начини за спестяване заедно.

А тъй като изгодните оферти понякога имат неприятното свойство да се случват, точно когато нямаме пари, на всичкото отгоре за твърде кратко време, предложението да не ги изпускате е с бърз кредит от Credissimo. С процес на кандидатстване изцяло онлайн, при това за няколко минути.



Обратно към всички

Прочети още