Как да спестим от плажни аксесоари за ваканцията

Как да спестим от плажни аксесоари за ваканцията

Планирането на бюджета за лятната почивка най-често е фокусирано върху разходите за нощувки и изхранване, пътя и джобните за периода на ваканцията. Често пъти между другото минават разходите за безбройните плажни принадлежности, които са ни необходими по време на екскурзията. Макар обикновено да не са значителни като отделни цени, общата им сума може да формира значителен разход. Ако и друг път ви се е случвало да похарчите повече пари за почивката и после да осъзнаете, че не сте предвидили средствата за различни дребни, но необходими аксесоари, сега ще ви помогнем да ги планирате от рано и да спестите с помощта на различни трикове.

Пазарувайте предварително

Факт е, че в почти всяка туристическа дестинация може да намерите и всичко необходимо за почивката, ако по някаква причина сте забравили да го вземете в багажа си. Също така е факт, че продаваните край плажа принадлежности са по-скъпи, отколкото ако ги купите от друго място. Пазаруването преди да сте потеглили може да ви спести доста средства, от една страна защото може да планирате и изберете подходящите и по-евтини продукти, от друга – тъй като може да се възползвате от намаления, каквито надали ще срещнете по морето. Затова не се успокоявайте с мисълта, че ще пазарувате на място, особено ако искате да спестите пари. За целта си направете подробен списък и набележете магазините с промоции предварително.

Това важи с особена сила за някои по-скъпи продукти, като бански костюми, слънчеви очила, шапки и аксесоари за носене. Решите ли да ги купувате на място или ще се разделите с много повече пари, или ще трябва да направите компромис с качеството.

Плажно мляко и масло – няма нужда от големи количества

Плажното мляко с подходящ SPF фактор е изключително важно. Не просто за да не изгорите. Слънчевите лъчи изсушават и състаряват кожата, а в някои случаи може да предизвикат и слънчева алергия. Цените на продуктите варират в широки диапазони спрямо марката. Ако не сте силно чувствителни към козметиката, която ползвате, може да заложите на собствените марки на отделните магазини и супермаркети, които често пъти са значително по-евтини.

Освен ако в семейството не сте с коренно различна кожа и тен, най-добре е да заложите на един продукт за всички. И без това надали ще изхарчите цялата опаковка, а срокът на годност рядко би позволил да ги ползвате и следващата година. Придържайте се към най-високият необходим фактор. С други думи, ако имате деца, те имат нужда от 30 или 50 фактор. Няма никакъв проблем да ползвате детското мляко, поне в първите дни от почивката, когато още сте по-чувствителни към слънцето.

Заместете с естествени продукти

Може да не знаете, но за някои цели може да ползвате и различни естествени продукти. В по-напредналия етап много хора минават към плажно масло с много нисък фактор, което съдейства за придобиването на по-приятен, кафеникав тен. Може да го заместите с най-обикновен качествен зехтин или кокосово масло. И двете имат естествена защита срещу слънцето (факторът и на двете е около 8) и съдействат за хубав тен. Само им добавете малко от любимия си парфюм или етерично масло, за да не миришете на салата.

Репелентът срещу комари е друго нещо, което може да заместите. Някои етерични масла са доста ефективни срещу хапещите насекоми – лавандулово, чаено, евкалиптово, от босилек. Миришат по-приятно, безвредни са, намират се във всяка аптека и козметичен магазин и не са скъпи. Може да капвате на местата със засилено кръвообращение като вътрешната страна на китките и свивките на колената. А може и да ги смесите с някакво базово масло – бадемово, от жожба, от ший, и така да се сдобиете с 2 в 1 репелент и продукт за след плаж. Може да добавите и масло от мента, която охлажда и успокоява кожата.

Намалете обема на багажа

Ограничаването на обема на част от нещата, които носите, ще ви позволи да съберете повече. Това е полезно и спестяващо обстоятелство, ако планирате да купите част от аксесоарите на място и после дори да ги оставите там, просто защото няма място за багаж.

Например никой не обича да ползва хотелските тоалетни принадлежности. Ако си имате любима козметика, вместо да мъкнете големите шишета с шампоан, балсам и пр., може да проверите дали и къде се предлагат тестери и да се запасите с тях за няколкото дни на морето. Този вариант е дори безплатен. А в много магазини се предлагат мини туристически опаковки козметика – от споменатите шампоан и балсам, през паста за зъби, та до рол-он дезедоранти.

Едни от най-обемните принадлежности са плажните кърпи. Вече обаче се предлагат такива от микрофибър или лен, чийто сгънат обем е 3 – 4 пъти по-малък от този на хавлиените. И когато сте няколко човека, определено си струва инвестицията.

Туристическата аптечка е друг атрибут, който може да заеме доста пространство, ако носите медикаменти за всякакви случаи и ако ги прибирате с кутийките. Вместо това се ограничете до най-необходимото, извадете блистерите от кутийките и дори отрежете от тях с ножичка само колкото смятате, че може да ви потрябва.

Подберете взаимно заменяеми и лесни за комбиниране дрехи и украшения, вместо да събирате целия си летен гардероб в куфара.

Често се случва да оставим част от списъка за пазар за морето, но не заради липса на време, а заради липса на средства. Все пак за да спестите на място, трябва да отделите (макар и значително по-малък) бюджет предварително. Ако това ви затруднява, много лесно може да организирате недостатъчното финансиране с помощта на бърз кредит от Credissimo. С опцията „до заплата“ взимате до 600 лв. без лихва за всеки първи и пети кредит в гратисния период, а с опцията „плюс“ – до 3000 лв. и възможност за разсрочване до 24 месеца. Добре е да знаете, че може да заявите кредит от Credissimo и от чужбина – необходима ви е само интернет връзка и банкова сметка, на която да получите парите.

 



Обратно към всички

Прочети още