Как да влезеш във форма напълно безплатно

Как да влезеш във форма напълно безплатно

В разгара на лятото някой може да реши, че вече е късно да си говорим за влизане във форма и подготовка за носенето на банския този сезон. Доброто физическо състояние обаче не е нещо, което може да се стремим да постигнем еднократно, например само за морето. Това е начин на живот, който ще ви направи по-здрави, по-енергични, по-щастливи и дори по-креативни.

С други думи най-правилният момент да повишите физическата активност и да направите първата крачка към по-добра форма винаги е сега, в точно този момент. Не всеки обаче има възможност да дава пари за абонаментни карти за фитнес залите и за спорт, а понякога и времето на тренировките може да е проблем. Съществуват безброй безплатни начини да заместите професионалните тренировки, а още по-добрата новина е, че по този начин нямате и ограничения откъм време на случване. Макар че е по-добре да фиксирате дни и часове, защото това действа дисциплиниращо. 

10 съвета за безплатни тренировки

  1. Намерете си партньор или приятел, с когото да тренирате. Тичане, разходки в планината, каране на колело – няма значение, но когато имате подкрепа е по-вероятно да сте редовни и да поддържате взаимно мотивацията си.
  2. Възползвайте се от промоционални и безплатни предложения на различните спортни центрове. Такива може да намерите на техните сайтове, страници в социалните мрежи, сайтовете за групово пазаруване.
  3. Фитнесите на открито вече съществуват в почти всяка градинка и детска площадка и повечето от тях са запазени. Не малко хора се възползват от тях за тренировки, а ако се притеснявате, върнете се към първа точка и си намерете компания. 
  4. Вървете максимални разстояния пеша, вместо да ползвате кола или градски транспорт. Може да не е цялото разстояние до работата ви, но поне част от него. Ползвайте стълбите, вместо асансьор. Ходенето е доста подценявано упражнение, особено ако поддържате скорост, която повишава пулса ви (но не прекалено, разбира се).
  5. Вземете си колело и го ползвайте както за придвижване, така и за екскурзии в почивните дни и часове. Най-добре отново си намерете приятел за целта или просто впрегнете цялото семейство за излетите.
  6. Бъдете гъвкави във времето, което използвате за упражнения. Никой не е казал, че не може да го правите в обедната почивка. По-добре не пропускайте, отколкото да се опитвате да спазвате строго специфични дни и часове.
  7. На малки порции, но редовно е по-добре от рядко, но в продължение на час. Докато сте на работа, ставайте през час от бюрото и правете клекове. Гледате филм или предаване? В рекламите станете и се раздвижете, направете няколко повторения от едно – две упражнения.
  8. Не забравяйте за правилното хранене и достатъчното количество вода. Да „се потите“ с упражнения, комбинирано с хапване на джънк няма да ви отведе далеч.
  9. Дори когато сте на почивка, не спирайте да тренирате. Морето е много подходящо място да плувате, няма нужда само да стоите на брега. Правете упражнения на пясъка. В хотелската стая. На близката поляна. Ако в хотела има фитнес зала, което обикновено е безплатно, ползвайте я.
  10. Намерете си подходяща онлайн програма и тренирайте с нея. Това може да са YouTube видеа или пък приложение на телефона ви. Много по-лесно е, отколкото ако сами си измисляте упражненията, а и е по-ефективно, след като програмите обикновено са създадени от професионални инструктори. Следват и няколко предложения от мрежата.

Предложения за онлайн тренировки

Няма да можем да изброим безбройните сайтове и канали, които предлагат онлайн упражнения, както български така и чуждестранни. Затова просто потърсете в интернет и в YouTube това, което ви привлича най-вече. Може да откриете тренировки за домашен фитнес с подръчни „уреди“, упражнения със собствена тяга (без уреди), йога упражнения, тае-бо, зумба, аеробика… Съветът ни е след като си изберете, поне известно време да се придържате към една програма. Ето какво разнообразие има във видео-мрежата, включително и като времетраене на тренировките. 

Не са малко и мобилните приложения, с помощта на които може да тренирате в домашни условия, а и удобството е, че винаги са с вас и телефона ви. Някои от тях са безплатни, а платените имат поне няколко отключени тренировки, които също може да ползвате преди да решите, дали да си направите абонамент в апликацията.

Freeletics Bodyweight 

Тази програма за домашен фитнес има няколко важни предимства, пред повечето на пазара. На първо място предлага възможността да минете „фитнес тест“, с помощта на който да си изработите и подходящ план за тренировки. Второто предимство е, че ако нямате достатъчно пространство у дома да се вихрите, има опция да подберете такива упражнения, за които са ви достатъчни и 2 на 2 метра. Достъпно е на iOS и Android устройства, но може да откриете видеа и в канала им в YouTube.

Yoga Wake Up

Идеята на това приложение е да се събуждате с йога всяка сутрин. Упражненията са кратки и успокояващи, така че да дадат оптимистичен старт на деня ви и да нямате повод да се отказвате поради липса на време. Достъпно е на Apple устройства.

The Johnson & Johnson 7-minute workout

Както показва името, това са кратки тренировки, които може да вмъкнете навсякъде в забързаното си всекидневие. Програмите са разработени от експерти, които обещават да вземете най-доброто от всяка една от седемте минути. Има различни степени на трудност на тренировките. Приложението е разработено за iOS и Android.

Sworkit

Все още не сте наясно какво ви се тренира у дома? Или пък сте напълно наясно, че искате разнообразие. Sworkit предлага такова и с него може да избирате според настроението си разнообразни тренировки, сред които кардио и силови, йога или просто разтягания. Има го и за iOS, и за Android. 

Aaptiv

Самите упражнения не са винаги най-важните, когато липсва постоянство. А най-честата причина за провал на редовните тренировки е липсата на мотивация. А каква по-добра такава от подходящата „надъхваща“ музика. Aaptiv предлага разнообразно озвучаване за различни видове тренировки. Може да го ползвате на iOS и Android устройства.

След цялото море от възможности да тренирате без пари и при всякакъв режим на живот, вече няма да имате оправдания да не го правите. С повече постоянство със сигурност може да видите първи признаци на физически подобрения само за няколко седмици. И спокойно да се появите на плажа за морската си почивка. А нея може да финансирате с помощта на „Credissimo до заплата“ и „Credissimo плюс“. Първият е до 600 лв. и с 0% лихва за всеки първи и пети в гратисния период, а вторият е до 3 000 лв. и разсрочване на удобни вноски до 24 месеца. 



Обратно към всички

Прочети още