Как най-добре да планираш лятната си почивка?

Как най-добре да планираш лятната си почивка?

Да планираш евтина, но едновременно с това и запомняща се лятна почивка, често може да бъде предизвикателство. Да не говорим, колко време може да отнеме подготовката в разучаване на най-добрите възможности. Често правим компромиси и се спираме на най-лесното и очевидно, или пък се отказваме да вместим на едно място „бюджет“ и „разнообразие“. Но, както е казано, начини винаги има, стига да се подходи хитро.

Избери посоката, не дестинацията

Ако при планирането си кажете, че ще почивате в еди кой си курорт, град, село, място, това е ограничаващо. Много по-удобно е да планирате посоката или просто да мислите в по-широк мащаб. Има разлика между това да си кажете, че отивате например в Созопол и това, че отивате на Южното Черноморие. Разширеното понятие ви позволява да разширите и възможностите. Защо не няколко дни в Созопол и няколко на близко друго място? Ако предварително сте определили само една точка, такава опция може дори да не ви хрумне.

Какво интересно има тук?

Подгответе си предварително план за дните по време на почивката. Не е нужно дните ви там да преминават монотонно и еднообразно, така че впоследствие споменът ви да се слее до един ден. Не става въпрос да си правите графици и разписания за активностите по време на почивката, но ако предварително набележите какво искате да правите и кои други места ще посетите, ще ви бъде много по-лесно.

Най-добрата импровизация е планираната

В духа на горното, не е нужно да се придържате към предварително изготвен план. Но ако сте си подготвили списък с възможности, може по-лесно да изберете някоя от тях на момента, докато сте вече на почивка. Така хем импровизирате, хем не е нужно тепърва да проучвате и да се чудите за плюсове и минуси.

Къде да отседнем?

Не е задължително да се спирате на хотел, макар че това е може би най-лесната опция. Дори и да го предпочетете, ползвайте сайтовете за сравняване на цени, за да подберете най-добрата. Ако не държите да е такъв обаче доста по-бюджетни варианти са изборите на частни квартири, дали през Booking.com, Airbnb.com или друга подобна услуга. Малък трик е, след като сте си набелязали мястото (или местата) за настаняване, да проверите дали самите те нямат сайт или страница в социалните мрежи, през които да се свържете директно и да договорите дори още по-ниски цени.

Груповите решения са най-добри

Независимо дали сте група приятели или става въпрос за семейна почивка, решението да се зачете мнението на всеки участник може да ви спаси от провалена ваканция. Естествено, не става въпрос да провеждате гласуване за всички детайли, а за това, всеки един от участниците да каже на какво най-много държи. Така ще ви е лесно да нагласите програмата си, така че в даден момент да удовлетворява всекиго, без да се налага да спорите по всяко решение. Във всеки случай не съсредоточавайте цялата власт по планирането в себе си, за да избегнете недоволни лица.

Багажът, багажите и багажищата

Често подценяван момент. Събирането на багаж в последния момент и без списък и план може да превърне автомобила ви в подобие на каруца от катун, а ако пътувате със самолет положението ще трябва да приключи с плащането на допълнителни такси. Подгответе списък колкото може по-рано – така ще знаете и ако нещо трябва да се купува допълнително, а не да тичате по магазините в последния момент. Самият багаж също пригответе по-рано и оставете опцията да добавяте само необходимите допълнителни вещи в за накрая.

Децата и пътят – подцененият риск

Има хора, които се наслаждават на самото пътуване към целта. Има и хора, които предпочитат да стигнат по-бързо. Децата обаче със сигурност не изпадат в екстаз по време на неколкочасово пътуване и – основното, седене на едно място. Не очаквайте да действате на момента и да овладявате ситуации в превозното средство. Подгответе се с достатъчно залъгалки, играчки и игри – до степента, в която сте съгласни да бъдат ползвани, разбира се. Но ако нямате идея как да облекчите пътуването с деца, резултатът ще бъде доста изнервени пътници, неспособни да се зарадват, че са пристигнали на дълго чаканата си лятна ваканция.

Планирай наобратно!

Тази стъпка може би трябва да е в началото, но също така е чудесен финален изход, ако сте попаднали в ситуацията на изключително добре организиран човек, който просто не може да реши къде иска да отиде! Вместо да се оглеждате за слънчеви плажове, закътани местенца, скрити планински пътеки, просто зарежете това. Оглеждайте се за най-изгодните сделки. Обиколете сайтовете за настаняване и сайтовете за резервиране на самолетни билети, харесайте си цена и я оставете тя да ви отведе на пътешествие. Това е особено удобен вариант на „онче-бонче“ за хората, които искат да обиколят много места и нямат идея откъде да започнат. Просто си изберете цената и чак след това планирайте всичко останало.

А независимо дали цената на билети и резервации, както и общите разходи по почивката, са ви по силите или не, е добре да знаете: Когато са ви необходими допълнителни средства, винаги може да разчитате на Credissimo до заплата (до 800 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем) и Credissimo плюс (до 3000 лв. и разсрочване до 24 месеца), така че нищо да не липсва по време на лятната ви ваканция.



Обратно към всички

Прочети още