close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Кога е най-изгодно да започнем коледното пазаруване?

от Силвия Пенчева | 09.11.2018

Кога е най-изгодно да започнем коледното пазаруване?

Няма такова нещо, като „твърде рано е да мислим за Коледа“. В интерес на истината едни от най-големите разпродажби се случват именно след коледно-новогодишните празници в началото на годината. Макар че надали някой купува подаръци за след 10 - 11 месеца.

Ясно е, че колкото по-рано човек организира пазаруването за зимните празници и Коледа, толкова по-добре. По-поносимо е финансово, стресът е по-малко, покупките са по-изгодни. И въпреки това, проучванията на потребителското поведение продължават да показват, че най-масовото купуване на подаръци се случва именно на 23 декември. Ако сте го правили или пък редовно оставяте за последния момент, знаете колко е травмиращо – притиснати сте от времето, не можете да си позволите да избирате много – много или да чакате най-добра цена, налага се да похарчите голяма сума пари наведнъж. А с Бъдни вечер и Коледа празничните разходи тепърва започват – следва Нова година и безбройните именни дни преди и след нея. Ако включим в картината и битовите сметки през зимата, става съвсем напрегнато.

Положителните страни на ранното коледно пазаруване

На първо място човек взима много по-добри и правилни решения, когато не е под напрежение и не бърза. Изборът на подаръци, особено за най-близките, често може да бъде изтощителна задача, ако искате да подберете най-подходящите и запомнящи се. Когато нямате време, не може да си позволите този лукс. Ще бързате да отметнете задачите без оглед на качеството. И обратното – ако започнете от рано да се оглеждате и обмисляте, няма се изкушавате да грабнете първата срещната опция. Защото разликата между добър и лош избор на подарък е именно в прибързаните решения.

Второ, много по-добре ще планирате разходите си. Може да изберете подхода да разсрочите покупките във времето или пък да спестите и заделите пари за големите разпродажби в края на ноември. Но при всички положения ще бъдете наясно колко може и искате да похарчите и колко точно ще отделите за всеки, когото искате да зарадвате с подарък. Допълнителен бонус е липсата на стрес, както е при пазаруването в последния момент. Това има и финансово отражение: доказано е, че когато човек е под напрежение, е склонен да харчи повече. Чудесна новина за търговците, но не и за вас.

И трето, но съвсем не на последно място, по този начин може най-добре да се възползвате от всички предколедни промоции и намаления. Ще имате достатъчно време да набележите желаните продукти и достатъчно търпение, за да изчакате те да бъдат пуснати от търговците на промоционални цени. А това неизбежно ще се случи в следващите месец и половина.

Красотата на разпродажбите и как да се възползваме

Ранното пазаруване за Коледа, означава да започнете отрано целия процес по планиране и организация. Не да се втурнете още днес на шопинг (макар че някои търговци вече стартираха с намаленията). Ето примерен план, по който да действате:

  • Направете списък с хората, на които искате да купите подаръци. Разделете го на две части: Първо тези, които не може да пропуснете и второ тези, които може да се разминат и без подарък или с нещо символично.
  • Определете си бюджет – както общата сума, така и колко сте склонни да похарчите за всеки човек поотделно. Тази част може да ви помогне да редуцирате списъка от горната точка.
  • Срещу имената в първия списък си запишете идеи за подходящи подаръци или подсказвания като сфера на интереси, хоби и пр. Те, естествено, трябва да са съобразени с определения бюджет и конкретни суми.
  • Обмислете още варианти за спестяване: На кого може да подарите собственоръчно направен подарък? Къде е достатъчно жестът да е символичен и да подарите например домашен сладкиш? Какъв общ подарък може да подготвите за семейства или приятелски двойки? Необходимо ли е да отделяте огромни суми за скъпи подаръци за децата?
  • Започнете с издирването и набелязването на артикулите. Най-лесно е да го правите онлайн. Независимо дали обикаляте сайтовете или магазините, задължително си записвайте – какво сте набелязали, къде сте го намерили и на каква цена. Ако има възможност, се абонирайте за новини и промоции (после лесно може да се отпишете) или регулярно проверявайте, дали съответният търговец не е пуснал намаления.
  • На този етап може да купите опаковъчната хартия, кутии, подаръчни торбички, панделки, картички – тези дреболии, които лесно се забравят и също често остават за последния момент.
  • Както стана дума, някои търговци вече са започнали с коледните промоции. Които не са, е малко вероятно да не направят такива по време на Черен петък и Кибер понеделник (ако ще купувате техника, изчакайте второто). Имайте предвид, че в последните години някои пускат намаленията около и близо до тези дни, за да се откроят, или пък правят неколкодневни кампании.
  • Подгответе се психически да не се изкушавате и да се придържате към бюджета. Големите намаления ни карат да пазаруваме повече, отколкото ни е необходимо и трябва да осъзнавате този подтик, за да не му се поддадете.
  • Ако решите да пазарувате онлайн от чуждестранни сайтове, предвидете достатъчно време за доставката, която може да отнеме от няколко дни или седмица до повече от месец, в зависимост откъде поръчвате. Ако има риск доставката да се забави, по-добре оставете тази идея за следващата Коледа и сменете плана. 

Да не забравяме общата картина

В края на годината пазаруването на коледни подаръци далеч не е единственото, което изтощава бюджета. Когато планирате средствата за пазаруването винаги имайте наум, че такива ще ви трябват и за самата коледна трапеза, за отпразнуването на Нова година, за подаръци за именните дни преди и след 1 януари. Би било добре и за тях да съставите отделни планове и бюджети, така че да бъдете подготвени и организацията им да е по-лесна.

Не е невъзможно и при най-доброто и стриктно планиране нещо да се обърка и средствата да не ви достигнат. За тази цел са създадени онлайн кредитите на Credissimo. Може да заявите бърз заем до 800 лв., който да бъде с 0% лихва за всеки първи и пети в рамките на гратисния период. Или да се възползвате от опцията „Credissimo плюс“ до 3000 лв. и опция за разсрочване на удобни за вас вноски до 24 месеца. По този начин ще изкарате спокойни и весели коледно-новогодишни празници, без излишни нерви и стрес.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.