Кога е най-изгодно да започнем коледното пазаруване?

Кога е най-изгодно да започнем коледното пазаруване?

Няма такова нещо, като „твърде рано е да мислим за Коледа“. В интерес на истината едни от най-големите разпродажби се случват именно след коледно-новогодишните празници в началото на годината. Макар че надали някой купува подаръци за след 10 - 11 месеца.

Ясно е, че колкото по-рано човек организира пазаруването за зимните празници и Коледа, толкова по-добре. По-поносимо е финансово, стресът е по-малко, покупките са по-изгодни. И въпреки това, проучванията на потребителското поведение продължават да показват, че най-масовото купуване на подаръци се случва именно на 23 декември. Ако сте го правили или пък редовно оставяте за последния момент, знаете колко е травмиращо – притиснати сте от времето, не можете да си позволите да избирате много – много или да чакате най-добра цена, налага се да похарчите голяма сума пари наведнъж. А с Бъдни вечер и Коледа празничните разходи тепърва започват – следва Нова година и безбройните именни дни преди и след нея. Ако включим в картината и битовите сметки през зимата, става съвсем напрегнато.

Положителните страни на ранното коледно пазаруване

На първо място човек взима много по-добри и правилни решения, когато не е под напрежение и не бърза. Изборът на подаръци, особено за най-близките, често може да бъде изтощителна задача, ако искате да подберете най-подходящите и запомнящи се. Когато нямате време, не може да си позволите този лукс. Ще бързате да отметнете задачите без оглед на качеството. И обратното – ако започнете от рано да се оглеждате и обмисляте, няма се изкушавате да грабнете първата срещната опция. Защото разликата между добър и лош избор на подарък е именно в прибързаните решения.

Второ, много по-добре ще планирате разходите си. Може да изберете подхода да разсрочите покупките във времето или пък да спестите и заделите пари за големите разпродажби в края на ноември. Но при всички положения ще бъдете наясно колко може и искате да похарчите и колко точно ще отделите за всеки, когото искате да зарадвате с подарък. Допълнителен бонус е липсата на стрес, както е при пазаруването в последния момент. Това има и финансово отражение: доказано е, че когато човек е под напрежение, е склонен да харчи повече. Чудесна новина за търговците, но не и за вас.

И трето, но съвсем не на последно място, по този начин може най-добре да се възползвате от всички предколедни промоции и намаления. Ще имате достатъчно време да набележите желаните продукти и достатъчно търпение, за да изчакате те да бъдат пуснати от търговците на промоционални цени. А това неизбежно ще се случи в следващите месец и половина.

Красотата на разпродажбите и как да се възползваме

Ранното пазаруване за Коледа, означава да започнете отрано целия процес по планиране и организация. Не да се втурнете още днес на шопинг (макар че някои търговци вече стартираха с намаленията). Ето примерен план, по който да действате:

  • Направете списък с хората, на които искате да купите подаръци. Разделете го на две части: Първо тези, които не може да пропуснете и второ тези, които може да се разминат и без подарък или с нещо символично.
  • Определете си бюджет – както общата сума, така и колко сте склонни да похарчите за всеки човек поотделно. Тази част може да ви помогне да редуцирате списъка от горната точка.
  • Срещу имената в първия списък си запишете идеи за подходящи подаръци или подсказвания като сфера на интереси, хоби и пр. Те, естествено, трябва да са съобразени с определения бюджет и конкретни суми.
  • Обмислете още варианти за спестяване: На кого може да подарите собственоръчно направен подарък? Къде е достатъчно жестът да е символичен и да подарите например домашен сладкиш? Какъв общ подарък може да подготвите за семейства или приятелски двойки? Необходимо ли е да отделяте огромни суми за скъпи подаръци за децата?
  • Започнете с издирването и набелязването на артикулите. Най-лесно е да го правите онлайн. Независимо дали обикаляте сайтовете или магазините, задължително си записвайте – какво сте набелязали, къде сте го намерили и на каква цена. Ако има възможност, се абонирайте за новини и промоции (после лесно може да се отпишете) или регулярно проверявайте, дали съответният търговец не е пуснал намаления.
  • На този етап може да купите опаковъчната хартия, кутии, подаръчни торбички, панделки, картички – тези дреболии, които лесно се забравят и също често остават за последния момент.
  • Както стана дума, някои търговци вече са започнали с коледните промоции. Които не са, е малко вероятно да не направят такива по време на Черен петък и Кибер понеделник (ако ще купувате техника, изчакайте второто). Имайте предвид, че в последните години някои пускат намаленията около и близо до тези дни, за да се откроят, или пък правят неколкодневни кампании.
  • Подгответе се психически да не се изкушавате и да се придържате към бюджета. Големите намаления ни карат да пазаруваме повече, отколкото ни е необходимо и трябва да осъзнавате този подтик, за да не му се поддадете.
  • Ако решите да пазарувате онлайн от чуждестранни сайтове, предвидете достатъчно време за доставката, която може да отнеме от няколко дни или седмица до повече от месец, в зависимост откъде поръчвате. Ако има риск доставката да се забави, по-добре оставете тази идея за следващата Коледа и сменете плана. 

Да не забравяме общата картина

В края на годината пазаруването на коледни подаръци далеч не е единственото, което изтощава бюджета. Когато планирате средствата за пазаруването винаги имайте наум, че такива ще ви трябват и за самата коледна трапеза, за отпразнуването на Нова година, за подаръци за именните дни преди и след 1 януари. Би било добре и за тях да съставите отделни планове и бюджети, така че да бъдете подготвени и организацията им да е по-лесна.

Не е невъзможно и при най-доброто и стриктно планиране нещо да се обърка и средствата да не ви достигнат. За тази цел са създадени онлайн кредитите на Credissimo. Може да заявите бърз заем до 800 лв., който да бъде с 0% лихва за всеки първи и пети в рамките на гратисния период. Или да се възползвате от опцията „Credissimo плюс“ до 3000 лв. и опция за разсрочване на удобни за вас вноски до 24 месеца. По този начин ще изкарате спокойни и весели коледно-новогодишни празници, без излишни нерви и стрес.



Обратно към всички

Прочети още