Кои са най-топлите дестинации през септември?

Кои са най-топлите дестинации през септември?

Съществува една приказка, че на социолози и синоптици не може да се има много вяра. И все пак, не разполагаме с друг ориентир за бъдещето, освен прогнозата за времето. А за септември и дори началото на октомври тя е изключително благосклонна за България – между 23 и 25 градуса. Което си е просто по-хладно лято. Въпреки това в този период времето може лесно и бързо да се променя, а температурните амплитуди стават големи. По морето излиза вятър и никога не знаеш кога ще се извие буря. Заедно с това именно септември и началото на октомври е периодът, в който може да си направим последната лятна почивка за сезона. Разбира се, не е изключено и по Коледа да отпътувате за топлите страни, но тогава дестинациите стават доста по-далечни и респективно по-скъпи.

Затова, ако сте зажаднели да хванете последните топли слънчеви лъчи, има къде да го направите в рамките на следващия месец, при това с абсолютно приличен и умерен бюджет. Подбрахме няколко предложения за дестинации в региона и сред европейските държави, които ще ви обогатят заради пътуването и едновременно с това стават за плаж.

Гърция – разбира се

Може би сами сте сетили за тази опция, но е добре да имате предвид, че ще говорим за по-южните части и острови в страната. Предпочитания заради близостта си полуостров Халкидики например може да ви изненада неприятно с времето. За сметка на това може да заложите на някои от следните:

Санторини

Смятан за един от най-красивите острови в Гърция, Санторини е чудесен избор за есенна ваканция, особено ако още не сте го посещавали. Там сезонът приключва в края на октомври, а вълшебството съвсем не е само в плажовете, но и във вулканичния пейзаж, архитектурата и лабиринто-подобното градоустройство. Ако си мечтаете да видите местата, които най-често виждате и на снимки, то това са столицата Фира (или Тира) и близкият град Ия. Пътуването не е кратко, изборът ви е между самолет или с кола до Атина и от там с ферибот. Но пък си струва.

Санторини

Кипър

Докато тук вадим шлиферите, пуловерите и чадърите, в Кипър още е към 30 градуса. Изключително удобна за пътуване дестинация, тъй като има полети на нискотарифните компании. Ако искате освен да плажувате, да разглеждате и забележителности, мястото за вас е старата столица Пафос. Но ако предпочитате излежаването на пясъка, се спрете на някой от курортите, които никак не са малко и всички са красиви и страхотни за целта. В интерес на истината на острова има 64 плажа със Син флаг, който е гаранция за екологичност и добра поддръжка.

Кипър

Това съвсем не са единствените подходящи за сезона места в Гърция. Може да се ориентирате към Крит или Родос, или пък южните части на Пелопонес.

Италия – за романтиците

Свързвате ли Италия с безвремие, вино и романтика? Към това добавете все още летни температури в южните части през този и част от следващия месец. Почти невъзможно е да препоръчаме само едно-две конкретни места, но все пак:

Сардиния

Изумруденият остров не е сред най-популярните дестинации за българите и често се свързва със скъпо изживяване, макар с добро планиране да може да се вместите в приемлив бюджет. Може да ползвате услугите на нискотарифни компании, но с прекачване. Всеки изживян момент на острова обаче си заслужава.

Сардиния

Амалфи

Амалфи е едно от най-красивите места, които може да посетите на Ботуша. Плажовете в околността не са много и са малки, но за тях може и да не ви остане време от разглеждане на градчето. На по-малко от 50 км. е и Неапол, откъдето може да започнете екскурзията. Наблизо е и легендарното рибарско селище Позитано.

Амалфи

Испания – там е веселбата

Горещини и купон. Това се случва в немалка част от Южна Испания и есента е перфектен момент да я посетите. 

Андалусия

Заредете се със здрави обувки и предвидете пари за рент-а-кар, защото няма да може да спрете да обикаляте забележителностите. Това съвсем не означава да пропуснете да си вземете банския, защото част от плажовете са уникални. Имате избор между многолюдни курорти до пусти километрични ивици. Ще ви трябват и подходящи аксесоари за танци, и с това намигване ще приключим представянето – трябва сами да го преживеете.  

Андалусия

Тенерифе

Това е най-големият от Канарските острови, което вероятно е достатъчно, за да е ясно, че е перфектното място за есенно море. Сравнително достъпно и все пак екзотично преживяване -  Тенерифе е особено подходящ избор за влюбени двойки, тъй като там ще откриете и едни от най-романтичните морски хотели.

Тенерифе

Малта – близка и непозната

Малта е сравнително евтина дестинация, ако пътувате с нискотарифен превозвач. Почивката там няма да ви излезе по-скъпа от такава в близка Гърция. Цените са абсолютно приемливи, включително ако решите да наемете кола и да обикаляте. Може да се качите и на ферибота за остров Гозо. Малта не е типичната плажна дестинация, но ако сте фенове на историята, ще се потопите в атмосфера с рицари и пирати. Прекрасно място е и за любителите на архитектурата, която е смесица на различни влияния през вековете.

Малта

Дубровник, Хърватия – без тълпите

Есента е чудесен момент да посетите Дубровник, който през лятото е претъпкан с туристи (особено след като стана снимачна площадка на „Игра на тронове“). Освен това предлага изключително разнообразие от възможни занимания, като се започне от плажа, мине се през разходка с лодка или ферибот до близките Елафитски острови, и се стигне до разглеждането на крепости, дворци и манастири. А ако сте фенове на гореспоменатия сериал, може да си организирате и издирване на местенцата, където са снимани сцените в Кралски чертог. В интернет ще откриете точни упътвания.

Дубровник

Това са предложенията ни за есенна и топла екскурзия през септември и октомври. Списъкът изобщо не е изчерпателен и не би могъл да бъде, защото подходящите места в южната част на европейския континент са стотици. Много от тях не сме споменали – традиционните турски курорти като Измир и Анталия, великолепната Южна Франция, шарената Португалия… А ако решите да прескочите на друг континент, те вече стават неизчерпаеми, дори само сравнително близките Тунис и Мароко, Израел, Египет. И нека финансирането на есенна почивка не ви спира. С „Credissimo плюс“, който е до 3000 лв., може спокойно да покриете всички разходи по подобна екскурзия. Срокът за изплащане е на удобни вноски до 24 месеца. А „Credissimo до заплата“ е идеален за случаите, когато трябва да допълните бюджета си – до 600 лв. и 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем. Така че не бързайте да прибирате банските и да вадите пуловерите, възползвайте се максимално от топлото време.



Обратно към всички

Прочети още