Най-добрият момент да започнем диета

Най-добрият момент да започнем диета

Според общоприетото схващане няма такова животно като „най-добър момент“ за започване на диета и здравословен начин на живот. Отвсякъде валят съвети и мотивационни обяснения, как търсенето на „момент“ и отлагането на промяна в режима на хранене (и физическа активност) е само извинение, как най-доброто време винаги е „сега“, как още в тази секунда трябва да спрете да четете и да се отправите с торбата за марули и пресен лук. Някои специалисти по здравословно хранене обаче не са съвсем на това мнение. Макар отлагането и извиненията да не са никак желателни, има моменти, в които опитите за всякакви диети не са препоръчителни, защото най-малкото ще завършат с провал.

Избери целта: Диета, режим, лайфстайл

Дълги години думата „диета“ се свързваше предимно с краткосрочен хранителен режим, често силно ограничаващ обемът и разнообразието на храната, след който ще осъмнете със стройна фигура и колкото повече килограми по-малко, толкова по-добре. Напоследък вече е достатъчно разпространено разбирането, че подобен подход, дори и успешен в целите си, впоследствие най-често води до йо-йо ефект. Когато започвате диета, е добре да мислите за дългосрочна промяна в хранителните навици. С други думи няма проблем известно време да „разтоварите“ тялото от ненужните и вредни храни, но после трябва да внимавате с връщането към нормално хранене, което от своя страна не е добре да се изразява в безразборно такова.

Идеята е не просто да отслабнете, а да заживеете здравословно. И точно тук се крие първият подводен камък или неподходящ момент: Не започвайте диета, ако единствената ви цел е сваляне на тегло. Първата ви стъпка към избора на дата е да оцените приоритетите си. Свалянето на килограми е абсолютно недостатъчен мотиватор, ако сте в състояние на стрес, ако сте потиснати, ако сте с негативна нагласа спрямо себе си изобщо. Да промените хранителните си навици изисква време и ако в този период сте в постоянно лошо настроение, трябва да изстисквате последни капки воля, постоянно сте заобиколени с изкушения (като в клишето за Коледните празници и трапези), е по-добре да отложите ударното начало. Разбира се, не завинаги.

Зеленото е знак

Пролетта със сигурност може да е чудесен момент за целите на здравословния лайфстайл. Но не защото имате достатъчно време да си представяте „новото“ си тяло в бански след няколко месеца. Има няколко фактора, сред тях е включително този, че през този сезон просто е по-лесно. Нека ги видим:

  • Може да изглежда малко, но не е незначително: Не сте толкова гладни. Изследванията показват, че през пролетта хората консумират средно 86 калории дневно по-малко, отколкото през есента. В естествения цикъл на организма увеличаването на храната продължава и през зимата (тялото се запасява за студения сезон), а през пролетта и лятото консумацията ни намалява, без дори да се усетим (тялото се стреми да се охлажда). С други думи пониженият апетит ще работи във ваша полза.
  • Горите повече калории. Знаете, че в топлото време се потите повече и знаете, че потта е вода. Но зад този процес стои по-усилената работа на организма ви да поддържа охлаждането на тялото. А тази работа води до повече изгорени калории.
  • Настроението се подобрява. При много хора има пряка зависимост между настроението и времето навън. Това означава, че по-малко ще изпитвате желание да посягате към тежки, мазни и тестени храни (какъвто е ефектът на лошото настроение и депресивните състояния). Позитивното състояние има още един бонус: желанието за промени и по-висока мотивация да ги проведете.
  • Повече витамин D. Този витамин се синтезира под влиянието на слънчевата светлина, а изследванията показват пряка връзка между липсата му, инсулиновата резистентност и затлъстяването. Може да започнете да приемате витамин D и като добавка.
  • Сезонни зеленчуци и плодове. Да, може да си купувате такива и през зимата, но ви е пределно ясно как са отглеждани. На всичкото отгоре през пролетта се увеличава и апетитът ви за такива. Много по-лесно е сега да наблягате на леки зелени салати и ядки. Увеличеният прием на свежи и сурови храни също дава своят принос, за разлика от зимата, когато ни се ядат повече сготвени и топли ястия.
  • Вода и пак вода. Топлото време ви кара да усещате повече жаждата. Ако имате проблем с пиенето на вода, то през пролетта и лятото ще се сещате да го правите по-лесно. А хидратацията, заедно с добрия сън, е една от най-важните предпоставки за намаляване на теглото и здравословен живот.

Готови?

Ако се върнем към началото, въпросът не е кога е правилният момент, а кога вие се чувствате готови. През пролетта облеклото става по-малко, което неминуемо ще започне да ви напомня целта всяка сутрин. Времето е приятно за разходки и за активности навън, така че извинения с метеорологичните условия не минават. И освен това пролетта е сезонът за пречистване на организма от времената далеч преди да бъдат изобретени диетите – неслучайно сега са великденските пости.

Изборът на диети и хранителни режими е по-богат от този на дрехи в препълнен мол. Няма обаче никакво съмнение, че те трябва да включват колкото може повече сурови плодове и зеленчуци, включително под формата на сокове и смутита. Не забравяйте да добавите и подходящи за организма и възрастта физически активности, по възможност на открито. Много хора решават да дадат старт по време на отдих сред природата. Ако единственото останало извинение е свързано с финанси, то също може да бъде оборено. С Credissimo до заплата и Credissimo плюс може да вземете до 800 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети, или до 3000 лв., разсрочени на удобни за вас вноски до 24 месеца. Не пропускайте най-доброто време за ново начало!



Обратно към всички

Прочети още