Топ 5 на най-известните ресторанти в света.

Топ 5 на най-известните ресторанти в света.

Кои са най-известните ресторанти в света? Места, където можеш да хапнеш страхотна храна, да се потопиш в местната обстановка и да откриеш нови вкусове?
Ние имаме отговорите! Приготви се за кулинарна обиколка на 5 от най-добрите ресторанти в света за 2022 г., според едноименната класация! Да започваме.
 

Pujol (Мексико сити, Мексико)
 

Основан преди повече от 20 години (2000 г.) от шеф Енрике Оливера, Pujol успява да улови изключително успешно есенцията на мексиканската кухня. И това не остава неоценено - ресторантът редовно попада в различни класации за кулинария.

Можеш да го откриеш в зелен и спокоен квартал на Мексико сити, а вътре ще те посрещне приятна атмосфера с натурална слънчева светлина.

А с какво е най-популярен Pujol? Със своето седем степенно меню, което се променя спрямо сезона, разбира се! Тук можеш да откриеш страхотни мексикански вкусове и комбинации, включващи и легендарното Mole Madre, Mole Nuevо - ястие, което чието приготвяне отнема повече от 2,000 дни.
 

Diverxo (Мадрид, Испания)
 

Дабиз Муньоз - лудият гений на съвременната кухня, представя плода на своите усилия, а именно - ресторанта DiverXO. Шеф Муньоз от малък мечтае лично той да бъде виновникът стотици хора да се редят на опашка, само, за да могат да вечерят в конкретен ресторант. След много работа, лудо въображение и смелост да експериментира, на 33-годишна възраст той не само притежава 3 звезди Мишлен, но и един от най-известните ресторанти в света.

DiverXO се намира в Мадрид, Испания, и привлича посетители от всички краища на Земята. И има защо. 12-степенното меню, което ще откриеш там, може да се опише само като кулинарно приключение. Вдъхновени от азиатската кухня, с типично испанско влияние и корейски дух, ястията в DiverXO са наистина несравними. Шеф Муньоз не се страхува да прескача границите и това му носи успех след успех.

 
Disfrutar (Барселона, Испания)

 

Продължаваме кулинарната си обиколка, като оставаме в Испания, но този път се насочваме към Барселона. Disfrutar, дело на шеф Ориол Кастро, шеф Матеу Касаняс и шеф Едуард Сетруч, е един от най-популярните ресторанти в страната, а и извън нея. Тримата шефове се запознават по време на работата си в легендарния испански ресторант El Bulli. След неговото затваряне през 2011 г., триото осъзнава, че трябва да продължи делото си и то заедно. Ето как се ражда Disfrutar.

Съвременни техники и смели комбинации  - това са част от положителните страни, които ресторанта наследява от El Bulli. Но това не е всичко. Екипът на Disfrutar прави нови стъпки света на креативната кухня, представяйки невиждано досега преживяване. Храненето в ресторанта се превръща в истинско приключение - презентацията на храната оживява, показвайки тайни отделения, чекмеджета и вкусни хапки, скрити в нейните недра. Определено звучи като място, което трябва да посетиш, ако имаш тази възможност.

 

Central (Лима, Перу)

 

За следващия световно известен ресторант излизаме от Испания и попадаме в Лима, Перу. Тук се намира Central, дело на семейство готвачи - шеф Виргилио Мартинез и шеф Пиа Леон. Двамата отварят ресторанта през 2008 г., а от тогава неговата популярност расте стремглаво нагоре.

Храната, която можеш да консумираш в Central, може най-ясно да се опише с 3 думи - ода за Перу. Ястията празнуват всички аспекти на родината си, като използват изобилие от местни продукти.

Освен това, ресторантът силно се фокусира върху устойчивостта и екосъобразността. Рециклиране, компостинг, както и внимателно използване на всички части от продуктите - това са само част от дейностите, които имплементира Central. Нещо повече - на входа на ресторанта те посреща нещо специално - зеленчукова градина с повече от 100 вида растения.

 

Geranium (Копенхаген, Дания)

 

За първото място в класацията се завръщаме в Европа. Geranuim се намира в Копенхаген, Дания и заема първото място в класацията на Най-добрите ресторанти за 2022 г. ​​Разположен на осмия етаж с изглед към красивите градини Fælledparken, Geranium те печели първо с невероятната гледка, която разкрива пред очите ти. Пространството е голямо, светло и има  директен достъп до готвачите в отворената кухня. Създателите му Расмус Кофоед и Сьорен Ледет, са предлагат на гостите си невероятно 20-степенно меню, изпълнено със страхотни предястия, солени ястия и сладкиши.

От 2022 г. Geranium не предлага месо, по решение на шеф Кофоед, а вместо това се фокусира върху местни морски дарове и зеленчуци от органични ферми в Дания и Скандинавия.

Докато шеф Кофоед отговаря за храната, шеф Ледет е истински магьосник за напитките. Огромната му селекция от вина и напитки, които подхождат по перфектен начин на предлаганите ястия, са водеща причина за успеха на ресторанта.

 

Няма как да четеш за всички тези невероятни ресторанти и да не ти се прииска да ги посетиш. Ако искаш да се отдадеш на т.нар. кулинарен туризъм, но не ти достигат финанси, не се притеснявай. Credissimo е винаги на среща!

 

 

 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още