Най-необичайните зимни спортове

 Най-необичайните зимни спортове

Сноуборд, ски, кънки. Всички ги обичаме да гледаме професионални изпълнения, както и да правим лични опити да ги овладеем. И докато някои хора държат на традициите и предпочитат да се придържат към познатите зимни спортове, други не са съвсем съгласни. Желанието за разнообразие, трансформация и съчетаване на няколко любими дейности в една, водят до създаването на чисто нови и недотам обичайни спортове. Искаш да чуеш няколко примера? Ще ти дадем 5! Да започваме:

 

 

Скиджоринг (skijoring)

 

Започваме списъка със спорт, който има няколко вариации, но всяка една от тях е еднакво интересна и необичайна. Става дума за скиджоринг - дума, която произлиза от норвежката “skikjøring” и означава “каране на ски”. До тук няма нищо, което да е извън реда на нещата, но се задава и малък обрат. Спортът включва човек на ски, който е теглен с висока скорост от моторно превозно средство, куче или дори кон. Целта може да бъде различна, а именно: състезания за прецизност, състезания с препятствия или скоростни състезания около овална писта.

Ако човекът е теглен от мотор или кон, то изпълнението наподобява на водни ски (но върху сняг). Ако е дърпан от куче, тогава спортистът трябва да влага повече от собствената си сила, за да се движи напред.

Макар и не толкова популярен спорт днес, скидожрингът не винаги е бил с подобна съдба. Той дори прави дебюта си на Зимните олимпийски игри през 1928 г., но това се оказва първото и последното му участие. От тогава той постепенно е загубил популярността си.

 

Сноу кайтинг (snow kiting)

 

За разлика от водния кайтборд, сноу кайтистите използват крило и силата на вятъра, за да се плъзгат по сняг или лед със ски или сноуборд, като се стремят да постигнат висока скорост и да изпълняват впечатляващи скове.

Трудно е да се определи къде точно е възникнал този спорт, но през 80-те и 90-те години на 20 век той вече набира популярност по целия свят.

Това, което го прави привлекателен за много хора, е че кайтът дава възможност да се практикува на места, които са недостъпни за традиционните зимни спортове. Крилото позволява движение със ски/сноуборд дори и при отсъствието на наклон, а при подходящ и достатъчно силен вятър, е възможно дори и изкачването на склонове.

Също като сноуборда, сноу кайтингът също има няколко различни стила - от фрийстайл (скокове, летене, трикове) до бек кънтри (каране по непочистени и достъпни маршрути).

 

Юкигасен

 

Представи си това: в училище си, звънецът бие и голямото голямото междучасие започва, а навън е навалял страхотен сняг. Това, което ще последва ти е повече от ясно - битка със снежни топки с епични пропорции. А сега ще ни повярваш ли, ако ти кажем, че тази детска игра може да бъде много повече от това? Нека ти представим юкигасен.

Името идва от японски - “юки”: сняг и “гасен”: битка. Точно така, юкигасен е спорт, в който два отбора по седем души се замерват със снежни топки. Правилата са, че ако те уцелят, отпадаш от играта и целта е да плениш флага на другия отбор. Звучи достатъчно лесно, нали?

Истината е, че и за юкигасен, като всеки друг сериозен спорт, се изисква тренировки, мисъл, стратегия и физическа готовност. Освен това, спортът си има собствена федерация, играят се европейски и световни първенства, а отбори имат обикновено страни от северното полукълбо - Финландия, Норвегия, Русия, Нидерландия, Канада, Словакия, Китай, Армения.

 

Айс яхтинг (ice yachting)

 

Яхтингът е изключително популярен спорт, който има запалени фенове в много части от света. За всички професионалисти, които вече са усвоили в детайл всички тънкости на яхтинга в нормални условия, остава само едно - да го направят отново, но този път в замръзнали води.

Айс яхтингът (или ледено ветроходство) е вид ветроходен спорт, при който т.нар. ледени яхти (или ледени лодки), се използват за състезания по замръзнали езера и реки. За да го практикуваш, разбира се, нужно е и точното оборудване. Обикновено към корпуса на лодката се прикрепят стоманени “ски”, за да може да се плъзга по леда, задвижвана от вятъра.

Спортът е високоскоростен, зрелищен и води началото си още от 17 век. За пръв път се практикува във водите на река Хъдсън в Съединените щати. В момента айс яхтингът е най-популярен в САЩ и Канада, като упорито се  развива и в Холандия и Финландия

 

Ски балет

 

Оставяме най-нестандартното и най-забавното за края на списъка ни: ски балет. Всички сме чували за фигурното пързаляне, наслаждавали сме се на страхотните му скокове, танци, ритмична музика и главозамайващи трикове. А сега си представи всичко това, но на ски. Картинката е малко по-различна, нали?

Дори и да не можеш да повярваш, ски балетът е истински спорт, който се радвал на достатъчно голяма популярност поне до средата на 70-те години на миналия век. Съчетавайки елементи на балета и ските, той дори успява да бъде включен сред селекцията от демонстративни игри в две зимни Олимпиади през 1988 г. и 1992 г.

Състезателите използват къси ски и щеки и изпълняват танцови съчетания. В тях се включват скокове, завъртания, преобръщания, кръстосвания. И всичко това на фона на вдъхновяваща музика (интересен факт: в началото съчетанията са се изпълнявали без музика). Постепенно все повече хора вземат участие, започват да измислят собствени движения и да слагат своя почерк върху спорта като цяло. И така до началото на 21 век, когато международната федерация по ски спряла всички състезания  спортът постепенно потънал в забрава.

 

Ами ти, обичаш ли зимните спортове? Дори и да не си фен на някой от гореизброените, ските, сноубордът и добрата стара шейна, винаги могат да ти дадат добра доза снежно забавление. Така че, ако мислиш да прекараш известно време в популярен планински резорт, не се колебай, а действай. Ние от Credissimo можем да ти помогнем да финансираш всяко свое зимно приключение.

 

 



Обратно към всички

Прочети още