Най-популярните и релаксиращи хобита за летния сезон

Най-популярните и релаксиращи хобита за летния сезон

Дори да сте фенове на зимата, хладното време и снежните спортове, не подминавайте тази статия! Повечето хора естествено имат по-приповдигнато настроение и желание за промени, нови начинания, а ентусиазмът и позитивизмът властват именно през топлите сезони. Съществува и тази порода хора, които се чувстват лениви през лятото, жегата ги изтощава прекомерно и не се чувстват достатъчно активни. Но за всички си има правилния подход.

В интерес на истината е доказано, че през зимата нараства броят на депресивните и съпътстващи състояния, хората стават по-безскрупулни (да, и това е доказано), навсякъде се подвизават вируси, а желанията ни стигат до това, да се приберем на топло и да пуснем някой филм. С други думи да хибернираме няколко месеца.

Известно е, че телата ни се влияят от природните процеси, включително от смяната на сезоните. Белгийско проучване доказва, че мозъкът също работи в различен режим. Например през лятото имаме най-високи нива на концентрация, а най-ниски са през зимата. За запаметяването, респективно ученето, е най-подходяща есента, докато пролетта изглежда трудно помним и повечето новости остават само временно в краткосрочната ни памет. Най-голяма е мозъчната активност именно през лятото. Е, това не означава да се хвърлите да постигате всичко в рамките на три месеца, особено след като самият сезон предразполага повече към почивки и лежерно всекидневие. Но какво ви пречи да пробвате някое ново хоби? Две в едно, хем е ново, хем е релаксиращо.

Фотография

Можем да се обзаложим, че имате смартфон със страхотна камера (вече всички са такива). Обаче снимките ви се получават ужасно? Нямате талант? Нищо подобно, всичко е въпрос на научаване. Ако не знаете, съществуват фотографски курсове за снимане със смартфони, потърсете в интернет. Ще се учудите колко професионално могат да се получават и снимки с телефон. Ако сте склонни на малко по-голяма инвестиция, може да си купите някой по-скромен фотоапарат и да стартирате бъдеща фотографска кариера или дълготрайно хоби. В даден момент спокойно ще може да изкарвате и пари от това – дали като странично занимание или защото ви влече професионално. Така че инвестицията си струва. За опияняващото спокойствие на лятната природа и пейзажи (откъдето обикновено започват всички) няма нужда и да споменаваме, нали?

Колоездене

Все си мечтаете за колело и все не стигате до него? Или пък имате такова, но така не сте го ползвали за колоездене в природата? Всъщност второто е малко вероятно и почти със сигурност сте пределно наясно, че няма по-приятна разходка от тази на две колела, докато гледките се нижат край очите ви, а вятърът ви разхлажда от жегата. Не си представяйте непременно планински екстремни спускания или поне не е задължително. При всички положения обаче е добре да се оборудвате с каска и предпазни аксесоари. Самото колело пък може да вземете на старо, има изключително прилични предложения на необичайно приятни цени. Ако се уверите, че това ще е новото ви хоби, може вече да минете и към по-скъпи варианти.

Градинарство

Какво? Като баба ви в градината по цял ден да се борите с доматите, плевелите, вредителите и мотиката? А защо пък не. Това отдавна е отново на мода, градските хора нерядко си пригаждат зеленчукова градина на терасата. Може от тук да започнете. Истината е, че работата с пръст и растения има изключително успокояващ ефект върху нервната система. Самият физически допир с тях го постига, а заниманието се доближава до медитативно. Така че ако в службата или някъде другаде ви изнервят, час с любимите растения ще ви се отрази като тридневна почивка. В определени случаи е по-добре да заложите на такова хоби, отколкото на някое активно, което допълнително вкарва адреналин и кортизол в напрегнатия ви организъм.

Риболов

Това умение може да е от изключителна важност в случаи на катаклизъм и световен глад! В кръга на шегата, разбира се. Ако разпитате познати рибари, повечето ще ви кажат, че не отиват за риба толкова заради самата риба, а заради удоволствието и релакса. В края на краищата да се взираш с празен ум в непомръдващата плувка в продължение на часове си е дзен преживяване. Може да имате проблем, ако сте от гнусливите, защото си е разправия с червеите, калта и самите риби на куката, но за целта винаги може да намерите жертвоготовна и не толкова гнуслива компания. Опитайте, нищо чудно да го намерите за вманиачаващо занимание.

Йога (на открито)

На първо място: ако не сте пробвали йога, просто пробвайте. Дори и да сте мъж, свикнал с щангите. Няма да ви убеждаваме излишно, но пък през лятото преживяването се допълва от възможностите за практика на открито. Ако имате нужда от инструктор, потърсете опциите на йога студиата, повечето правят през този сезон и практики на открито, например в парка. Може да се включите и в някой йога ритрийт, с други думи почивка в природата, съчетана с йога, здравословно хранене и приятни познанства. А нищо не пречи да си опаковате и постелката в багажа за море и да посрещате там изгрева с асани. Има редица програми в YouTube или мобилни приложения за сваляне, за да не се налага да импровизирате.

Екопътеки и природен туризъм

Изключително подходящо за сезона и за хора с деца и без деца. Често си представяме планинския туризъм като запотено изкачване на върхове. Не е необходимо да е така. Макар и хората, които го правят, да наричат любителите на обикновените разходки в природата с нежелание за прекомерни натоварвания „кашкавал туристи“, нека тяхното мнение да си остане за тях. На първо място това е удобно занимание за дните или уикендите, когато нямате достатъчно време да пътувате далеч и едновременно с това искате да разпуснете някъде. На второ, е изключително забавно за децата, които по пътя си ще се запознаят с всякакви видове животинки, пръчки с необичайни форми, ще получат шанса да наджапат в някой гьол и за пръв път ще си изядат настървено сандвича без допълнително убеждаване (защото са се изтощили). На трето, ще опознаете родината, както се казва в клишето, а в нея има толкова много скрити и прекрасни кътчета! Като цяло е един добър план за сезона, а дестинации и маршрути може да намерите в българските туристически блогове и форуми.

Плетене

Учудвате ли се, че включваме това занимание в летните хобита? Подобно на градинарството свързваме плетенето с бабите и с дейност, която не ни е необходима на фона на препълнените с дрехи магазини и молове. Но идеята тук не е да се обзаведете с достатъчно пуловери за зимата, а във влиянието, което дейността ви оказва: Успокояващо. В интерес на истината последните проучвания показват, че това е любимо занимание на огромна част от американките. Макар и тяхното ежедневие да се различава от нашето средностатистически (тъй като не малко са неработещи майки), модата си е мода. Фините и повтаряеми движения с ръце действат концентриращо и отпускащо. Може да си носите хобито навсякъде, тъй като не изисква кой знае какви принадлежности, освен игли и прежда (за разлика например от грънчарството). И ако трябва да обобщим: секси бански и плетиво на плажа съвсем не са взаимно изключващи се елементи, обратното.

Пробвайте каквото и да е ново!

Съвсем не претендираме за изчерпателност, но от горния списък може да ви хрумнат и паралелни идеи какво да правите със свободното си време до есента. Във всеки случай препоръчваме да не го пропилявате, колкото и да е изкушаващо нищо-не-правенето през лятото. Част от идеите са доста лежерни и това е смисълът, но ако предпочитате занимания с повишена активност – защо не, те също доставят отмарящо удоволствие. Колкото до нуждата от пари за тях, тя често е никаква или минимална, а ако искате да навлезете и по-професионално – с техника и оборудване, курсове и групови дейности, то много лесно може да си го позволите с Credissimo до заплата и Credissimo плюс. Първият е до 600 лв. и 0% лихва, тоест в рамките на гратисния период за всеки първи и пети връщате същата сума, а вторият е до 3000 лв. и опция за разсрочване до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още