Най-странните университетски курсове в света

Най-странните университетски курсове в света

Днес решихме да си поговорим за висшето образование. И по точно, за някои от най-странните и специфични курсове и направления, които съществуват по света. Никога не е късно да се научиш на нещо ново, така че чети с интерес следващите редове. Не се знае, може изненадващо да откриеш следващата си преквалификация.

 

  • Изкуството на ходенето

Изкуството на ходенето е легендарен университетски курс, ръководен от професор Кен Кефър и негови колеги. Всеки, който се запише за него трябва да бъде готов за 2 неща - много ходене и много дискусии на популярни философски творби. Професор Кефър твърди, че целта на курса е да запознае студентите с две неща, които всички вземаме за даденост - съществуването и ходенето. Курсът съществува и е ръководен от Кефър още от 2002 година и дори е бил преподаван в няколко различни страни - Франция, Англия и Германия.

В последните няколко години към учебните занятия се включват и нови членове на преподавателския състав - три кучета. Те помагат на студентите не само с присъствието си, но и с това, което те умеят до съвършенство - ходене без край.

И така, ако си фен на философията, разходките и четириногите, това определено е курс, който би ти допаднал.

 

  • Хари Потър

 

Да, точно така. Безкрайните ти знания, придобити още от детството, за невероятния магьоснически свят на Хари Потър, могат да ти бъдат от полза. Университетските курсове, посветени на Хари Потър съществуват и не са само 1-2. Всъщност, в университети от Бръшляновата лига като Йейл, можеш да се включиш в курса “Християнската теология и Хари Потър”.

Подобни учебни занятия съществуват години наред и интересът към тях така и не спада. Така че, ако все още пазиш в сърцето си любовта към малкото очилато момче с магическата пръчка, имаш шанс да го преоткриеш още веднъж. И то на ниво, чиято дълбочина дори не можеш да предположиш.

 

 

  • Балончета

 

Да, точно така - балончета. Сапунени, пъстроцветни, с различни форми и големина. Истината е, че те са били обект на интерес и адмирация от страната на учените години наред. Всъщност - чак от 2006 г. насам, когато Калифорнийският институт по технологии за първи път предлага този курс. Лекции от него могат да се открият и онлайн - стига и твоят интерес към тях да бъде достатъчно силен и научно мотивиран.

 

  • Етично хакерство

Да, прочете правилно. Курс, който създава хакери. Но не точно. Тази програма учи студентите как да хакват системи и да заобикалят защитата на сигурността. Но не с користни цели, разбира се. Идеята е, че един етичен хакер трябва да знае срещу какво се бори, за да може да има точните очаквания и да предотврати всяка възможна заплаха. За първи път подобен курс е създаден през 2006 г., а от тогава търсенето на специалисти по киберсигурността нараства с всяка една година.

 

  • Бийтълс

     

Бийтълс е една от най-популярните групи на всички времена. Макар и отдавна да не са функционираща банда, която активно да създава музика, феновете й така и не намаляват. А това важи с особено голяма сила в родното място на Бийтълс, а именно - Ливърпул. Къде другаде феновете могат да се съберат, и да учат заедно за известната рок група?

Liverpool Hope University предлага магистърска степен по Бийтълс, популярна музика и общество, която е единствената по рода си в света. Ако искаш да изследваш значението на групата за развитието на популярната музика и до ден днешен - това е мястото, в което можеш да го направиш.

 

Хареса ли си нов курс, към който да се присъединиш. Дори и да не е сред изброените по-горе, не спирай да преследваш мечтите си. И не забравяй - Credissimo е насреща, за да помогне да сбъднеш всяка една от тях.

 

 

 

 

 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още