Направи си сам #2 (ароматни свещи)

Направи си сам #2 (ароматни свещи)

Ароматерапията е сред древните алтернативни лечения, но в последните години преживява нов възход. Доказано е, че определени естествени аромати влияят позитивно на различни леки здравословни състояния. Особено осезаем е ефектът при нервност, след стресиращ и натоварен ден или при лошо настроение и леко депресивни настроения.

За разлика от другите сетива, обонянието е пряко свързано с онези части на мозъка, които са отговорни за емоциите и емоционалните спомени. Затова приятните аромати са най-достъпният начин да предизвикате производство на хормони на щастието и удоволствието. Те от своя страна участват в редица физиологични процеси в тялото, като за съвременния човек може би най-важното е, че балансират и регулират нивата на хормона на страха – кортизол. Въпросният е полезен в малки количества, но в по-големи нанася щети, които далеч задминават обичайното делнично напрежение. А от сутрешното кафе, през напрегнатия работен ден, та до домашните задължения вечер – ние постоянно свръхпроизвеждаме кортизол.

Съществуват различни вариации на ароматерапията, но не е задължително да развивате задълбочени познания, за да я ползвате в домашни условия за леки състояния или просто за успокояване. Понякога е достатъчно да се спрете на някои популярни и утвърдени аромати и да ги използвате при нужда. А най-лесният и приятен начин е чрез ароматни свещи.

За съжаление е трудно да познаете кои от фабричните ароматни свещи са просто напарфюмиран парафин, а ръчно изработените в магазините са доста скъп артикул. Затова най-удачният начин е да си ги направите сами. Това наистина лесно занимание също е полезно за стресирани хора, както всяко друго извършвано с ръце действие и майсторене.

Какви материали са ви необходими?

  • Парафин или восък. Восъкът е доста по-скъп, така че от вас зависи дали ще се спрете на него, макар да е естествен продукт. Най-лесно може да го намерите на малки калъпчета в специализираните магазини за мед. Парафин най-лесно пък може да получите от купешки и/или стари свещи. По този начин ще си осигурите фитили. Парафин за свещи в пакетчета най-често се намира в арт магазинчетата. Всичко може да купите и от интернет.
  • Фитили. Може да ползвате тези от готови свещи, а може и да си купите готови.
  • Етерични масла – на техния избор ще се спрем по-късно.
  • Оцветители, ако искате свещите да имат някакъв специфичен цвят. Най-безвредно е да ползвате такива за храна.
  • Различни елементи за вграждане – зърна кафе, изсушени билки и цветя, изсушени кори от цитруси и т.н.
  • Калъпи или съдове за свещи. Може да пробвате да си направите сами, но може и да купите калъпи. А за съд за свещ може да използвате всякакви огнеупорни чашки, буркани, половинки от портокал или каквото ви роди въображението.
  • Тенджера или друг подходящ за котлон съд и втори съд или купа за разтопяване на водна баня.

Какъв е процесът на приготвяне?

Ароматна свещ в дървен свещник.

Доста лесен в интерес на истината. За съжаление е трудно да уточним количеството парафин или восък, защото зависи какви калъпи или съдове ще ползвате за свещите, но и на око бихте се справили сравнително добре.

Следващата стъпка е да разтопите материала в купа, поставена в тенджера с вода на среден огън на котлона. Разбърквайте с дървена клечка, например от тези за китайска храна, може и клечки за шишчета. Предварително прикрепете фитила към дъното на съда или калъпа, който ще ползвате. Парафинът се разтваря за няколко минути, след което трябва да го отстраните от котлона и да го оставите за 2-3 минути да се охлади, така че да не започне да се втвърдява, но и да не е съвсем горещ.

Сега е момента да добавите няколко капки от етеричните масла, които сте подбрали, както и оцветителите, ако слагате такива. Разбъркайте сместа. Време е да я налеете в калъпа, най-добре е за целта да използвате фуния. За да не ви се размества фитила го завържете в горната част за тънка клечка, която да подпрете на стените на калъпа. Ако искате да добавяте елементи за украса може предварително да ги насипете вътре или да редувате ред парафинова смес с ред от украсата.

Как да избера ароматите?

Малки шишенца с ароматни есенции.

По принцип не е задължително да използвате етерични масла, може да добавяте и синтетични аромати, но тогава няма да получите и допълнителния лечебен ефект. В магазинната и аптечна мрежа се продават комбинации от масла за различни случаи, но ако предпочитате сами да ги комбинирате, ето как действат основните:

  • При стрес и напрегнато ежедневие отпускащо действат маслата от жасмин, роза, лайка и иланг-иланг.
  • При хронична или сезонна умора, тъга или депресивно настроение може да се спрете на бергамот, грейпфрут, жасмин, лавандула, сандалово дърво, мандарина, градински чай.
  • Ако сте напрегнати преди важно събитие или среща може да повишите самочувствието си с тамян, сандалово дърво, жасмин или пачули.
  • За подобряване на паметта и концентрацията при учене или напрегната работа се спрете на розмарин, лимон, жасмин, дафинов лист и лавандула.
  • При главоболие или първи симптоми на грип облекчение носят риган, мента, евкалипт, лавандула, розмарин и бор.
  • Иска ли ви се да се разсънвате по-лесно сутрин? Палете си свещ с аромат на канела, кардамон, карамфил, лимон, босилек, мента, салвия.
  • При лесна раздразнителност, причинена от външни фактори, помагат роза, портокал, лайка и здравец.
  • За подобряване на дишането или лечение на кашлица заложете на евкалипт, черен пипер, мента, лавандула.

Това, разбира се, са съвсем простички рецепти, с които да се почувствате по-добре. Не разчитайте на тях за цялостни решения, особено при сериозни здравословни проблеми. Ако сте заинтригувани от ароматерапията, може да потърсите литература по въпроса или просто да се обърнете към специалист. Този тип терапия далеч не се изчерпва с аромати в домашни условия и ако желаете да се възползвате от нея, ще ви трябват вероятно няколко посещения в студио. За целта винаги може да се възползвате от „Credissimo до заплата“ – до 600 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем. А при нужда от по-големи суми, може да се спрете на „Credissimo плюс“ – до 3000 лв. и разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още