Направи си сам #4 (лесна украса за Хелоуин)

Направи си сам #4 (лесна украса за Хелоуин)

Ако допреди няколко години Хелоуин беше все още неприсъщ празник у нас и се свеждаше до рядко срещани хора с костюми, то вече е буквално навсякъде. Превзема киносалоните и книжарниците с филми и романи за ужаси и мистерии, заведенията и партита се пълнят със „създания“, които се черпят с „отвари“, улиците и домовете стават по-необичайни от магична приказка. Най-популярната дума през близките дни е „страховито“, а в магазините често може да се натъкнете на тикви, които не стават за ядене, а са само за украса.

Освен с тикви, магазините се пълнят и с всевъзможни маскировки и украси за дома. Но ако желаете да пресъздадете страховития дух и вкъщи, не е нужно да се запасявате с огромните количества ширпотреба. Може да декорирате сами и с това не си представяйте само задължителния тиквен фенер (особено ако не ви е любимо занимание да боравите с остри ножове). Самостоятелно направената украса може да е в пъти по-интересна и оригинална и да ви струва много по-малко пари или дори никакви - в зависимост от това колко изобретателност ще проявите и колко подръчни материали ще използвате. И по този начин:

  • Ще спестите пари.
  • Може да използвате и разградими материали, които после да хвърлите.
  • Ще използвате материали, които вече притежавате и може да се учудите колко много и подходящи имате у дома.
  • Украсата ви ще бъде уникална, а не е една от многото, купувани от супермаркетите.
  • Творчеството води до позитивно настроение, а ако го правите със семейството и децата – до сплотяване.

Преди да започнете

Първо трябва да решите какъв да бъде духът на вашата Хелоуин декорация. Дали искате да бъде страховита, да бъде цветна и забавна, да бъде елегантна, по-пищна или пък по-семпла. Може да прецените това и на база наличните подръчни материали, а ето и само част от всички, които могат да ви влязат в употреба:

  • Стари платове, пердета, калъфки за възглавници, бракувани чаршафи.
  • Сламки, буркани, пластмасови чашки, балони, коледни лампички, чаени и други свещи.
  • Сухи цветя, треви, есенни листа, клонки - може да съберете лесно от близкия парк или градинка.
  • Хартия, картон, боички, лепило - може да са от запасите на детето.
  • Марля, бинтове – може да си вземете от аптеката за стотинки.
  • Дребни декорации от ку-ку магазините като очички, мухи, паячета, също ще са ви от полза, а не струват почти нищо.
  • И разбира се тикви! Големи тикви, малки тикви, декоративни тиквички, тиквички със странни форми, кратунки – каквото ви харесва.

Идеите, които ще споделим, са прости и бързи за изпълнение, няма да отнемат твърде много от ценното ви време. Но все пак не се хвърляйте на всичко, ще имате възможност да пробвате останалите през следващите години.

Лесни идеи с подръчни материали

Ето например една изключително проста декорация, състояща се от разпокъсан на парчета и артистично закачен стар чаршаф (старо бяло перде също ще свърши работа, както и 3 - 4 пакета големи марли от аптеката), сухи цветя и клонки, тикви и каквото друго имате под ръка. Мишките, птиците и прилепите, които виждате, са направени от черен картон, изрязан по шаблон. Спокойно може да ги пропуснете, но ако искате да си имате такива животинки – потърсете в интернет шаблони за принтиране и изрязване. Ако имате у дома подходящ за декориране кът, може да се ограничите само до тази идея и тя пак ще е достатъчна, за да създаде атмосфера.

Украса за Хелоуин

От фигурки от черен картон може да си направите и хелоуински гирлянд – просто си изберете формите, очертайте, изрежете и ги нанижете на връв. Ето един съвсем простичък, но ефектен, за който дори не ви трябват шаблони.

Фигурки за хелоуински гирлянд

Дори не е необходимо да обикаляте книжарниците и да търсите черен картон, ако искате черни декорации. Тези паяжини са направени от черни чували за боклук.

Декорации от чували за боклук

От същите може да измислите и изрежете почти всичко, каквото ви хрумне. Например тук гирляндът вдясно е именно от нарязани черни чували. Този вляво е от артистично раздърпана марля.

Още декорации с чували за боклук

Чудите се какво да правите със старите буркани или просто ги изхвърляте? А защо не ги мумифицирате за Хелоуин. Трябват ви обикновен бинт, лепило и декоративни очички. Както и свещи, за да вдъхнете живот на бурканените мумии.

Украса за Хелоуин с буркани

В интерес на истината може да „мумифицирате“ всякакви предмети и обекти у дома. В общи линии, каквото ви хрумне. Дори някоя врата! Примерът от снимката е декориран с ленти от бял плат, залепени от задната част на вратата с хартиено тиксо (авторката предупреждава, че отзад вратата няма особено добър вид, така че избирайте внимателно къде искате да направите такава декорация). Ако нямате плат, отново може да импровизирате с бинт или други подръчни материали.

Мумифициране на врата като декорация за Хелоуин

И още една идея с перде, марли, чаршаф и най-обикновени балони. Просто ги опаковате с материята и ги завързвате под „главата“. Очите може да изрежете от какъвто желаете материал. Тези на снимката са надути с хелий, за да могат „да стоят на краката си“, обаче може да са надути и просто с въздух и да ги закачите да висят за главата.

Декорации с балони

На същия принцип може да направите малки духчета (особено ако не разполагате с метри плат), като за глава използвате всичко кръгло, което намерите у дома (мини балончета, топчета, орехи и т.н.).

Украса с кръгли предмети

Стига с безобидните и дори симпатични мумии и духчета! Ето тези „кървави“ свещи са елементарни за изпълнение. Трябват ви една или няколко големи свещи и една червена (само търсете такава, която не е боядисана само отвън). Парафин за печати също върши идеална работа. Процесът по „производството“ се вижда ясно от снимката.

Кървави свещи за Хелоуин

И накрая, но не на последно място – задължителните тикви! Изобщо не е необходимо да се мъчите да режете големи тикви за фенери, цапайки всичко около себе си. Почти навсякъде се продават малки декоративни тиквички (най-често в цветарските магазини), които може да ползвате, без да правите нищо по тях – достатъчно интересни са. Ако искате да са „по-хелуински“, може да ги боядисате, да ги намажете с лепило и оваляте в брокат, да ги бинтовате, облепите с хартиени ленти… А ето тези на снимката са боядисани с т.нар. боя „черна дъска“ (има я във всеки строителен хипермаркет). Върху нея се рисува с най-обикновени тебешири и може да се окажат страхотно забавление за детето.

Забавни тикви за украса на Вси Светии

С тези изключително прости, лесни и евтини идеи едновременно ще добавите атмосферата на Хелоуин у дома и ще си спестите пари, с които може да организирате забавленията в нощта на Вси светии. А ако за целта са ви необходими допълнителни средства, „Credissimo до заплата“ е вече до 800 лв., но все още с 0% лихва за всеки първи и пети заем, а „Credissimo плюс“ е до 3000 лв. и възможност за удобно разсрочване на вноските до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още