close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Навици на успешните и богати хора

от Credissimo България | 08.04.2021

Навици на успешните и богати хора

Всеки милионер, на когото се възхищаваме днес, е трябвало да започне от някъде - да направи първите крачки в света на бизнеса заедно със стотици други мечтатели. Но как именно той успява да се отличи от мнозинството и реално да постигне целите си? Отговорът на този въпрос се крие в навиците, които всеки самостоятелно направен милионер изгражда. 
Тези навици стават обект на изследване години наред, като едно от най-популярните проучвания за тях е направено от Том Корли. В следващите редове ще разгледаме някои от изводите за живота на богатите, до които стига той. Ето кои са те:
 

Успешните хора четат постоянно

Намираш ли време за четене? За съжаление, в днешно време е много лесно да го оставиш на заден план. Това обаче не е така при успешните хора. Том Корли твърди, че 88% от заможните хора посвещават поне 30 минути на ден на четене на книги - образователни, както и такива за самоусъвършенстване. Най-популярните жанрове книги сред тях са: биографии на успешни хора, самопомощ и исторически книги.  Колкото и да звучи невъзможно, всъщност създаването на навик за четене не е чак толкова трудно. Ако отделяш време само за 20 страници на ден, скоро ще си прочел много повече отколкото предполагаш. Опитай!
 

Тренират

Никак не е лесно да намериш време и за тренировка, особено ако си затрупан от работа и в края на деня просто искаш да си почиваш. Истината е, че движението е важно не само за доброто физическо състояние, но и се отразява добре и на менталното здраве, повишава фокуса и продуктивността.  Това е доказано и от успеха на богатите хора - проучванията показват, че 76% от тях отделят поне 30 минути на ден за тренировка. Те залагат на най-различни упражнения, сред които движения, фокусирани върху кардиото, като бягане, джогинг, ходене или колоездене. Всичко това, в съчетание със здравословна и питателна храна ги поддържа в топ формата, която им е необходима, да се справят с предизвикателствата на всекидневието.
 

Спят поне 7 часа и стават рано

Сънят е изключително важен за добрата кондиция. Според проучването на Том Корли, 89% от изследваните милионери отделят поне 7 часа на спането всяка нощ. 50% от тях предпочитат и ранното ставане - поне 3 часа преди началото на работния ден. По този начин те имат възможност да се справят с някои наложителни задачи, като избягват допълнителни външни притеснения от други хора. Ранното ставане също предоставя няколко часа, които са само за тях - време в което можеш да медитират, да се разходят, да наблюдават изгрева и да размишляват спокойно над въпроси, за които не остава време. 
 

Преследват една основна цел

Докато повечето хора обичат да си правят списък с няколко цели, които искат да постигнат, по-успешните сред тях се фокусират върху една единствена. Много е важно да знаеш какво конкретно искаш да постигнеш и след това всяко решение, което вземаш и действие, което предприемаш, да го правиш с тази основна цел в главата. Интензивна концентрация от това естество е нещото, което дава възможност на богатите да постигнат това, за което другите само мечтаят.
 

Намират си ментор

Книгите са чудесен източник, от който можеш да се учиш и да получаваш полезна информация, но няма по-ценно от разговори с човек с голям опит, който познава теб и нещата, с които се занимаваш. Точно от това се възползват и по-голямата част от успешните хора - 93% от тях могат да се похвалят с ментор.  Менторите могат да влизат в ролята на учители, кариерни съветници, дори и родители, като най-важното нещо, което правят те, е да те насочват по пътя към успеха и помагат да избегнеш някои грешки.
 

Помагат на другите

Доброволчеството и благотворителността са две неща, които освен че помагат изключително много, са също и инструменти за изграждане на добри и задружни общности. Тези, които са богати и успешни, са склонни да бъдат щедри със своето богатство. Те спомагат за връщането на сплотеното общество, а и в крайна сметка и за подобряването на света. Безброй са примерите на заможни хора, които не спират да помагат на тези, които нямат същите възможности като тях - от Бил Гейтс до Нелсън Рокфелер. Важно е да се отбележи, че дори и най-малкият жест към друг човек е нещо, което е стъпка в правилната посока, затова всеки трябва да помага на другите, независимо от статута и амбициите си.
 

Търсят обратна връзка

Страхът от критиката е нещо, което ни спира да търсим обратна връзка от другите. Но точно тя е един от основните двигатели на развитието. Мнението на останалите помага да разбереш какво работи и какво не, показва ти дали се движиш в правилната посока. Точно затова успешните хора осъзнато и целенасочено търсят и се поучават от впечатленията на другите. Спрямо тях те могат дори да изпробват нещо ново, да променят посоката и да открият неща, които не биха им хрумнали по друг начин.
 

Имат няколко източника на доходи

Милионерите не разчитат само на един източник на доходи, даже напротив. Най-често те разчитат на три или повече такива, като по този начин си осигуряват сигурност и винаги има на какво да се опрат при евентуална криза. Тези допълнителни потоци на доходи идват предимно от наеми на недвижими имоти, инвестиции на фондовия пазар и частична собственост в изцяло друг бизнес.
 

Никога не се отказват

Самостоятелно направените милионери никога не се отказват. Те са упорити и не се отказват от мечтата си. По-скоро биха потънали заедно с идеите си, преди да напуснат, когато стане по-напечено. Това го доказва и статистиката - повече от 40% от милионерите имат опит с провален бизнес, който ги е принудил да започнат всичко отначало. Изводът е ясен - ако наистина вярваш в бизнеса си, трябва да се бориш докрай за него. Ако в крайна сметка не постигнеш успех, то със сигурност ще научиш много важен урок.
 

Парите не решават всеки проблем, но често са признак на успеха и способностите на този, който ги притежава. Опитай се да включиш тези навици във всекидневието си и работата си и не се знае - може някога да се наредиш сред успешните хора, на които всички се възхищават. А ако ти трябва бързо финансово решение, с което да задвижиш личното си или бизнес развитие, разгледай програмите, които Credissimo предлага - със сигурност имаме нещо за теб.

Прочети още

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.

Трябва ли да избягваме заемите от роднини и приятели?
Трябва ли да избягваме заемите от роднини и приятели?

Спешно ти трябва финансиране, но не знаеш към кого да се обърнеш? В тази статия ще ти разкажем за плюсовете и минусите на приятелския заем.