Навици на успешните и богати хора

Навици на успешните и богати хора

Всеки милионер, на когото се възхищаваме днес, е трябвало да започне от някъде - да направи първите крачки в света на бизнеса заедно със стотици други мечтатели. Но как именно той успява да се отличи от мнозинството и реално да постигне целите си? Отговорът на този въпрос се крие в навиците, които всеки самостоятелно направен милионер изгражда. 
Тези навици стават обект на изследване години наред, като едно от най-популярните проучвания за тях е направено от Том Корли. В следващите редове ще разгледаме някои от изводите за живота на богатите, до които стига той. Ето кои са те:
 

Успешните хора четат постоянно

Намираш ли време за четене? За съжаление, в днешно време е много лесно да го оставиш на заден план. Това обаче не е така при успешните хора. Том Корли твърди, че 88% от заможните хора посвещават поне 30 минути на ден на четене на книги - образователни, както и такива за самоусъвършенстване. Най-популярните жанрове книги сред тях са: биографии на успешни хора, самопомощ и исторически книги.  Колкото и да звучи невъзможно, всъщност създаването на навик за четене не е чак толкова трудно. Ако отделяш време само за 20 страници на ден, скоро ще си прочел много повече отколкото предполагаш. Опитай!
 

Тренират

Никак не е лесно да намериш време и за тренировка, особено ако си затрупан от работа и в края на деня просто искаш да си почиваш. Истината е, че движението е важно не само за доброто физическо състояние, но и се отразява добре и на менталното здраве, повишава фокуса и продуктивността.  Това е доказано и от успеха на богатите хора - проучванията показват, че 76% от тях отделят поне 30 минути на ден за тренировка. Те залагат на най-различни упражнения, сред които движения, фокусирани върху кардиото, като бягане, джогинг, ходене или колоездене. Всичко това, в съчетание със здравословна и питателна храна ги поддържа в топ формата, която им е необходима, да се справят с предизвикателствата на всекидневието.
 

Спят поне 7 часа и стават рано

Сънят е изключително важен за добрата кондиция. Според проучването на Том Корли, 89% от изследваните милионери отделят поне 7 часа на спането всяка нощ. 50% от тях предпочитат и ранното ставане - поне 3 часа преди началото на работния ден. По този начин те имат възможност да се справят с някои наложителни задачи, като избягват допълнителни външни притеснения от други хора. Ранното ставане също предоставя няколко часа, които са само за тях - време в което можеш да медитират, да се разходят, да наблюдават изгрева и да размишляват спокойно над въпроси, за които не остава време. 
 

Преследват една основна цел

Докато повечето хора обичат да си правят списък с няколко цели, които искат да постигнат, по-успешните сред тях се фокусират върху една единствена. Много е важно да знаеш какво конкретно искаш да постигнеш и след това всяко решение, което вземаш и действие, което предприемаш, да го правиш с тази основна цел в главата. Интензивна концентрация от това естество е нещото, което дава възможност на богатите да постигнат това, за което другите само мечтаят.
 

Намират си ментор

Книгите са чудесен източник, от който можеш да се учиш и да получаваш полезна информация, но няма по-ценно от разговори с човек с голям опит, който познава теб и нещата, с които се занимаваш. Точно от това се възползват и по-голямата част от успешните хора - 93% от тях могат да се похвалят с ментор.  Менторите могат да влизат в ролята на учители, кариерни съветници, дори и родители, като най-важното нещо, което правят те, е да те насочват по пътя към успеха и помагат да избегнеш някои грешки.
 

Помагат на другите

Доброволчеството и благотворителността са две неща, които освен че помагат изключително много, са също и инструменти за изграждане на добри и задружни общности. Тези, които са богати и успешни, са склонни да бъдат щедри със своето богатство. Те спомагат за връщането на сплотеното общество, а и в крайна сметка и за подобряването на света. Безброй са примерите на заможни хора, които не спират да помагат на тези, които нямат същите възможности като тях - от Бил Гейтс до Нелсън Рокфелер. Важно е да се отбележи, че дори и най-малкият жест към друг човек е нещо, което е стъпка в правилната посока, затова всеки трябва да помага на другите, независимо от статута и амбициите си.
 

Търсят обратна връзка

Страхът от критиката е нещо, което ни спира да търсим обратна връзка от другите. Но точно тя е един от основните двигатели на развитието. Мнението на останалите помага да разбереш какво работи и какво не, показва ти дали се движиш в правилната посока. Точно затова успешните хора осъзнато и целенасочено търсят и се поучават от впечатленията на другите. Спрямо тях те могат дори да изпробват нещо ново, да променят посоката и да открият неща, които не биха им хрумнали по друг начин.
 

Имат няколко източника на доходи

Милионерите не разчитат само на един източник на доходи, даже напротив. Най-често те разчитат на три или повече такива, като по този начин си осигуряват сигурност и винаги има на какво да се опрат при евентуална криза. Тези допълнителни потоци на доходи идват предимно от наеми на недвижими имоти, инвестиции на фондовия пазар и частична собственост в изцяло друг бизнес.
 

Никога не се отказват

Самостоятелно направените милионери никога не се отказват. Те са упорити и не се отказват от мечтата си. По-скоро биха потънали заедно с идеите си, преди да напуснат, когато стане по-напечено. Това го доказва и статистиката - повече от 40% от милионерите имат опит с провален бизнес, който ги е принудил да започнат всичко отначало. Изводът е ясен - ако наистина вярваш в бизнеса си, трябва да се бориш докрай за него. Ако в крайна сметка не постигнеш успех, то със сигурност ще научиш много важен урок.
 

Парите не решават всеки проблем, но често са признак на успеха и способностите на този, който ги притежава. Опитай се да включиш тези навици във всекидневието си и работата си и не се знае - може някога да се наредиш сред успешните хора, на които всички се възхищават. А ако ти трябва бързо финансово решение, с което да задвижиш личното си или бизнес развитие, разгледай програмите, които Credissimo предлага - със сигурност имаме нещо за теб.



Обратно към всички

Прочети още