Как да избегнем предпразничния стрес?

Как да избегнем предпразничния стрес?

Макар и да са чакани от много хора, коледните и новогодишните празници често носят със себе си и много стрес. Подаръци, пътуване, празненства - всичко това може бързо да се окаже твърде много за нас и вместо да се насладим на празничния дух, се случва точно обратното - връщаме се към всекидневието още по-изморени.

Ако и ти си от хората, които изтръпват само при мисълта за задаващата се Коледа, не се притеснявай! В тази статия ще ти дадем няколко съвета, с които да се справиш по-лесно с всички предизвикателства, които предлага сезонът.
 

Купуване на подаръци:

Подаръците безспорно играят главна роля в това, което прави празниците специални. И въпреки това, те са и едни от най-големите причинители на стрес. За щастие, с малко планиране и подготовка, той лесно може да бъде избегнат. Ето как:

  • Отдели си време за събиране на идеи. Стресът от пазаруването в последната минута може да бъде надминат само от едно - пазаруване в последната минута без да знаеш какво търсиш. Помисли внимателно на какви подаръци да заложиш и предварително си състави подробен списък.
  • Отдели си бюджет и се придържай към него. Намери време да разгледаш с какви финанси разполагаш и как най-оптимално да ги разпределиш. Това ще ти помогне да не харчиш прекалено много и да избегнеш безсмислени и непредвидени покупки. Планирай и помни, че после портфейлът ти ще ти бъде благодарен.
  • Не е задължително да пазаруваш за абсолютно всички. Семействата и приятелският кръг постоянно се разширяват и често просто няма как да вземеш подарък на всеки. Игри като “Таен Дядо Коледа” са много подходящи в такъв момент, а и правят празника малко по-забавен.

 

Пътуване:

Празниците и пътуването вървят ръка за ръка. Докато някои хора се опитват да стигнат до родните си места, други се насочват към по-екзотични дестинации, където да прекарат свободните си дни. Независимо от коя от двете групи си, важно е да следваш основните насоки и препоръки за безопасно пътуване - особено в настоящата извънредна обстановка.

  • В случай, че пътуваш в чужбина, запознай се подробно с всички изисквания и ограничения, наложени от страната. За някои дестинации може да бъде забранен достъпът като цяло, а за други - да ти се наложи да предоставиш негативен PCR тест. Проверявай често актуалната информация, тъй като условията са динамични и могат да се променят в рамките на деня.
  • Спазвай всички препоръки за безопасно пътуване - носи маска, стой настрана от струпвания на хора, избягвай да докосваш повърхности и почиствай ръцете си често.
  • Измисли си резервен план. Когато пътуваш по време на такава непредвидима ситуация, може да се случи всичко, затова е добре да имаш подготовка. Пътища, билети, багаж, дестинация - опитай се да бъдеш гъвкав и отворен към промени. Така ще си спестиш много излишни негативни емоции.

 

Празненства:

Празниците са добър повод да се видиш със стари приятели, да прекараш време със семейството или да се забавляваш с колегите. Както знаем, тази година Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни, но това не означава, че няма как да бъдат отбелязани достойно. Виж какво ти предлагаме:

  • Пази себе си и околните! Спазвай противоепидемичните мерки и избягвай големите струпвания на хора. Не забравяй, че празниците в по-тесен кръг могат да бъдат също толкова забавни.
  • Въоръжи се с търпение. Всички знаем, че емоциите достигат невиждани висини, когато всички сме заедно и разполагаме с повече свободно време. Затова си направи услуга и избягвай конфликтите, доколкото е възможно.
  • Подготви се с интересни групови дейности. Бордова игра, “направи си сам” проект или забавно състезание - те могат да внесат много емоции и да сплотят всяка група.

 

Надяваме се тези идеи да ти спестят поне част от предпразничния стрес и да можеш спокойно да се насладиш на предстоящия сезон. А ако ти трябва подкрепа при закупуване на подаръци или за организиране на бляскава празнична вечер - Credissimo винаги е до теб. Сега можеш да се възползваш и от страхотно празнично предложение за бърз онлайн заем до 4 000 лв. с цели 45 дни отложена първа вноска. Взимаш сега, плащаш чак догодина и празнуваш спокойно, без излишни притеснения!

Весели празници!

 



Обратно към всички

Прочети още