close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как да избегнем предпразничния стрес?

от | 04.12.2020

Как да избегнем предпразничния стрес?

Макар и да са чакани от много хора, коледните и новогодишните празници често носят със себе си и много стрес. Подаръци, пътуване, празненства - всичко това може бързо да се окаже твърде много за нас и вместо да се насладим на празничния дух, се случва точно обратното - връщаме се към всекидневието още по-изморени.

Ако и ти си от хората, които изтръпват само при мисълта за задаващата се Коледа, не се притеснявай! В тази статия ще ти дадем няколко съвета, с които да се справиш по-лесно с всички предизвикателства, които предлага сезонът.
 

Купуване на подаръци:

Подаръците безспорно играят главна роля в това, което прави празниците специални. И въпреки това, те са и едни от най-големите причинители на стрес. За щастие, с малко планиране и подготовка, той лесно може да бъде избегнат. Ето как:

  • Отдели си време за събиране на идеи. Стресът от пазаруването в последната минута може да бъде надминат само от едно - пазаруване в последната минута без да знаеш какво търсиш. Помисли внимателно на какви подаръци да заложиш и предварително си състави подробен списък.
  • Отдели си бюджет и се придържай към него. Намери време да разгледаш с какви финанси разполагаш и как най-оптимално да ги разпределиш. Това ще ти помогне да не харчиш прекалено много и да избегнеш безсмислени и непредвидени покупки. Планирай и помни, че после портфейлът ти ще ти бъде благодарен.
  • Не е задължително да пазаруваш за абсолютно всички. Семействата и приятелският кръг постоянно се разширяват и често просто няма как да вземеш подарък на всеки. Игри като “Таен Дядо Коледа” са много подходящи в такъв момент, а и правят празника малко по-забавен.

 

Пътуване:

Празниците и пътуването вървят ръка за ръка. Докато някои хора се опитват да стигнат до родните си места, други се насочват към по-екзотични дестинации, където да прекарат свободните си дни. Независимо от коя от двете групи си, важно е да следваш основните насоки и препоръки за безопасно пътуване - особено в настоящата извънредна обстановка.

  • В случай, че пътуваш в чужбина, запознай се подробно с всички изисквания и ограничения, наложени от страната. За някои дестинации може да бъде забранен достъпът като цяло, а за други - да ти се наложи да предоставиш негативен PCR тест. Проверявай често актуалната информация, тъй като условията са динамични и могат да се променят в рамките на деня.
  • Спазвай всички препоръки за безопасно пътуване - носи маска, стой настрана от струпвания на хора, избягвай да докосваш повърхности и почиствай ръцете си често.
  • Измисли си резервен план. Когато пътуваш по време на такава непредвидима ситуация, може да се случи всичко, затова е добре да имаш подготовка. Пътища, билети, багаж, дестинация - опитай се да бъдеш гъвкав и отворен към промени. Така ще си спестиш много излишни негативни емоции.

 

Празненства:

Празниците са добър повод да се видиш със стари приятели, да прекараш време със семейството или да се забавляваш с колегите. Както знаем, тази година Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни, но това не означава, че няма как да бъдат отбелязани достойно. Виж какво ти предлагаме:

  • Пази себе си и околните! Спазвай противоепидемичните мерки и избягвай големите струпвания на хора. Не забравяй, че празниците в по-тесен кръг могат да бъдат също толкова забавни.
  • Въоръжи се с търпение. Всички знаем, че емоциите достигат невиждани висини, когато всички сме заедно и разполагаме с повече свободно време. Затова си направи услуга и избягвай конфликтите, доколкото е възможно.
  • Подготви се с интересни групови дейности. Бордова игра, “направи си сам” проект или забавно състезание - те могат да внесат много емоции и да сплотят всяка група.

 

Надяваме се тези идеи да ти спестят поне част от предпразничния стрес и да можеш спокойно да се насладиш на предстоящия сезон. А ако ти трябва подкрепа при закупуване на подаръци или за организиране на бляскава празнична вечер - Credissimo винаги е до теб. Сега можеш да се възползваш и от страхотно празнично предложение за бърз онлайн заем до 4 000 лв. с цели 45 дни отложена първа вноска. Взимаш сега, плащаш чак догодина и празнуваш спокойно, без излишни притеснения!

Весели празници!

 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.