Преход в планината - какво ти е необходимо и колко ще струва?

Преход в планината - какво ти е необходимо и колко ще струва?

Шумоленето на реката, песента на птиците и внушителните гледки са незаменим еликсир за сетивата и ума, а чистият въздух и досегът с природата те зареждат с нова сила и живителна енергия, които ти помагат да посрещнеш предизвикателствата на делника. Независимо дали за първи път ще се докоснеш до вълшебството на планинския преход или пък вече си опитен планинар ще откриеш любопитна информация и полезни насоки, така че без колебания да се впуснеш в нови приключения.

Най-общо, преходите в планината може да разделим на три основни вида – лек тур, преход със средно натоварване и преход с високо натоварване. Ще разгледаме всеки един от тях поотделно, при благоприятни климатични условия (сезон късна пролет, лято или ранна есен) със спецификите на терена и екипировката.

Лек преход

Това е лек маршрут без препятствия, които да изискват технически умения от участниците. Маршрутът е подходящ за всички туристи, дори и за такива без опит в планината. Обикновено се върви по полегати пътеки, без стръмни и продължителни изкачвания. Общо изкачените метри във височина не надхвърлят 400 метра, а продължителността на прехода варира между 2 и 5 часа. В близост до София, например, се намират множество екопътеки – еко пътека „Бели Искър“, екопътека „Под Камико“, Вазовата екопътека, Боянският водопад, преход от хижа Алеко до хижа Момина скала.

Каква екипировка ще ти е необходима при планиране на лек трекинг?

1. Обувки – това е най-важната част от екипировката. Дори и при лека и кратка разходка в планината, по-добре е да замениш градските маратонки или кецове с подходящи за целта планински обувки, които ще ти осигурят нужния комфорт. В зависимост от сезона, ще ти трябват ниски или високи туристически обувки от дишаща и водонепромокаема материя със стабилна, огъваща се подметка. Ориентировъчна средна цена на обувки за лек преход в планината: от 50 лв. до 150 лв.

2. Раница – трябва да е лека и устойчива, а големината и да е съобразена с необходимия багаж. При няколкочасови, равнинни преходи раница с обем 20 -30 литра ще ти е напълно достатъчна. Цена: от 20 лв. до 60 лв.

3. Облекло – трябва да е леко, удобно и напълно съобразено със сезона и прогнозата за времето. Препоръчително е в планината да си облечен на слоеве, така че лесно да се събличаш и обличаш, адаптирайки се към бързо променящите се климатични условия. Задължително в раницата си трябва да имаш дъждобран, леко яке тип ветровка, шапка (с широка козирка за слънчевите дни и вълнена за по-студените). Нашият съвет е винаги да бъдеш подготвен дори и за най-лошите условия, за да не останеш неприятно изненадан. Дори и да ти се струва облачно, ултравиолетовите лъчи са активни, затова слънчевите очила и слънцезащитният крем са задължителни. Подходящо за по-лек трекинг облекло можеш да си закупиш за 180 лв. – 400 лв.

 

Вземи пари сега

 

Преход със средно натоварване

В тази категория преходи влизат всички маршрути, които изискват повече време и подготовка от туристите. Обикновено това са еднодневни трекинги с изкачване на емблематични върхове. Общата денивелация варира между 500 и 1500 метра надморска височина, а продължителността на прехода е между 6 - 10 часа. Тези преходи са подходящи за хора, които вече имат поне малък опит с по-леки маршрути. Ако си средно напреднал в трекинга, предлагаме ти да включиш в плановете си Черни връх, връх Мусала, седемте Рилски езера, връх Мургаш. А ето и какво ще ти е необходимо:

1. Обувки – ако за няколкочасовата разходка до Боянския водопад си спестил покупката на планински обувки, то при планирането на изкачване на връх, било то и еднодневно, в никакъв случай не пропускай да се снабдиш с подходящи туристически обувки. Уверяваме те, че това ще ти спести дискомфорта на уморените и отекли крака. Обувките трябва да са висок клас, като специално внимание заслужава подметката – тя задължително трябва да е със здрави грайфери, изработени от висококачествен каучук, предвид каменистия терен. Прилични туристически обувки, с които ще покориш не един връх, може да си закупиш на цена от 80 лв. до 350 лв.

2. Раница  - ще ти е нужна лека, но по-обемна раница. И все пак, при еднодневни преходи тя не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Съветваме те раницата да има поне две отделения и няколко странични джоба. Добре е да помислиш и за дъждобран за раница, за да си сигурен, че вещите ти ще останат сухи. Ориентировъчна цена за такъв тип раница: 40 лв. - 150 лв.

3. Облекло – важи същото правило, както при леките преходи: облечи се на слоеве. Задължително е да се снабдиш с водонепромокаем панталон и яке, по-плътен полар и дъждобран. Имай предвид, че времето високо в планината е доста променливо, а температурата е с минимум 10 градуса по-ниска от тази в града. За всички пластове дрехи би трябвало да се вместиш в диапазона от 200 лв. до 400 лв.

4.  Други – слънчеви очила, щеки, слънцезащитен крем, фенерче или челник, който ще ти е нужен в случай на по-ранно стъмване или удължаване на прехода. И тук, както при закупуването и на другите елементи от екипировката можеш да си набавиш необходимото за по-скромни средства или пък да заложиш на скъпи маркови продукти. Според нашите изчисления ще ти стигнат от 150 лв. до 300 лв.

Не забравяй, че най-важната стъпка към приятния трекинг е изборът на подходящ маршрут, съобразен с физическите ти възможности. Подобаващата на терена и климатичните условия екипировка ще те предпази и ще ти осигури комфорт. Съветваме те да се довериш на специализираните за планинска екипировка магазини.

Очаквай втората част на статията ни, в която ще те запознаем с необходимата екипировка при продължителни преходи с високо натоварване.

С Credissimo можеш лесно да реализираш плановете си – избери маршрута, заяви удобно сума до 3000 лв. и стягай багажа! Остава ти само да си намериш добра компания, с която да споделиш приятните емоции.

*Всички посочени цени са ориентировъчни и зависят от индивидуалните предпочитания и избора на марка.

 

  Назад към всички

 



Обратно към всички

Прочети още