Разходите около едно бебе и кога да вземете бърз кредит

Разходите около едно бебе и кога да вземете бърз кредит

Решението за създаване на наследник често не е много лесно за вземане. Освен различни житейски причини, в много от случаите мотивите са и чисто финансови. В същото време има достатъчно много хора и примери, които доказват, че оправданията много пъти са само в главата ни.

„Нека първо завърша висше“, „Да си намеря добре платена работа“, „Нямаме подходящо жилище“, „Иска ми се първо да поживея“ и прочее и прочее. Всяко едно от тези твърдения в даден случай може да е напълно релевантно, а в друг - само извинение.

Ако вече сте на прага на създаването на бебе обаче, вероятно сте забелязали, че това е свързано с различни видове разходи. Някои от тях определено могат да бъдат спестени, други не или трудно. Ето и основните харчове, които може да ви се наложи да направите от бременността до отглеждането на бебе. За всеки от тях може да си помогнете с бърз кредит, ако средствата не стигат.

При бременността

Проследяването на бременността често е свързано с различни такси за изследвания, ако ходите на прегледи на частно, ако искате да си правите допълнителни тестове. Бременните жени обикновено получават недостиг на някои витамини и минерали и може да се наложи да си купувате добавки (фолиева киселина, желязо, витамини за бременни). Най-сериозен разход обаче са дрехите, тъй като с напредване на бременността трудно ще можете да се вмъкнете в стандартните дрехи (и размери) и вероятно ще трябва да инвестирате в купуването на специално облекло за бъдещи майки.

За ремонт

Ако за възрастните понякога състоянието на жилището няма толкова голямо значение и сме склонни да отложим неспешните ремонти, когато бебето е на път, нещата рязко се променят. Ще трябва например да поддържате подходяща температура в помещенията и ако ви липсват добра изолация или правилните отоплителни уреди, това ще бъде трудно и скъпо. Погледнато в перспектива, след време бебето ще започне да пълзи и тогава ще ви се иска да бяхте положили и подходяща настилка за целта, ако нямате такава. Всякакви ремонтни дейности ще бъдат трудно възможни в първите години след раждането и определено няма да ви се иска да се занимавате, така че отлагането не е добра идея. А може да е достатъчно и просто да направите освежителен ремонт и основно почистване на мебелите и килимите, за да спестите на крехкото същество излишен прах и акари.

Легло, количка, уреди и пр.

Покупките за бъдещото бебе започват още докато е в корема и ако не сте прекалено суеверни, е добре да ги разпределите във времето, а да не чакате да се роди. По-скъпоструващи са и по-големите – легло или кошарка, количката, различни уреди като този за стерилизиране на биберони и шишета, помпа за кърма, бебефон, столче за кола и/или шезлонг за у дома… От изброените почти всички са задължителни, освен може би стерилизатора (може да ползвате и тенджера) и шезлонга (когато количката ви е със свалящ се кош). Ако искате да спестите от останалите, може да потърсите назаем от познати или да ги купите втора ръка. Може да поискате и част от тях като подарък за бебето от роднини и приятели. Всичко останало обаче ще ви бъде разход, който при нужда може да финансирате и с бърз кредит.

Дрешките

Изключително изкушаващо е да се пазарува за бебе – всички тези малки сладки бодита, блузки и роклички, чорапчета и пр. Няма нужда да се обзавеждате с пълен гардероб, обаче. Чували сте, че бебето расте – вярно е. Расте много бързо. Направете проучване сред познати майки и ще видите, че са пълни с дрехи, които не са обличани дори по веднъж. Купете само необходимото, а останалото вземете от приятелки. Освен това, очаквайте много подаръци, именно под формата на дрехи.

За раждането

Вероятно сте наясно, че раждането може да е без (или почти без) пари, но може да струва и скъпо. Всичко зависи от избора на болница – държавна или частна, дали ще наемете т.нар. ВИП стая, за да не сте в една с други родилки, дали и къде ще платите за избор на екип. Много жени взимат бърз кредит за раждането на бебето, за да могат да прекарат трудните първи часове и дни в подобаващ комфорт и да бъдат третирани с вниманието, от което имат нужда.

При грешки в месечното бюджетиране

Възможно е в началото след раждането семейните ви финанси да се пообъркат. Особено ако е първо дете. Няма правилна сметка колко струва едно бебе на месец, тъй като за родителите са важни различни неща. Едно е, ако е на кърма, друго. ако трябва да купувате адаптирано мляко. Може да ползвате скъпа козметика, а може да се доверите и на по-евтина. Когато дойде времето за пюрета, може да решите да правите домашни, но може да предпочетете и удобството на купешките. Във всеки случай, ако месечните разходи ви затруднят, изключително удобен за случая е бързият кредит „Credissimo до заплата“. Той е в размер от 100 до 600 лв. и е безлихвен за всеки първи и седми в рамките на гратисния период. Създаден е именно за случаите, когато „не ми стигат парите до следващата заплата“ или доход, респективно обезщетението за майчинство.

За по-сериозните разходи и покупки пък, може би ще ви е по-удобен „Credissimo плюс“, тъй като той е в размер до 2500 лв. и можете да го разсрочите до 24 месеца на удобни вноски, които да не натоварват бюджета ви излишно.



Обратно към всички

Прочети още