close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Разходите около едно бебе и кога да вземете бърз кредит

от Силвия Пенчева | 24.08.2017

Разходите около едно бебе и кога да вземете бърз кредит

Решението за създаване на наследник често не е много лесно за вземане. Освен различни житейски причини, в много от случаите мотивите са и чисто финансови. В същото време има достатъчно много хора и примери, които доказват, че оправданията много пъти са само в главата ни.

„Нека първо завърша висше“, „Да си намеря добре платена работа“, „Нямаме подходящо жилище“, „Иска ми се първо да поживея“ и прочее и прочее. Всяко едно от тези твърдения в даден случай може да е напълно релевантно, а в друг - само извинение.

Ако вече сте на прага на създаването на бебе обаче, вероятно сте забелязали, че това е свързано с различни видове разходи. Някои от тях определено могат да бъдат спестени, други не или трудно. Ето и основните харчове, които може да ви се наложи да направите от бременността до отглеждането на бебе. За всеки от тях може да си помогнете с бърз кредит, ако средствата не стигат.

При бременността

Проследяването на бременността често е свързано с различни такси за изследвания, ако ходите на прегледи на частно, ако искате да си правите допълнителни тестове. Бременните жени обикновено получават недостиг на някои витамини и минерали и може да се наложи да си купувате добавки (фолиева киселина, желязо, витамини за бременни). Най-сериозен разход обаче са дрехите, тъй като с напредване на бременността трудно ще можете да се вмъкнете в стандартните дрехи (и размери) и вероятно ще трябва да инвестирате в купуването на специално облекло за бъдещи майки.

За ремонт

Ако за възрастните понякога състоянието на жилището няма толкова голямо значение и сме склонни да отложим неспешните ремонти, когато бебето е на път, нещата рязко се променят. Ще трябва например да поддържате подходяща температура в помещенията и ако ви липсват добра изолация или правилните отоплителни уреди, това ще бъде трудно и скъпо. Погледнато в перспектива, след време бебето ще започне да пълзи и тогава ще ви се иска да бяхте положили и подходяща настилка за целта, ако нямате такава. Всякакви ремонтни дейности ще бъдат трудно възможни в първите години след раждането и определено няма да ви се иска да се занимавате, така че отлагането не е добра идея. А може да е достатъчно и просто да направите освежителен ремонт и основно почистване на мебелите и килимите, за да спестите на крехкото същество излишен прах и акари.

Легло, количка, уреди и пр.

Покупките за бъдещото бебе започват още докато е в корема и ако не сте прекалено суеверни, е добре да ги разпределите във времето, а да не чакате да се роди. По-скъпоструващи са и по-големите – легло или кошарка, количката, различни уреди като този за стерилизиране на биберони и шишета, помпа за кърма, бебефон, столче за кола и/или шезлонг за у дома… От изброените почти всички са задължителни, освен може би стерилизатора (може да ползвате и тенджера) и шезлонга (когато количката ви е със свалящ се кош). Ако искате да спестите от останалите, може да потърсите назаем от познати или да ги купите втора ръка. Може да поискате и част от тях като подарък за бебето от роднини и приятели. Всичко останало обаче ще ви бъде разход, който при нужда може да финансирате и с бърз кредит.

Дрешките

Изключително изкушаващо е да се пазарува за бебе – всички тези малки сладки бодита, блузки и роклички, чорапчета и пр. Няма нужда да се обзавеждате с пълен гардероб, обаче. Чували сте, че бебето расте – вярно е. Расте много бързо. Направете проучване сред познати майки и ще видите, че са пълни с дрехи, които не са обличани дори по веднъж. Купете само необходимото, а останалото вземете от приятелки. Освен това, очаквайте много подаръци, именно под формата на дрехи.

За раждането

Вероятно сте наясно, че раждането може да е без (или почти без) пари, но може да струва и скъпо. Всичко зависи от избора на болница – държавна или частна, дали ще наемете т.нар. ВИП стая, за да не сте в една с други родилки, дали и къде ще платите за избор на екип. Много жени взимат бърз кредит за раждането на бебето, за да могат да прекарат трудните първи часове и дни в подобаващ комфорт и да бъдат третирани с вниманието, от което имат нужда.

При грешки в месечното бюджетиране

Възможно е в началото след раждането семейните ви финанси да се пообъркат. Особено ако е първо дете. Няма правилна сметка колко струва едно бебе на месец, тъй като за родителите са важни различни неща. Едно е, ако е на кърма, друго. ако трябва да купувате адаптирано мляко. Може да ползвате скъпа козметика, а може да се доверите и на по-евтина. Когато дойде времето за пюрета, може да решите да правите домашни, но може да предпочетете и удобството на купешките. Във всеки случай, ако месечните разходи ви затруднят, изключително удобен за случая е бързият кредит „Credissimo до заплата“. Той е в размер от 100 до 600 лв. и е безлихвен за всеки първи и седми в рамките на гратисния период. Създаден е именно за случаите, когато „не ми стигат парите до следващата заплата“ или доход, респективно обезщетението за майчинство.

За по-сериозните разходи и покупки пък, може би ще ви е по-удобен „Credissimo плюс“, тъй като той е в размер до 2500 лв. и можете да го разсрочите до 24 месеца на удобни вноски, които да не натоварват бюджета ви излишно.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.