close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Скъпи, пожелах си

от Ралица Михаилова | 08.03.2017

Скъпи, пожелах си

 

По повод 8 март, поканихме отбора майки от Млечни Вампири да споделят какво е за тях празника и да дадат насоки на мъжете как да поглезят любимите си жени.
Материалът е подготвен от Ралица Михаилова. Приятно четене! 


Осми март е от онези дни в годината, когато по една или друга причина настъпва оживление и всичко е много цветно, развълнувано и ароматно, а също и леко настръхнало и готово да избухне в (не)очакван спор. Празник на мама, празник на  жената, комунистически празник, измислен празник – все поводи за спорове, но и за подаръци. Дали празнуваме или не, въпрос на избор. Но пък денят винаги дава повод за размисъл.

Попитахме няколко майки какво е усещането им за този ден и ги помолихме, въпреки че е отминал, да си пожелаят по нещичко. Защото е ясно, че на мъжете е добре да се говори директно и не бива да чакаме сами да се сетят за Нещото, което очакваме от тях - твърде възможно е да не го направят. Така този текст може да служи на половинките ни като „подсказка” по принцип - никой няма да им се разсърди, ако са пропуснали 8 март, особено ако избират по-честичко различни дни през годината, за да ни поглезят, пък било то и с букет теменужки, които всъщност са нарциси (по действителен случай :) ).

Някои дами се отпуснаха и бяха по-подробни, други - съвсем лаконични в отговорите си. Но идеи за подаръци има! Ето какво се получи:

 

Симона, 30 г., майка на момиченце на три години
 

Ралица: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Симона: Асоциацията ми към 8 март е цветя. По улиците става по-цветно и благоуханно и заедно с това някак по-мило и жизнерадостно. Също и за едно безгрижно време, онова, в което просто бяхме деца, без битови ангажименти и кахъри, и носехме китки, картички и календари на майките си, изработени в детската градина. Разбира се, нали е било по соц-а, когато този празник, на работещата жена, е бил издигнат в култ, приповдигнатото настроение е било неминуемо. В последните години, откакто го има и Народния  фейсбук съд, асоциацията ми е и за поредното пищене, съдене или въобще повод да блеснеш, както и с безсмислените дискусии по телевизията, повръща ми се физически от всяка проява на истерия да си кажеш. Да празнуваме ли, да не празнуваме ли, да не сме в комунистическо време, защо трябва да е веднъж годишно – едни и същи клишета и бездънни въпроси, които само отнемат от времето и вниманието ни. Нека всеки реши дали да отбележи празника, или не, и да не се вре в избора на другия, ако той не му пречи с нещо. Като съвременен нихилист, отричах доскоро всеки празник, но откакто преди няколко години станах майка, започнах да чувствам 8 март – тогава се превърнах в жена и създадох живот. Не държа никой да ми се прекланя за това, все пак половината, че и отгоре, човешко население е съставено от жени и не е кой знае какво различие. Затова самата аз не мога да кажа дали е редно или не да се почита жената точно в определен ден. И въобще нужно ли е да се почита, но знам, че всеки повод за радост, особено като става дума за този на твоята майка, е добре дошъл.

 

Р: С какво изненада своята майка?

Симона: Цветя и козметика - крем от аптечната мрежа, който никога не е излишен. Съжалявам, че през годините не съм била по-сърдечна и не съм оказвала необходимото внимание към нея, защото всеки човек има нужда от такова, дори и на определена дата, тя го очаква.

 

Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Симона: Трябва да ви кажа, че напоследък заобикалящите  ме мъже се глезят много повече от мен. Угаждат си по всевъзможни начини, дори на моменти ми приличат на малки деца, които тропат с крак – искам да отида на почивка, искам да отида на масаж, не разговарям по служебни въпроси през уикенда, като се съобразяват само и единствено със себе си и собствените си желания, без оглед на обстановката. Може би и ние трябва да метнем всичко и да кажем – ами, отивам да пия кафе и се разходя за три часа, оправяй се както можеш с детето, има го отдавна.
Както и да е, отклоних се. Поглезването за мен би било да оставя детето си на бабата и дядото и да отида на СПА хотел в планината. Бих искала да прекарам поне два блажени дни в масажи (в сферата на мечтите е това да се случи в рамките на седмица), излежаване до късно и киснене в открит топъл басейн, какъвто има в Бели Осъм, Чифлик и други села в околността. Но защо това да не се случи в чужбина, например във френските Алпи, Тирол или в Швейцария? Не желая да полагам никакви физически усилия, просто да лежа и да преживявам процедурите, а вечер да пия вино пред някоя пукаща камина, докато блея пред нощното небе. И всичко това да бъде подарък от моя любящ съпруг.

 

Аделина, майка на момченце на годинка и половина
 

Р: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Аделина: Имам един много ясен спомен от детството и той е как с баба ми се качихме в такси, а шофьорът не ни взе пари, защото денят беше 8 март. Зная, че в момента това е невъзможно, но някак си ми се иска този празник да беше толкова мил и днес. Всъщност ми се иска днешните мъже да бяха малко повече джентълмени, но допускам и това, че гордостта на днешната жена е убила това желание в тях.

 

Р: С какво изненада своята майка?

Аделина: На 8 март подарявам цветя на майка си и баба си – държа да се събудят с усмивка, защото празниците трябва да ни усмихват.

 

Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Аделина: Какво си пожелавам, най-вече здраве, като на всеки друг празник, иначе поисках Mouse Rug от съпруга си, все пак освен здраве и щастие е добре да се обградим и с красиви неща. Твърди се, че едното води до другото, а второто до третото и обратно, но по тази тема ще разкажа някой друг път.

 

Мариана, майка на момченце на 5 месеца
 

Р: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Мариана: Първоначално - детство и цветя (за мама). Впоследствие - изненадата, че този ден няма нищо общо с цветя, а с някакви неща, които днес приемаме за даденост.

 

Р: С какво изненада своята майка?

Мариана: С това да не я изненадвам  ( не харесва изненади)


Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Мариана: Смятам, че има места, които трябва да се видят само с приятелки. Така че – пътуване по женски и всички съпътстващи го глезотии :).

 

Ирина, майка на две момчета на 6 и 12 години
 

Р: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Ирина: Усмивки, пролет, цветя, мама, жена.


Р: С какво изненада своята майка?

Ирина: Цветя и ваучер за масаж.


Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Ирина: Релакс, козметичен салон, шопинг.

 

Мили дами, чудесно е, когато някой може да ни зарадва с нещо отдавна жадувано. Хубавото обаче е, че и сами можем да сбъдваме желанията си. При добро и разумно планиране на финансите винаги има начин да се класирате за някое СПА студио или да резервирате билет до жадувана дестинация – лоукост компаниите имат страхотни предложения.

Господа, надяваме се сме ви били полезни в подсказването. Ако пък ли не, един скромен съвет: ароматните цветя и нашепнатите нежни думи често вършат чудеса. Може да добавите бутилка хубаво вино и разтапящо сладък шоколад ;)

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.