Скъпи, пожелах си

Скъпи, пожелах си

 

По повод 8 март, поканихме отбора майки от Млечни Вампири да споделят какво е за тях празника и да дадат насоки на мъжете как да поглезят любимите си жени.
Материалът е подготвен от Ралица Михаилова. Приятно четене! 


Осми март е от онези дни в годината, когато по една или друга причина настъпва оживление и всичко е много цветно, развълнувано и ароматно, а също и леко настръхнало и готово да избухне в (не)очакван спор. Празник на мама, празник на  жената, комунистически празник, измислен празник – все поводи за спорове, но и за подаръци. Дали празнуваме или не, въпрос на избор. Но пък денят винаги дава повод за размисъл.

Попитахме няколко майки какво е усещането им за този ден и ги помолихме, въпреки че е отминал, да си пожелаят по нещичко. Защото е ясно, че на мъжете е добре да се говори директно и не бива да чакаме сами да се сетят за Нещото, което очакваме от тях - твърде възможно е да не го направят. Така този текст може да служи на половинките ни като „подсказка” по принцип - никой няма да им се разсърди, ако са пропуснали 8 март, особено ако избират по-честичко различни дни през годината, за да ни поглезят, пък било то и с букет теменужки, които всъщност са нарциси (по действителен случай :) ).

Някои дами се отпуснаха и бяха по-подробни, други - съвсем лаконични в отговорите си. Но идеи за подаръци има! Ето какво се получи:

 

Симона, 30 г., майка на момиченце на три години
 

Ралица: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Симона: Асоциацията ми към 8 март е цветя. По улиците става по-цветно и благоуханно и заедно с това някак по-мило и жизнерадостно. Също и за едно безгрижно време, онова, в което просто бяхме деца, без битови ангажименти и кахъри, и носехме китки, картички и календари на майките си, изработени в детската градина. Разбира се, нали е било по соц-а, когато този празник, на работещата жена, е бил издигнат в култ, приповдигнатото настроение е било неминуемо. В последните години, откакто го има и Народния  фейсбук съд, асоциацията ми е и за поредното пищене, съдене или въобще повод да блеснеш, както и с безсмислените дискусии по телевизията, повръща ми се физически от всяка проява на истерия да си кажеш. Да празнуваме ли, да не празнуваме ли, да не сме в комунистическо време, защо трябва да е веднъж годишно – едни и същи клишета и бездънни въпроси, които само отнемат от времето и вниманието ни. Нека всеки реши дали да отбележи празника, или не, и да не се вре в избора на другия, ако той не му пречи с нещо. Като съвременен нихилист, отричах доскоро всеки празник, но откакто преди няколко години станах майка, започнах да чувствам 8 март – тогава се превърнах в жена и създадох живот. Не държа никой да ми се прекланя за това, все пак половината, че и отгоре, човешко население е съставено от жени и не е кой знае какво различие. Затова самата аз не мога да кажа дали е редно или не да се почита жената точно в определен ден. И въобще нужно ли е да се почита, но знам, че всеки повод за радост, особено като става дума за този на твоята майка, е добре дошъл.

 

Р: С какво изненада своята майка?

Симона: Цветя и козметика - крем от аптечната мрежа, който никога не е излишен. Съжалявам, че през годините не съм била по-сърдечна и не съм оказвала необходимото внимание към нея, защото всеки човек има нужда от такова, дори и на определена дата, тя го очаква.

 

Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Симона: Трябва да ви кажа, че напоследък заобикалящите  ме мъже се глезят много повече от мен. Угаждат си по всевъзможни начини, дори на моменти ми приличат на малки деца, които тропат с крак – искам да отида на почивка, искам да отида на масаж, не разговарям по служебни въпроси през уикенда, като се съобразяват само и единствено със себе си и собствените си желания, без оглед на обстановката. Може би и ние трябва да метнем всичко и да кажем – ами, отивам да пия кафе и се разходя за три часа, оправяй се както можеш с детето, има го отдавна.
Както и да е, отклоних се. Поглезването за мен би било да оставя детето си на бабата и дядото и да отида на СПА хотел в планината. Бих искала да прекарам поне два блажени дни в масажи (в сферата на мечтите е това да се случи в рамките на седмица), излежаване до късно и киснене в открит топъл басейн, какъвто има в Бели Осъм, Чифлик и други села в околността. Но защо това да не се случи в чужбина, например във френските Алпи, Тирол или в Швейцария? Не желая да полагам никакви физически усилия, просто да лежа и да преживявам процедурите, а вечер да пия вино пред някоя пукаща камина, докато блея пред нощното небе. И всичко това да бъде подарък от моя любящ съпруг.

 

Аделина, майка на момченце на годинка и половина
 

Р: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Аделина: Имам един много ясен спомен от детството и той е как с баба ми се качихме в такси, а шофьорът не ни взе пари, защото денят беше 8 март. Зная, че в момента това е невъзможно, но някак си ми се иска този празник да беше толкова мил и днес. Всъщност ми се иска днешните мъже да бяха малко повече джентълмени, но допускам и това, че гордостта на днешната жена е убила това желание в тях.

 

Р: С какво изненада своята майка?

Аделина: На 8 март подарявам цветя на майка си и баба си – държа да се събудят с усмивка, защото празниците трябва да ни усмихват.

 

Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Аделина: Какво си пожелавам, най-вече здраве, като на всеки друг празник, иначе поисках Mouse Rug от съпруга си, все пак освен здраве и щастие е добре да се обградим и с красиви неща. Твърди се, че едното води до другото, а второто до третото и обратно, но по тази тема ще разкажа някой друг път.

 

Мариана, майка на момченце на 5 месеца
 

Р: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Мариана: Първоначално - детство и цветя (за мама). Впоследствие - изненадата, че този ден няма нищо общо с цветя, а с някакви неща, които днес приемаме за даденост.

 

Р: С какво изненада своята майка?

Мариана: С това да не я изненадвам  ( не харесва изненади)


Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Мариана: Смятам, че има места, които трябва да се видят само с приятелки. Така че – пътуване по женски и всички съпътстващи го глезотии :).

 

Ирина, майка на две момчета на 6 и 12 години
 

Р: Какви асоциации предизвиква у теб 8 март?

Ирина: Усмивки, пролет, цветя, мама, жена.


Р: С какво изненада своята майка?

Ирина: Цветя и ваучер за масаж.


Р: Издай някое твое тайно желание, свързано с идеята да се поглезиш като жена?

Ирина: Релакс, козметичен салон, шопинг.

 

Мили дами, чудесно е, когато някой може да ни зарадва с нещо отдавна жадувано. Хубавото обаче е, че и сами можем да сбъдваме желанията си. При добро и разумно планиране на финансите винаги има начин да се класирате за някое СПА студио или да резервирате билет до жадувана дестинация – лоукост компаниите имат страхотни предложения.

Господа, надяваме се сме ви били полезни в подсказването. Ако пък ли не, един скромен съвет: ароматните цветя и нашепнатите нежни думи често вършат чудеса. Може да добавите бутилка хубаво вино и разтапящо сладък шоколад ;)



Обратно към всички

Прочети още