Световно културно наследство - 5 интересни обекта

Световно културно наследство - 5 интересни обекта

 

Кои са 5 от най-впечатляващите обекти на световно културно наследство? 

Когато си говорим за обекти на световно културно наследство, често се сещаме за места като Великата китайска стена, египетските пирамиди или Мачу Пикчу. А знаеш ли, че в списъка на ЮНЕСКО са включени повече от 1,150 обекта? Време е да си поговорим и за не толкова дискутираните места, които намират мястото си в този списък, защото те по никакъв начин не отсъпват на останалите. Ето 5 от тях:

 

  • Петра, Йордания

Древният град Петра - драматичен и загадъчен, сгушен в труднопроходим планински район, е най-важната и известна туристическа атракция в Йордания. Впечатляващият скален пролом, който е служил като вход на каменен град от 4-ти или 5-ти век пр.н.е., със сигурност не е гледка, която трябва да се пропусне. Жилищата, които могат да се наблюдават там, са изсечени с финес и огромно количество труд в пясъчните стени, и са запазени непокътнати през всички тези години.

Този обект на културно наследство е открит още през 1812 г. Установено е, че някога той е служил като столица на древния народ на набатеите. Често е наричан “розовият град”, заради цвета на скалите, където се издига.

Петра става част от Списъка на световното културно и природно наследство ма ЮНЕСКО през 1985 г.

 

  • Теракотена армия, Китай

Една от най-забележителните гледки в света, която може и да ти е убегнала досега, е теракотената армия. Тази армия на първия император на Китай Цин Ши Хуанг, е истински неподражаем обект на културно наследство.

Хиляди воини (около 8000, ако трябва да бъдем точни), изработени от теракота, всеки от тях в реален размер и характерни черти на лицето, стоят в редици на място, още от 3 век пр.н.е. Вярва се, че по своя замисъл статуите трябвало да съпровождат императора в отвъдния свят и вероятно да му дават възможност да продължи делата си и в отвъдното.

Мястото е открито през 1974 г. от местни фермери, които се опитвали да прокопаят кладенец. До ден днешен, част от обекта остава неразкопана от съображения за сигурност, но това не го прави ни най-малко по-впечатляващ.

 

  • Кападокия, Турция

Навярно до теб са достигали оферти за екскурзия в Кападокия или се е случвало и да се присъединиш към някоя от тях. Но дали през съзнанието ти е минавала мисълта, че тази туристическа атракция, всъщност е обект на богато културно наследство.

Кападокия със сигурност е място, което е сбъдната мечта на всеки фотограф - разнообразни каменни образувания, комини, покрити с различни скали, причудливи форми. Много от образуванията се намират в долината на монасите, а наблизо, в село Учисар има също толкова невероятни гледки. Там можеш да наблюдаваш древни пещерни домове, построени още в бронзовата епоха. Векове по-късно, тези скални домове са били използвани като скривалище на християни, избягали от религиозния геноцид.

Не е възможно да не споменем и разходките с балон над Кападокия, които са една от световноизвестните местни атракции. Честно казано, дори и да се боиш от високото, гледката на огромния брой балони, реещи се в небесата над този причудлив пейзаж, определено си заслужава.


 

  • Баган, Мианмар

Случвало ли ти се е да видиш на живо будистки храм? Страхотни са, нали? А сега си представи стотици от тези храмове, струпани на едно място. Ако ти е трудно да предизвикаш този образ в съзнанието си, имаме решението за теб - поинтересувай се от Баган.

Хиляди древни постройки се простират в безкрайния пейзаж тук. Районът е известен с най-голямата концентрация на будистки храмове в света, много от които са построени през 1000-те и 1100-те години, когато е този обект е бил столица на езическо кралство.

Много от сградите са реставрирани, но и много от тях не са. Те варират по големина, изтънченост, височина, а тяхното разнообразие създава една страхотна гледка за всеки преминаващ турист.

Местността може да се разгледа с велосипед, кон или дори с каруца, но какъвто и метод да избереш, преживяването със сигурност ще ти хареса.

 

  • Ангкор Ват, Камбоджа

Време е да посетим и джунглата! Дълбоко в нея, недалеч от град Сием Реап в Камбоджа, се натъкваме на нещо неочаквано - Ангкор Ват: най-големият религиозен паметник в света.

Построен през 12-и век от кхмерите, този обект на културно наследство впечатлява не само с огромните си размери, но и с сложната си и изключително красива архитектура. Тук могат да се наблюдават множество изкопани и неракопани храмове, всеки от тях с различна форма и големина. Заобикалящата ги джунгла на места навлиза в самите постройки, обгръща ги с корените си и създава страхотни образи, които трудно се забравят.

Надяваме се, че тези обекти на световно културно наследство са ти харесали. Ако смяташ, че една екскурзия до тях би ти се отразила добре, не му мисли, Започвай да планираш, а Credissimo ще е до теб, ако имаш нужда от едно приятелско рамо,
 

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още