Събуди се: 10 активности за освежаване и релаксация

Събуди се: 10 активности за освежаване и релаксация

В забързаното си ежедневие често е възможно да чувстваш ненужна тревога или стрес и това да се отрази негативно на качеството ти на живот. За щастие, има редица полезни и релаксиращи хобита и дейности, които ще ти помогнат да събудиш ума си, да се освежиш и да откриеш по-добър баланс в ежедневието си. В днешната статия ще ти изброим някои от тях. Да започваме!
 
1. Разходки в парка
 
Може да ти се струва незначителна, но една разходка в парка може да повлияе изключително положително на менталното ти здраве. Редовните разходки подобряват самочувствието, повишават настроението и качеството на съня, намаляват стреса, тревожността и умората. Като бонус към всичко това, разходките поддържат и физическата ти форма. Така че не се колебай да преоткриеш най-близкия парк - само няколко минути на ден ще ти бъдат напълно достатъчни.
 
2. Джогинг 
 
Тичането като начин за прочистване на ума и съзнанието далеч не бива да бъде подценявано. Разбира се, то изисква малко по-специфични умения от тези, необходими за разходка в парка, но това не бива да те обезкуражава. Феновете на джогинга твърдят, че той не е само начин да се поддържаш в добра физическа форма. Преди всичко, той се практикува за освежаване, енергизиране и разтоварване. 
Ако си търсиш нов начин, по който да започваш сутринта си или да завършваш вечерта си - обърни малко внимание на тичането.
 
3. Йога и пилатес
 
В продължение на векове хората по света са се обръщали към стречинг и дихателни упражнения, включително йога и пилатес, като начин за намаляване на стреса. Доказани са множество ползи от практикуването на този спорт, затова се препоръчва на хора от всякаква възраст. Допълнителен бонус е, че обикновено не ти трябва специално оборудване или опит, за да го практикуваш пълноценно. Една удобна постелка и подходящото YouTube видео могат да бъдат всичко, от което се нуждаеш, за да започнеш деня си по най-добрия начин.
 
4. Рисуване
 
Често хората се заблуждават, че рисуването е само за тези, които наистина го умеят. Това далеч не е така. Рисуването е за всеки - от най-талантливите чак до тези, които не са държали цветен молив от детската градина досега. Оцветяването и скицирането могат да бъдат чудесен начин да се отпуснеш и да освободиш малко напрежение. Освен това, така можеш да се докоснеш и до креативната си страна - знае ли се, възможно е да отключиш свой все още неоткрит талант.
 
5. Готвене / сладкарство
 
Готвенето е процес, който включва проучване на рецепти, измерване съставки, внимателно следене на времето, както и физически действия като месене, точене или рязане. Това е чудесен начин да преместиш фокуса си от работните задачи в края на деня и да го насочиш към нещо различно, но също толкова продуктивно. Така не само можеш да се отпуснеш и да си починеш по-лесно, но и накрая ще имаш едно-две вкусни ястия или лакомства, на които да се насладиш.

 
6. Редене на пъзели и решаване на ребуси
 
Един от начините да се разсееш и да пренасочиш енергията си от стресиращата работа, е да се заемеш с проект, който ангажира мозъка ти по малко по-различен начин. Един от тези тези проекти може да бъде реденето на по-сложни пъзели или други ребуси, като например -  търсене на думи, решаване на кръстословици или судоку. Това е достъпно хоби, което е приложимо за всеки, а ресурси за него ще откриеш във всяка книжарница или онлайн.
 
7. Плетене
 
Доказано е, че когато изпитваш стрес, дейности, които включват в себе си повтарящи се движения, могат да бъдат от голяма помощ за повишаването на фокуса и прочистването на ума. Ако имаш нужда от подобна дейност, време е да пробваш как се справяш с плетките.
Плетенето е хоби, което може да се практикува в съчетание с други твои хобита. Обичаш да гледаш филми, сериали или да слушаш аудио книги? Защо не опиташ да го правиш, докато работиш върху новия си плетен шал или одеало? Така получаваш релаксация и продуктивност в едно.
 
8. Градинарство
 
Проучванията показват, че прекарването на време сред природата и отглеждането на различни растения могат да имат значителни ползи за твоето здраве. Чистият въздух, физическото усилие, щастието, което идва с грижата за ново растение - всичко това може да помогне много за подобряването на настроението ти. Добрите новини са, че големият двор не е задължително условие, за да практикуваш това хоби. Понякога всичко, което ти е нужно, са няколко саксии, слънчев балкон и много ентусиазъм.
 
9. “Направи си сам” проекти
 
Продуктивността те кара да се чувстваш добре, но нямаш възможността да инвестираш в ново хоби? Защо не опиташ да изработваш “направи си сам” проекти? Така ще можеш да използваш неща, които вече имаш вкъщи - неизползвана хартия, различни кутии и опаковки, забравените в гаража дъски от ремонта преди няколко години. Всички те могат да се преработят в чудесни нови предмети, които да подобрят ежедневието ти. А ако не се получи от първия път, няма за какво да съжаляваш - процесът на изработката е по-важен от крайния резултат.
 
10. Музика
 
Фен си на музиката и не можеш да си представиш живота си без нея? Защо не се научиш да я създаваш? Свиренето на различни инструменти е изключително полезно както за освобождаване на стреса, така и за повишаването на нивата на серотонина. Не се притеснявай, че уроците ти по пиано, например, не са започнали от ранна детска възраст. Всеки може да се научи, независимо от годините.
А ако правенето на музика не е твоето нещо, слушането й също помага - намалява стреса, тревожността и дори може да се използва като форма на медитация.
 
Успя ли да си харесаш ново хоби? Ако да, надяваме се да ти се отрази добре, да изпълни ежедневието ти само с хубави емоции и поне за малко да те откъсне от работата и проблемите. И не забравяй - за всичко останало може да се погрижи и Credissimo. 


Обратно към всички

Прочети още