Тайни скривалища за пари за черни дни

Тайни скривалища за пари за черни дни

Вероятно на много от нас се е случвало в определен момент да ни липсват едни 20-30 лева или подобна неголяма сума. И ако не сте от типа хора, които са достатъчно предвидливи, пестеливи и дисциплинирани, за да създадете и да си поддържате буфер за спешни случаи, нито сте си направили добре сметката с разходите, може да опитате този подход. А именно – да скриете малко пари така, че да затрудните и самите себе си, като така си помогнете и да ги „забравите“. Поне до идването на онзи момент, за който говорихме по-горе, в който ще се зарадвате и на една такава, малка сума. Било то за да се отчетете на касиера на входа, който изненадващо  минава да събере парите за ремонт; да платите на куриера, който решава да ви достави пратката рано сутринта или когато е  важно точно в конкретния момент да се наградите за нещо, за което сте много доволни от себе си, пък в портфейла точно тогава няма кой знае какво.

В колата

Така или иначе монетите изпадат от джоба на панталоните и якето ви, докато сядате в колата и шофирате. Често се забиват в процепа на седалката, около ръчната или на други места, от които може и да няма вадене. Затова, може би, не е никак  лоша идея, още при влизане в автомобила, сами доброволно да пускате металните парички в жабката, под стелките, в джобовете на гърба на седалките (ако нямате деца). Да е малко по-удобно впоследствие за вадене място, но пък и да не е прекалено удобно, че да ви изкушава да ползвате монетите в неправилния момент. Жабката, например, работи добре като такова „скривалище“, стига в нея да сте понатрупали още стотина други дреболии и документи. Да изисква известно усилие да поровите в нея, което иначе не ви се полага, освен в случай на нужда.

В зимни/летни якета

И изобщо из джобовете на дрехи, които ще обличате след примерно половин година. Почти на всеки му се е случвало да се зарадва, след като е намерил случайно 20 лева в джоба на необувани отдавна свои дънки. А сега си представете, че го правите планирано и прибирате прилежно дрехите до следващия топъл/студен сезон. От вас зависи каква сума да „забравите“. Разбира се, не е задължително да чакате, ако и по-рано от напролет ви притрябват. Въпросът е да дойдат в правилния момент.

Под/зад мебелите

Монети по един/два лева на по-труднодостъпни места като: зад шкафове, под и зад дивана, в ниши между мебелите, върху гардероба и под печката (ако не е вградена, нали). Поне до следващото основно почистване малката, но понякога жизненоважна, сума ще ви очаква. Ако пък имате малко дете и искате да ви помага с домашните задължения, може да използвате тези „тайни авоари“ за мотивация. Помолете го да почисти с прахосмукачка, вие ще местите мебелите, а детето „каквото си намери, за него си е“. Същото може да се приложи и ако изхвърли боклуците от колата (ако имате дете, знаете как може да затрупа автомобила с какво ли не).

Между страниците на книги

Сложете банкноти по 5 лв. (може и по-големи, но без да се затруднявате финансово в този момент) между страниците на книга – най-добре по една банкнота на книга. После върнете книгите с банкнотите сред останалите в домашната библиотека. И така – до необходимост да се бръкне в „знанието на вековете“ за помощ в някой досаден момент. Може да използвате книги, чиито заглавия носят определена препратка лично за вас или в общия случай за (скрити) пари – като например „Съкровището в сребърното езеро“, „Тайната градина“ или „Богат, беден“. Ако библиотеката ви е твърде голяма, може и да стане като едно мега трудно „тука има, тука нема“, но с много повече „чашки“. Така че за да не станат тези банкноти герои в „Изгубеният свят“ или „Къде си, Аляска?“, постарайте се да запомните съответната референция, асоциация към книгите, които са ги приютили.

Ако пък не искате да си играете на дребно, опитайте да заделите например едни 50 лева, които да не може да използвате лесно и по всяко време, по някой от следните начини:

Замразете ги във фризера

И преносно, и буквално. Особено ако фризерът ви е от онези, които образуват лед – вие ги сложете на дъното в едно цветно пликче, а той ще свърши останалото. Да, ще знаете къде са, но няма да ви се занимава с чукче и длето да ги изкопаете от леда, освен ако не ви трябват спешно, нали?

Закопайте ги в градината

Подходящо за авантюристи. Сложете парите в малко бурканче, залепете камък над капака му и го заровете в земята, така че само камъкът да се вижда. Не забравяйте да си направите карта на съкровището. После може да включите и дете (ваше или на приятелско семейство) при намирането и разкопаването.

В мазето

На дъното на кацата с киселото зеле, под купчината непотребни вещи, които държите в някой ъгъл или на друго място в мазето. Но място, което да притежава естествена защитна стена. С идеята да изисква допълнителни ваши усилия/мотивация, разбира се.

Ако въпросният момент настъпи и се окаже, че ви е нужна по-голяма сума – разчитайте на пари винаги навреме от Credissimo – първи безлихвен заем до заплата, върнат до 45 дни. или Credissimo плюс до 4000 лв. с изплащане на удобни месечни вноски (заявете през онлайн профила си)!



Обратно към всички

Прочети още