close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Топ 10 на най-скъпите градове в света

от Силвия Пенчева | 14.09.2018

Топ 10 на най-скъпите градове в света

Надали би било изненада за някого, че разходите за живот могат да се различават драстично в отделните региони, държави и дори градове по света. Но може би е учудващо, че в топ 10 на най-скъпите градове в света има цели 6 азиатски града. Оценката е на глобалната консултантска компания Mercer, която всяка година провежда класация за разходите за живот за чужденци в над 200 града по света. Идеята е работодателите да получат по-ясна представа какво заплащане да предлагат на международните си служители.

Това не е единствената подобна класация, но тази на Mercer оценява по-конкретно колко струва животът за имигрантите в тези градове. Изследването включва най-разнообразни стоки и услуги – от наема за апартамент, през хранителни продукти, облекло и дори цената на кафето или тази на билетите за кино. София например се нарежда чак на 175-о място. Ако сте чужденец в българската столица, то животът ви е поскъпнал в сравнение с миналата година, когато София е била на 182-ро място.

А ако обмисляте да заминете да живеете в чужбина, то трябва да знаете, че най-скъпото място в света за 2018 г. е Хонконг. Причината азиатските градове да „окупират“ челните позиции се дължи на няколко фактора. Един от тях са валутните флуктуации и засилването на азиатските валути спрямо долара. Това от своя страна е пряко следствие на икономическия им възход и факта, че стават все по-популярно и привлекателно място за бизнес.

Любопитни факти:

  • Най-скъпи са билетите за кино в Лондон (над 20 долара).
  • Чифт джинси струва най-много в Москва (средно към 150 долара).
  • Ако сте любители на кафето, то трябва да знаете, че то е най-скъпо в заведенията в Сеул (над 10 долара заедно с бакшиша).
  • Хамбургерите не са най-добрия избор за хапване в Цюрих, където са най-скъпите в света (средно 13 долара).
  • А най-скъпият бензин ще откриете в Хонконг, където минава 2 долара за литър.

И тъй като българите пътуват доста по-често из Европа и не толкова в Азия, може би е добре да знаете, че сред скъпите градове на Стария континент се нареждат още Копенхаген, Лондон, Париж, Амстердам, Варшава, Прага, както и Дъблин.

А ако имате необходимост от средства, независимо дали планирате туристическа екскурзия или пътуване по бизнес, винаги може да си съдействате с бърз заем от Credissimo. С опцията “до заплата“ може да получите до 600 лв. безлихвен кредит в рамките на гратисния период за всеки първи и пети. С опцията „плюс“ може да вземете до 3000 лв. с възможност за разсрочване до 24 месеца.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.