Топ 10 на най-скъпите градове в света

Топ 10 на най-скъпите градове в света

Надали би било изненада за някого, че разходите за живот могат да се различават драстично в отделните региони, държави и дори градове по света. Но може би е учудващо, че в топ 10 на най-скъпите градове в света има цели 6 азиатски града. Оценката е на глобалната консултантска компания Mercer, която всяка година провежда класация за разходите за живот за чужденци в над 200 града по света. Идеята е работодателите да получат по-ясна представа какво заплащане да предлагат на международните си служители.

Това не е единствената подобна класация, но тази на Mercer оценява по-конкретно колко струва животът за имигрантите в тези градове. Изследването включва най-разнообразни стоки и услуги – от наема за апартамент, през хранителни продукти, облекло и дори цената на кафето или тази на билетите за кино. София например се нарежда чак на 175-о място. Ако сте чужденец в българската столица, то животът ви е поскъпнал в сравнение с миналата година, когато София е била на 182-ро място.

А ако обмисляте да заминете да живеете в чужбина, то трябва да знаете, че най-скъпото място в света за 2018 г. е Хонконг. Причината азиатските градове да „окупират“ челните позиции се дължи на няколко фактора. Един от тях са валутните флуктуации и засилването на азиатските валути спрямо долара. Това от своя страна е пряко следствие на икономическия им възход и факта, че стават все по-популярно и привлекателно място за бизнес.

Любопитни факти:

  • Най-скъпи са билетите за кино в Лондон (над 20 долара).
  • Чифт джинси струва най-много в Москва (средно към 150 долара).
  • Ако сте любители на кафето, то трябва да знаете, че то е най-скъпо в заведенията в Сеул (над 10 долара заедно с бакшиша).
  • Хамбургерите не са най-добрия избор за хапване в Цюрих, където са най-скъпите в света (средно 13 долара).
  • А най-скъпият бензин ще откриете в Хонконг, където минава 2 долара за литър.

И тъй като българите пътуват доста по-често из Европа и не толкова в Азия, може би е добре да знаете, че сред скъпите градове на Стария континент се нареждат още Копенхаген, Лондон, Париж, Амстердам, Варшава, Прага, както и Дъблин.

А ако имате необходимост от средства, независимо дали планирате туристическа екскурзия или пътуване по бизнес, винаги може да си съдействате с бърз заем от Credissimo. С опцията “до заплата“ може да получите до 600 лв. безлихвен кредит в рамките на гратисния период за всеки първи и пети. С опцията „плюс“ може да вземете до 3000 лв. с възможност за разсрочване до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още