Трябва ви кредит, за да покриете сметките за ток и парно?

Трябва ви кредит, за да покриете сметките за ток и парно?

Есента дойде...

Всяка година поне по два пъти биваме бомбардирани с новини за евентуално увеличение на цените на комуналните услуги. Дали ще бъде тази на тока, или тази на природния газ – основен компонент в ценообразуването при парното и топлата вода. Ето че отново е есен и разходите за битови услуги ще стават по-високи и заради сезона. А може да влачите и предишни задължения заради разходите по лятната почивка?

Как да платим сметките си за ток и парно най-бързо

Справянето с месечните разходи за дома е възможно, но са необходими няколко компонента като самодисциплина и съобразителност. Съществуват включително варианти за намаляването им. Преди това обаче е хубаво да се отървете от натрупани дългове към дружествата, за да започнете начисто. Ако имате затруднения с тази точка, може да прибегнете до разсрочено плащане, стига да е възможно. Друга опция е да теглите бърз кредит. По този начин може да изчистите задълженията накуп и после да погасявате само един дълг, а не няколко. Удобна е също опцията Credissimo до заплата – в случаите, когато плащането не търпи отлагане, а има още време до получаването на месечния ви доход. Продуктът на Credissimo е с 0% лихва за всеки първи и седми кредит до заплата, върнат в гратисен период.

Сметките за ток

След това пристъпете и към действия, с които размерът на сметките ви да не скача всеки месец до тавана. Според последните данни от енергийната комисия най-честите оплаквания са именно за високи сметки за ток. Проверете например дали електромерът ви работи правилно. Впрочем ако имате съмнения за услугата можете да се обърнете към Комисията за енергийно и водно регулиране. Това важи и в случаите, когато услугата във вашето населено място е некачествена. Другата възможност е да се обърнете към самото дружество доставчик.

Полезни ресурси:

Най-добрият начин за спестяване от ток и парно си остава

санирането.

Това не е по джоба на всеки, но ако имате възможност, по-добре направете вложение в изолирането на дома. То ще ви се изплати.

Друг чудесен, но по някаква причина не особено популярен метод е

изключването на уредите от контактите.

Правете го винаги по време на по-продължително отсъствие от дома, дръжте изключени и уредите, които ползвате сравнително рядко.

Важно! Дори когато не работят, те консумират електроенергия, ако са включени в мрежата.

Винаги, когато купувате техника, обръщайте внимание на енергийния клас. По-икономичните са по-скъпи, но това също е инвестиция в по-малки сметки. Не забравяйте и за нощната тарифа. Прости правила, като пускането на пералня или включването на бойлера след 11 часа вечерта могат да ви спестят средства.

И не на последно място –

сменете крушките у дома с енергоспестяващи.

Значително по-скъпи са от обикновените, са също и с много по-дълъг живот и по-малък разход на енергия.



Обратно към всички

Прочети още