Търсене на квартира в София – досадно или да?

Търсене на квартира в София – досадно или да?

Все пак ще се опитаме да сме ви полезни! Ето някои ситуации, в които може да попаднете, някои практически съвети, които могат да ви спестят нерви, плюс още информация, с която се надяваме да спестите и време. Докато търсите квартира под наем в София.

Имайте все пак наум, че може да отнеме време. Ще ни се да сме по-големи оптимисти и ви желаем късмет, така че още първата седмица от търсенето да намерите вашето място, но знайте, че може да отнеме повече от месец.

Първата и съвсем логична стъпка е да поровите из сайтовете за недвижими имоти. Обаче, като изключим уеб сайтовете като imoti.net и imot.bg, много е вероятно почти да няма къде да ровите. Повечето агенции нямат собствени сайтове, което може и да е странно, но е факт.

Четете внимателно обявите!

Внимавайте за обяви от сорта на:

- „Жилища“ на първи етаж, партери или директно до улицата (тип магазини – с витрина). Обикновено са в ужасно лошо състояние, понякога без прозорче дори и много, много тесни. Ако се чудите кой би живял в такива килийки – агентът вероятно ще ви каже, че има доста интерес – от хора, които работят много, почти не се прибират, обикалят навън и ги ползват само за спане.

- От наемател. От типа „Живея сам, млад и красив съм, търся съквартирант...“ Четете внимателно. Някои обяви са друг вид предложения.

- Цена на вечер, а не на месец. Неизгодно финансово.

Почти сигурно голям процент от обявите, които сте харесали по сайтовете, ще се окажат: изтекли, но неизтрити; току-що дадени; за оглед може след месец, понеже трябва да се изчака текущия ремонт; по някаква причина няма ключ в момента... С две думи – вероятно фалшиви. Но няма как да разберете, преди да се обадите.

Ако при 50-60 харесани от вас обяви, агенциите ви уредят огледи на 1-2 от адресите – това си е жив успех!

Вероятно ще ви представят студентите (почти целогодишно) като заплаха за търсенето ви. Студентите масово търсят квартири в кварталите в близост до Студентски град, в кварталите с удобен транспорт до Студентски град, в кварталите в близост до всички университети и факултети, както и в кварталите с удобен транспорт до тях. Нещо като в цяла София – един вид малко натиск с послание „решавайте бързо“.

Много е вероятно да ви поканят да идете на място в агенцията. За да ви покажат обяви, които са в техните „затворени софтуери“. Защото търсенето е много повече от предлагането и хубавите квартири изчезват за 2-3 часа, след като собственикът ги пусне в агенцията и изобщо не стигат до публично обявяване. Твърденията от последното изречение ще ги чувате доста често от агентите. Например докато ви обясняват защо са такива цените или защо няма свестни предложения.

Когато отидете на място в агенцията, почти сигурно ще видите в „затворените им софтуери“ предложения без снимки. Преценете дали си струва да идете на такъв оглед. Също – ще се подпитват колегите и ще се звъни напред-назад за детайли, но и много убеждавания – страхотно е, нека да уговорим оглед! Почти сигурно е, че ще получите много предложения и натиск – според колкото позволите – да вдигнете малко горната граница на цената, която сте си определили, за да получите наистина хубавите предложения. И по правило ще ви убеждават – на живо или по телефона – да направите компромис с квартала, цената или качеството.

След като си тръгнете от агенцията или дори след като само сте общували с някого по телефона – е възможно да ви зазвънят непознати агенти от фирми, с които не сте контактували. Защото сте попаднали в „базата данни“ - повечето агенции за недвижими имоти си обменят инфо за клиентите. Не ни е категорично ясно защо, но е така. В първия момент това може да ви се стори нелоша идея – по-голям шанс за това, което търсите. Но във времето, ако все още не сте видели нищо като за вас, е възможно да ви писне да обяснявате едно и също.

Иначе да кажете какво точно търсите и да чакате да ви го намерят, е добра опция. Имайте наум, че ще се опитат да ви предложат и оферти, които нямат почти нищо общо с изискванията ви.

Изяснете всички детайли още в началото!

Въпроси, които намираме за важни да зададете навреме, още преди уговарянето на оглед:

- Колко е комисионната на агенцията? (стандартът е 50%, но някои работят със 75%)

- Какъв е депозитът (обичайно е в размер на един месечен наем, но все по-често някои собственици искат да се подсигурят срещу лоши наематели и искат двойно на това)

- Самият оглед струва ли нещо? (не би трябвало, но може да попаднете и на обратното)

- Изобщо какви разходи има по огледа и евентуалното наемане? (за да сте сигурни)

Когато идете на оглед, не се учудвайте (защото се случва), ако в същия час на огледа за определена квартира агентът е повикал още един-двама кандидат-наематели. Предполагаме, че логиката е „да свършим работата по-набързо и ефективно“. Хубавото е, че единият от оглеждащите ще има право на първо решение (дано сте вие!). Лошото е, че се създава конкуренция и натиск – „вижте колко наплив има, решавайте бързо, че ще го вземе този другият“!

Някои от хазаите може да ви проведат интервю. Може да ви разпитат подробно какво точно работите, за да си преценят дали работата ви е доходоносна достатъчно, така че да им е по-спокойно, че ще си плащате редовно. Дали ще живеете сами, дали сте двойка и/или с деца. Дали пушите и дали ще гледате куче или друго животно. Някои предпочитат да сте с куче, вместо с деца. Всеки хазаин си има своите разбирания и особености. Пък и, нали, да ви припомним, търсенето е по-голямо от предлагането! Но вие също имате избор дали да отговаряте на всичко или да си маркирате границите учтиво пред хазаина. Не пропускайте също да зададете своите въпроси. Вие също трябва да се убедите, че хазаинът ви ще е окей.

И винаги питайте за коментар на цената на наема. Малко е вероятно да има такъв, но питането е безплатно. Не се знае.

И накрая, нещо много полезно, което може да свършите най-напред и да спестите малко време и нерви, е да проверите обявите във фейсбук групи от типа:

или страници:

Използвайте и сайтовете като olx и Bazar.bg, където освен всичко друго, има обяви и на квартири под наем.

Желаем ви успех! И ако все пак намерите мечтаната квартира по-бързо от очакваното, а не сте съвсем подготвени – разчитайте на пари навреме от Credissimo до заплата с възможност за финансиране до 1000 лв. или Credissimo плюс до 4000 лв., заявени онлайн през клиентски профил!



Обратно към всички

Прочети още