Вечните коледни филми

Вечните коледни филми

Когато се чудиш кой филм да си пуснеш в навечерието на Коледа, често критериите ти далеч не се изчерпват с качествата на самия филм. Много по-силно влияние има традицията и спомените, свързани с него. Ето как коледните класики в повечето случаи са истински клишета, но просто не можем да спрем да ги гледаме. И ако се чудиш на кое от тези забавни и сантиментални произведения му е ред да бъде изгледано за 10-и път с цялото семейство - нямаш грижи. Ето нашия списък, от който можеш да си избереш.

“Сам вкъщи” (1990 г.)

Няма как да не започнем списъка си със “Сам вкъщи”. Едва ли има човек, който не знае историята на Кевин МакАлистър и смелата му битка срещу двама смешни крадци, които искат да нахлуят в дома му. Популярността й се дължи на една основна причина - усети ли се във въздуха дори една частица празнично настроение, телевизиите започват своеобразно състезание кой ще успее да излъчи филма пръв (и кой ще го излъчи най-много пъти).

Като добавим още носталгията и еуфорията от празниците “Сам вкъщи” е филм, на който трудно може да му се устои. Не изпитвай вина, ако Кевин отново те прикове пред телевизора и тази година - на всички ни се случва.

“Елф” (2003 г.)

Броят на хората, които считат “Елф” за свой любим филм, дори извън празничната категория, е истински впечатляващ. И има защо. Понякога историята, актьорите, шегите и темата се комбинират толкова добре, че успяват да създадат истинска магия.

Уил Ферел влиза в ролята на Бъди, човек, който е израснал на Северния полюс, живеещ с погрешното впечатление, че е елф. Очевидните физически разлики с приятелите му елфи и неспособността му да изработва играчки, скоро стават причината Бъди да се впусне в търсене на истинския си баща. 

Следват щури приключения в света на хората, придружени от нестихващия ентусиазъм и коледното настроение на Бъди. Не е за изпускане!

“Наистина любов” (2003 г.)

Трудно е човек да се сети за по-романтичен и стоплящ сърцето коледен филм от “Наистина любов”. Причината за това е проста - в него има по нещо за всеки. Преплитащи се истории за първата, за отиващата си и за нетипичната любов, случващи се на магичния фон на задаващите се празници, са рецепта за успех. 

И да, може някои от сюжетните линии да ти се струват леко сладникави или твърде изтъркани, но в същото време просто не можеш да чакаш да разбереш какво се случва по-нататък. 

Така че, ако искаш тази година да гледаш нещо с цялото семейство - “Наистина любов” е добър избор.

“Кошмарът преди Коледа” (1993 г.)

С “Кошмарът преди Коледа” можеш най-спокойно да покриеш цели два празника - Хелоуин и Коледа. Хелоуин, защото в него се разказва за група грозни и чудновати чудовища от град Хелоуин, начело с Джак Скелингтън (кралят на тиквите). 

А Коледа - защото нашите герои решават да посетят Град Коледа и да се включат в празничните чествания. А какъв хаос следва от тук нататък, можеш само да предположиш.

Филмът е режисиран от Тим Бъртън, който е добре познат в средите като създателя на някои от най-странните, плашещи, но и стоплящи сърцето филми. Целият му талант блести ярко и в “Кошмарът преди Коледа”, а в допълнение към  него ще откриеш и добро количество запомнящи се песни и симпатични герои. Какво повече може да искаш от един празничен филм?

“Умирай трудно” (1988 г.)

Съществува международен консенсус, че да, наистина, “Умирай трудно” е коледен филм. И защо не! Както първата, така и втората серия от всеизвестната поредица се развива по време на Коледа. Но не е само това.

“Умирай трудно” разказва историята на един човек, Джон Маклейн, който се опитва да поправи грешките и живота си, да запази семейството си и да продължи напред като по-добър човек. А това е темата и посланието на почти всеки себеуважаващ се коледен филм, нали така? Да, може да липсват светлинки, елхи и подаръци, но за сметка на това получаваш екшън, битки и изкупление. Звучи доста добре, нали?


Кой от изброените филми ти е любим? А има ли някой, който някак ти е убягнал досега? Не чакай, ами бързо го пускай - празничните дни току-що станаха една идея по-добри.
А ако предколедния стрес и търсенето  на подаръци не ти позволяват да се отпуснеш, виж как Credissimo може да ти помогне.

 



Обратно към всички

Прочети още