30 факти за парите, които никой не знае

30 факти за парите, които никой не знае

Със сигурност знаете какво са пари и как да ги използвате. Но и те, както всичко около нас, се е променяло значително през вековете. И продължава да се променя, така че – кой знае, някой ден бъдещите хора сигурно ще си говорят за платежните средства, които ползваме днес, като за нещо забавно и архаично. Любопитните факти за парите са стотици, но тук сме подбрали трийсетина от най-интересните.

  1. Най-старата форма на платежни средства са били говедата. Всяка глава добитък се е наричала „caput“ – на латински това е думата за „глава“. От там произхожда и capital или капитал, която и до днес използваме.
     
  2. Римляните са първите, които отливат монета с лика на жив човек. През 44 г. пр. Хр. Юлий Цезар наредил лицето му да бъде изсечено на монетите.
     
  3. А пък най-масово щампованият върху пари човек е кралица Елизабет Втора. Тъй като много държави са подопечни на Обединеното Кралство ликът й се е появявал на парите от Австралия до Тринидад и Тобаго.
     
  4. В средните векове рицарите не носели пари в себе си, заради многото бандити и обирджии. Вместо това имали специални пръстени с печат. Когато трябвало да плащат нещо, подпечатвали сметката с пръстена си и после нейният собственик трябвало да отиде в двореца, за да си получи парите за нея.
     
  5. Американската служба Сикрет сървис, която в момента се занимава с охраната на президента на САЩ, е била създадена през 1865 г. Тогавашната й роля била да се бори с фалшификациите на пари. А след Гражданската война фалшивите пари били около половината от всички пари в оборот.
     
  6. Машините за броене на пари могат да преброят до 2500 монети в минута или 100 банкноти за 4 секунди. При това различават деноминацията и разпознават фалшификатите.
     
  7. По света има 1 млн. и 600 хиляди банкомата. Има такъв дори в Антарктика. А най-много пари от банкомат се теглят в петък.
     
  8. Първите банкноти са създадени в Китай преди 1400 г. Там всеки, който си позволи да фалшифицира пари, бил осъждан на смърт чрез изтръгване на сърцето.
     
  9. Изразът „да ти излезе през носа“ идва от Ирландия. Някога там режели носовете на хората, които не си плащали сметките и данъците.
     
  10.  Всяка година в света се отпечатват повече пари за играта Монополи, отколкото истински банкноти.
     
  11.  През 2002 г. е направено изследване, което показва, че 94% от парите имат по себе си болестотворни микроби. Освен това грипните вируси могат да оцелеят върху банкнота в продължение на две седмици. Чести „жители“ са и причинителите на салмонела и ешерихия коли. Парите наистина са мръсни…
     
  12.  Ако човек притежава 1 млрд. в банкноти по 1 лев и харчи по една от тях всяка секунда, ще му трябват 317 години, за да ги изхарчи всичките.
     
  13.  А ако Бил Гейтс започне да харчи по 1 млн. долара на ден, ще му отнеме 218 години да изхарчи всичките си пари.
     
  14.  Ако съпругата или дългогодишна партньорка има по-голяма заплата от мъжа, се увеличава вероятността той да развие еректилна дисфункция или невротичност.
     
  15.  Друго проучване показва, че милионерите изпитват по-голямо удоволствие при секс. Жените пък изпитват по-голямо удоволствие, когато партньорът им е богат.
     
  16.  Най-честата причина за развод са именно парите и по-точно споровете за тях.
     
  17.  Най-ранната форма на банки са били религиозните храмове. Там хората съхранявали житото или благородните метали, които използвали за разплащане.
     
  18.  Уолтър Кавана, който живее в Калифорния, е известен като „Мистър Пластик Фантастик“. Причината е, че притежава над 13 000 кредитни карти – най-голямата колекция в света.
     
  19.  Думата „кеш“ идва от китайски. Една кесия със сто монети на китайски се наричала „кеш“.
     
  20.  Най-скъпият обект, който някога е бил построяван, е Международната космическа станция. Създаването й струва 150 млрд. долара.
     
  21.  Последните думи на Боб Марли били: „Парите не могат да купят живот“.
     
  22.  Наркобосът Палбо Ескобар държи толкова много кеш в дома си, че всяка година банкноти на стойност 1 млрд. долара биват наядени от плъхове.
     
  23.  Според проучване, да харчиш пари за другите те прави по-щастлив, отколкото ако харчиш за себе си.
     
  24.  Една банкнота може да претърпи до 8000 сгъвания, преди да се скъса. Различните деноминации обаче имат и различен срок на живот.
     
  25.  Сега скъсаните банкноти ги лепим с тиксо, а по принцип трябва да се връщат в банката. Преди 200 г. нямали тиксо и ги зашивали с игла и конец.
     
  26.  Само 8% от парите в света са физически и в обращение. Останалите са „компютърни“, иначе казано дигитални и не съществуват физически.
     
  27.  Фалшифицирането на пари е честа тактика при война, за да се подкопае икономиката на противника. През Първата световна война Германия фалшифицирала британска валута, а по-късно САЩ фалшифицирали японска. В момента пък най-големият фалшификатор на американски долари е Северна Корея.
     
  28.  Замисляли ли сте се, откъде идва думата „банкнота“? От bank note – банкова бележка.
     
  29.  В световен мащаб хазартният сектор формира по-голяма печалба от филмовия и музикалния сектори, хотелиерския бранш, круизите, спортът и увеселителните паркове. Взети заедно.
     
  30.  Най-голямата и скъпа монета в света е изсечена в австралия. Диаметърът й е 80 см., а дебелината 12 см. и е направена от чисто злато. Официалната стойност, изсечена на нея, е 1 млн. долара. Но само стойността на златото, от което е направена, е 50 млн. долара.

 

А знаете ли, че отдавна е доказано, че харченето на пари за преживявания, ни прави в пъти по-щастливи, отколкото харченето на пари за придобивки и вещи. Така че възползвайте се от оставащото лято и си организирайте една щастлива екскурзия. Ако имате финансови затруднения и това ви спира – насреща са „Credissimo плюс“ и „Credissimo до заплата“, най-удобните бързи кредити, когато имате нужда от пари. 



Обратно към всички

Прочети още