5 книги за нов старт в живота

5 книги за нов старт в живота

Новата година дойде и с нея повсеместното ни желание за промяна. Може би ти се иска още на момента да се впуснеш в нови начинания, да преобърнеш живота си на 180 градуса и да започнеш на чисто. За съжаление, подобна промяна няма как да се случи изведнъж. Трябва да имаш опорна точка, от която да започнеш да градиш новия си живот. А какво по-добро от това да почерпиш малко опит и знания от експерти! Точно затова, в днешната статия ти представяме списък от 5 книги в областта на самопомощта и самоусъвършенстването, които ще ти помогнат да изградиш живота, който търсиш.

 

  • “Атомни навици” - Джеймс Клиър

 

Ти си ръководител на екип, който има нужда от сплотяване, спортист, който се стреми към следващото си постижение, или просто искаш да свалиш / качиш няколко килограма, за да се почувстваш по-добре в кожата си? Ако откриваш себе си в някои от тези ситуации, не скролвай - имаме предложение за следващото ти четиво: “Атомни навици” (Atomic Habits) на Джеймс Клиър. Независимо от целите ти, книгата предлага доказана стратегия за тяхното постигане.

Авторът Джеймс Клиър - писател и оратор, е един от водещите експерти, които се фокусират върху навиците, вземането на решения и непрекъснатото усъвършенстване във всички сфери на живота.

В книгата си “Атомни навици” той разкрива практически стратегии, които ще те научат как да формираш добри навици, да се откажеш от лошите такива и да овладееш малки стратегии, които водят до забележителни резултати.

 

  • “Да задвижим нещата” - Дейвид Алън

 

Имаш много идеи и тази година най-сетне имаш възможността да ги осъществиш? Това е страхотно! Но също така:

се притесняваш, че забравяш малки детайли;

имаш много задължения в работата и личния живот;

започваш много проекти, но никога не ги завършваш;

и какво ли още не?

Ако си в подобна ситуация, имаме точната книга, която ще ти помогне да осъществиш идеите си - “Да задвижим нещата” (Getting things done).

Getting Things Done, или накратко GTD, е популярна система за управление на задачи, създадена от консултанта по продуктивност и автор на книгата Дейвид Алън.

А какво стои в основата на системата? Изненадващо, тук не става дума за приоритизиране на задачи, управление на времето или мотивиращи сутрешни ритуали. Напротив - GTD се гради на едно основно умение: релаксацията.

Според Дейвид Алън, продуктивността е правопропорционална на възможността ни да отпочиваме и да поддържаме душевното си  спокойствие. Звучи ли ти добре? Тогава е време да разлистиш страниците на “Да задвижим нещата”.

 

  • “59 секунди: помисли малко, промени много” - Ричард Уайзман

 

Десетки мотивиращи книги са минали през ръцете ти, но така и не можеш да откриеш точния метод за теб, който ще ти позволи да постигнеш нужната промяна и да започнеш ново начинание? Не се отказвай!

Истината е, че много от тези книги просто преизползват стари идеи, които вече са познати на голяма част от хората и ги представят като нови открития. Затова ти е време за нещо различно.

“59 секунди: помисли малко, промени много” на Ричард Уайзман анализира всички онези митове от сферата на самопомощта и самоусъвършенстването, които са ни познати до болка, и предлага алтернатива. В книгата ще откриеш обзор на научните изследвания за настроенията, паметта, убеждаването, отлагането, взаимоотношенията и още други, и ще се запознаеш с новаторски метод, който лесно да приложиш в ежедневието си. И така не само, че ще успееш да постигнеш промяна, но и ще я постигнеш само за минути. Звучи ти невъзможно? Нищо не ти струва да опиташ!

 

  • “Започни със Защо” - Саймън Синек

 

“Защо правиш това, което правиш?” - един кратък въпрос, който всъщност е толкова сложен. Компаниите (или хората) знаят какво правят. Някои от тях могат да обяснят и как го правят. Но твърде малък е броят на тези, които знаят защо го правят - а това е от толкова голямо значение.

„Започни със Защо“ е книга, подходяща за всеки, който търси промяна, вдъхновение и мотивация в живота си. Написана от Саймън Синек, популярен мотиватор и маркетингов консултант, тя разкрива с реални примери от интернационални компании, защо причината зад действията на един човек или организация, е в основата на успеха им. Синек установява, че когато “защо-”то започне да се размива, става много по-трудно да се поддържа растежа, лоялността и вдъхновението, с които обикновено идва успехът. Ето затова, независимо с какво се занимаваш и какво искаш да постигнеш, никога не трябва да забравяш защо се стремиш към своята цел.

Книгата е подходяща както за хората, управляващи собствен бизнес, така и за всеки друг, който просто търси смисъл и промяна. Искаш през новата година да започваш деня си с усмивка? Време е да откриеш своето “защо”.

 

  • “Събудете великана в себе си“ – Антъни Робинс
     

Когато настъпи нова година, обичаме да си залагаме много нови цели, към които да се стремим. Но не сме готови да посрещнем реалността - повечето от тях са или трудно изпълними, или ще отнемат много време. И на края на годината, когато теглим чертата на постиженията си, пред нас се разкрива само едно разочарование. Има ли начин как да го избегнем?

Представяме ти книгата “Събудете великана в себе си” на Антъни Робинс. Тя е за всеки, който търси начин да се превърне във високоефективен човек, който може да постигне всичко.

Антъни Робинс е един от най-популярните и доказали се експерти в областта на самоусъвършенстването. Повече от 4 милиона души по света са посещавали неговите семинари, а 50 милиона души по целия свят са се възползвали от неговите аудио и видео уроци.

В книгата си “Събудете великана в себе си” Робинс поднася стъпка по стъпка техники за овладяване на страха, мислите, емоциите и тялото. Показва внимателно методи и обяснява в детайл уроци, които ще ти помогнат да откриеш истинската си цел, да се вземеш в ръце и да направиш всичко възможно, за да я постигнеш.

И това не е всичко - авторът обръща голямо внимание на изграждането на ценности, които да намерят трайно място в същността на всеки, който прочете книгата. Някои от тях са разбирането, състраданието и всеотдайността.

“Събудете великана в себе си” ти звучи интересно? Прочети я и направи първите си стъпки към изграждането на новото си “Аз”!

 

Хареса ли си някое от предложенията ни? Ще се радваме, ако сме успели да ти бъдем полезни и вече лесно да постигаш всичко, за което си мечтаеш. А ако някои от новите ти проекти се нуждаят от малка финансова помощ, не забравяй - Credissimo е насреща.

 



Обратно към всички

Прочети още