7 идеи как да освежиш дома си през пролетта

7 идеи как да освежиш дома си през пролетта

Знаеш ли, че милиони хора по света посрещат Новата година сега, през пролетта. Огромна част от западния свят се съобразява с Григорианския календар и стартира годината на 1 януари – римско наследство от времето на Цезар. Преди неговата реформа в Римската империя Нова година се е посрещала на 1 март. Много страни по света все пак са запазили традициите си и в момента по света има около 15 различни дати за този празник. Немалка част от тях са именно през пролетта, често в деня на равноденствието. Дори астрологичната година стартира с навлизането на слънцето в Овен в края на март.

Пролетната традиция, естествено, често е свързана с природните цикли. И въпреки че официално датата на настъпването на новата година е друга, точно по това време, през този сезон, за много хора е моментът, в който се „събуждат“ заедно с природата и започват тепърва да кроят плановете си за годината. Като че ли именно сега е най-големият бум на личните ни обещания – чувстваме се мотивирани и енергични да променим всичко, което сме отлагали през зимата. Да научим нови неща, да пътуваме повече, да се погрижим за здравето си, да приведем дома в по-свеж и уютен вид.

Съществуват десетки теории и доказателства за това, как обкръжението ни влияе. Видът на дома ни не е изключение. Ако е мрачен, неподреден и мръсен, ще усещаме сходни чувства. И обратното, всеки с удоволствие би се прибирал в светъл, уютен и цветен дом, който го кара да се чувства спокоен и зареден. Ето и седем идеи как да превърнете тома си във второто си „аз“ с по-голям и по-малък бюджет:
 

Пълна промяна

Помните ли онова предаване, в което участниците биват подложени на множество операции, корекции и стилистични подобрения, докато накрая не заприличат на филмови звезди? Ако домът ти ти се струва поостарял, с леко разклатени зъби и цялостен недобър вид, пролетта е най-подходящият момент за ремонти и преобразяването му в звезден вид. Първо защото изпреварваш сезона на почивките, и второ, защото към есента може да си с изтънял бюджет. Независимо дали става въпрос за сериозни дейности или козметични подобрения. Може да нямаш възможност за сериозни реконструкции, но дори смяната на цвета на стените ще направи домът ти да изглежда подмладен.

Цветя и цветове

С какво най-често свързваш пролетта? С цветята и ярките цветове. Покани ги у дома. Ако не си се занимавал с цветарство, потърси по-непретенциозни представители на растителния свят. Вземи си и от саксиите с цъфтящи едногодишни растения - дори да не ги „опазиш“, няма да те е яд, а ще радват окото ти. Ако разполагаш с двор, сега е моментът и там да внесеш повече цветове и да експериментираш с непознати растения. Имаш ли тераса? Още ли не си я превърнал в уютен кът за пиене на кафе и релаксиране? Проста мебелировка и няколко саксии ще я превърнат в любимото ти място у дома.

Изкъпи го

Тази досадна работа – пролетното почистване, е неизбежна. Освен това е трудоемка, отнема време и малко хора изпитват истинско удоволствие от нея. По тази причина най-лесно би било да поръчаш фирма за почистване. Проучването ни показа, че цените за основния пакет за цялостно (пролетно) почистване на средностатистически дом започват от 80 лв. Сумата се увеличава, ако включите екстра услуги като измиване на шкафовете, почистване на замърсявания от боя по прозорците и дограмата, изпиране на пердета, мебелите и килимите. Разбира се килимите може да изпереш и с някоя от специализираните фирми или на автомивките, които предлагат такава услуга (4-6 лв. на кв.м.), но при всички положение не е добре да си го спестяваш (както и почистването на меката мебел и матраците). Знаеш, че на тези места прахът и акарите си съжителстват твърде добре, причиняват алергии и други заболявания. Обикновената прахосмукачка не е достатъчна. Има едно нещо обаче, което никой друг не може да свърши вместо теб: Разчистването на стари и ненужни вещи и дрехи. Това е важна част от генералното почистване, ако не искаш до няколко години да си се заринал с излишни предмети.

Преоблечи го

Освен ако не си от особения тип хора, които не си падат по пазаруването на дрехи, най-вероятно обичаш да обличаш нови неща. Ами и с дома е така – усещането да внесеш някакъв „нов текстил“ е почти като с новите дрехи. Например това втръснало канапе дали няма да заприлича на ново с една различна тапицерия? Ако ти е писнало само по себе си, може и изцяло ново на негово място. Не е нужно да е кожен „Честърфийлд“ за няколко хиляди лева, по-скоро е достатъчно да смениш захабеното и прокъсано с нещо свежо и удобно. Оферти в мебелните магазини всякакви, а пък ако си падаш по майсторенето – мебелите от палети например продължават да са хит, защото са красиви, податливи за креативни хрумвания и да, удобни са.

Освежаващ ефект можеш да постигнеш и не толкова радикално, а именно с няколко нови аксесоара – възглавници, кувертюри, покривки.

В готовност за лятото

Лятото е прекрасен сезон, но си има и своите недостатъци: Жега и насекоми. Ако не желаеш пак да те хапят комарите, мухите да те будят сутрин с ужасно жужене, а нощните пеперуди да ти падат в чашата и храната на вечеря – сложи си най-накрая мрежи на прозорците. Съществуват и механизми с панти, които могат да се отварят. Ако пък имаш, но са стари и замърсени, по-добре да ги смениш, вместо да се мъчиш да ги миеш.

Друга изключително полезна инвестиция е климатикът. В най-горещите юлски и августовски дни, колкото и да правиш течение или да пускаш вентилатор, усещането често е като да си включил сешоара да те разхлажда. Жегите могат да влияят на здравословното състояние, особено при високо кръвно, и освен това пречат на добрия сън.
 

Малко парфюм, малко грим

Гримът в случая е декорацията. Може да внесеш нови сувенири, да закачиш картини, а може и да подходиш с въображение и да нарисуваш една от стените (или да наемеш професионалист да го направи).

изрисувана стена в шикозна баня

В краен случай в магазините за обзавеждане и домашни потреби можеш да откриеш и съвсем нелоши стикери за стени.

С няколко капки етерично масло пък ще си осигуриш прекрасен и не опасен за здравето ароматизатор за дома. Можеш и да експериментираш с комбинации от няколко вида масла, а начините също са различни – купа с изсушени цветчета, върху които се покапват маслата; да ги разтвориш във вода в пулверизатор; да си купиш арома лампа.
 

Бонус трик

Знаеш ли, че дори най-елементарно разместване на мебелите у дома създават усещането за нещо ново? Може например да се поинтересуваш кои са най-подходящите нови места на мебелите и предметите според Фън Шуй, а може и просто да пренаредиш както на теб ти харесва. Доста прост и безплатен трик за добро настроение.

А ако все пак много ти се иска да инвестираш в интериора, но нямаш финансовата възможност това да се случи сега, имаме предложение за теб: потребителски кредит от Credissimo до 2500 лв. с възможност за изплащане до 2 години. 



Обратно към всички

Прочети още