7 от най-впечатляващите гледки в света

7 от най-впечатляващите гледки в света

Трябва да си го признаем - Земята е едно чудесно място за живеене. Изпълнена е с невероятни природни чудеса, паркове и древни паметници. А гледките, които се създават в тях -  просто неповторими! В тази статия ще си поговорим именно за тях. Нека започваме!

 

  • Северното сияние, Финландия

 

Северното сияние е една от най-невероятните гледки, които сме способни да наблюдаваме от Земята. Жизнен зелен цвят, преплитащ се с тъмния небосклон, облян със звезди - да, то със сигурност е истинско космическо преживяване, което не можеш лесно да забравиш.

А мястото, което ще ти даде най-добра възможност да наблюдаваш северното сияние в целия му блясък е Лапландия, Финландия. Там то се появява средно през една нощ и колкото по на север отиваш, толкова по-добри са шансовете ти да го видиш. Като добавим и страхотен арктически пейзаж и уютна обстановка - посещението на Финландия си е направо задължително.

 

  • Салар де Уюни, Боливия

 

Искаш да се насладиш на гледка, която те кара да си мислиш, че не си на Земята? Салар де Уюни в Боливия е твоето място. Ето какво представлява то:

Салар де Уюни е огромна пустиня, но за разлика от традиционните такива, тя не е покрита с пясък. Вместо това, тя е изпълнена с тонове блестяща бяла сол, която прави мястото да изглежда нереално. А, ако имаш късмета да я посетиш по време на дъждовен период, тя се превръща в плитко езеро, чиято вода създава неподражаем огледален ефект. И тъй като дълбочината е само няколко сантиметра, можеш спокойно да се разходиш по повърхността.

 

  • Заливът Тояма, Япония

 

Що е то биолуминесценция? На кратко обяснено - това е процес на излъчване на светлина от жив организъм. Друга важна характеристика на биолуминесценцията е, че тя е виновна за едни от най-невероятните гледки, на които можем да станем свидетели на земята. Една от тях е заливът Тояма в Япония.

През нощта водата в залива се осветява в ярко синьо. Това става благодарение на морски създания, наречени калмари светулки. Те се издигат на повърхността от март до юни, създавайки неповторима атмосфера за всеки, който има възможността да наблюдава на живо това явление. 

 

  • Алпите, Швейцария

 

Няма как да си говорим за най-неповторимите гледки в света, без да споменем Алпите. Извисяващи се върхове, чист въздух, зеленина и един от най-големите ледници в света - няма едно кътче от Алпите, което да не е впечатляващо.

Това е и причината за непрестанния поток от туристи, които не се спират да посещават любимите си алпийски градчета и селца, без значение кой е сезонът. Все пак, няма значение кой ден от годината е - Алпите никога няма да те разочароват.

 

  • Памуккале, Турция

 

В превод от турски език “памуккале” означава замък от памук. И ако имаш честта да посетиш тази местност, просто няма как да не се съгласиш с този превод. Пред очите ти ще се разкрият вкаменени водопади, термални води и блестящ бял цвят, докъдето ти стига погледа. И това не е всичко - твърди се, че водите на Памуккале са с лечебни свойства. Те са били посещавани от важни исторически личности още от древността, чак до днес.

 

  • Гранд каньон, САЩ

 

Кое е мястото, което може да ти разкаже повече от два милиарда геоложка история, само като погледнеш към него? Това, разбира се, е Гранд каньон в Аризона, САЩ. Трудно е да се опише с думи гледката, която се разкрива пред теб, когато надникнеш в огромния каньон, дълбан в продължение на години от река Колорадо. Дълъг цели 446 км, той разкрива четири геологически ери от от развитието на Земята. Всеки, който има възможността да го погледне от високо, може да се наслади на страхотни скални образувания, пирамиди, пропасти, изпълнени с различни цветове и форми.

 

  • Голям бариерен риф, Австралия

 

Трудно може да се посочи по-светло, по-цветно и по-вибрантно място на земята. Големият бариерен риф в Австралия ни дава възможността да надникнем в непознатото - в безкрайния подводен свят. И да, изключително впечатляващо е.

Тук се намира най-голямата коралова система в света. Твърди се, че това е единственият жив организъм, който може да се наблюдава от космоса. Разположен на огромна площ и датиращ от преди 18 милиона години, това е домът на хиляди видове морски видове.

Рифът е и магнит за туристи – огромното биоразнообразие и лесният достъп са причината огромно количество ентусиасти да го посещават, готови за страхотно морско приключение.

 

Това са някои от любимите ни гледки, които Земята може да предложи. Кои са твоите? Ако тази статия те е вдъхновила за пътешествия, не се колебай. Има страшно много гледки по света, които те очакват. А ако имаш нужда от малко финансова помощ, за да посетиш мечтаните си дестинации, Credissimo остава насреща.



Обратно към всички

Прочети още