8 родни и чужди подкасти, които да чуеш

8 родни и чужди подкасти, които да чуеш

В последните години подкастите се превърнаха в културен феномен, който завладя хората по целия свят с разнообразната си гама от теми и жанрове.
Думата “подкаст” е микс между “iPod” и “broadcast” и се споменава за първи през 2004 г. заради нов формат, в който потребителите могат да слушат разговори на устройствата на Apple. Оттогава до днес подкастът се е развил многократно и предлага широк спектър от теми - от комедийно съдържание, през филмови рецензии, психологическа подкрепа и съвети за самоусъвършенстване, всеки има възможността да открие точния подкаст за вкуса си.
Независимо дали си опитен слушател или тепърва смяташ да навлизаш в тази непозната територия, нашата статия е за теб. Тя ще те запознае с някои страхотни подкаста, които могат да ти правят компания в свободното ти време. Ето кои са те:
 

  • За любителите на комедията

​Един от най-популярните комедийни подкасти в България е този на Comedy Club. Концепцията му е следната: неангажиращи разговори между комедианти и техните гости, които целят да забавляват публиката.

Епизодите са разнообразни, без да се задълбочават по дадена тема. Основният мотив са ежедневните приключения на водещите, както и коментари върху актуални случки и събития. Подкастът е наличен с повечето основни аудио платформи, както и във видео формат в YouTube.

За почитателите на чуждестранните подкасти пък имаме друго предложение. Ако си дългогодишен фен на Конан О’Брайън, най-вероятно вече редовно слушаш тази перла на подкаст комедията. Ако пък името на Конан не ти говори нищо, това не бива да те плаши - приготви се да се потопиш в невероятно смешния аудио свят на бившия водещ на топ американско ток шоу.

Conan O’Brien Needs a Friend” е с простичка концепция - Конан е самотен и търси приятели. И ги намира сред някои от най-популярните личности днес. Разговорите му със звезди от различен калибър са смешни, иронични и изпълнени с много забавни моменти. Подкастът публикува нови епизоди редовно, а съдържанието им е кратко и лесно за възприемане. Перфектното шоу за някой, който тепърва навлиза в подкаст комедията.
 

  • За интересуващите се от наука и технология

Вълнуват ли те мистериите на света, възхищаваш ли се на науката, търсиш ли логиката зад световните феномени? Тогава знаем точния за теб подкаст - “Ratio Podcast”. Предаването се самоопределя като “подкаст за любопитни хора” и много добре изпълнява тази си роля. В него ще откриеш разговори както на български, така и на английски, засягащи най-новите открития в света на науката и технологиите, разговори с експерти, анализи на социални теми, както и задълбочени погледи в изкуството.

Извън България, един от най-популярните подкасти, занимаващи се с наука, е “Sawbones: A Marital Tour of Misguided Medicine”. Той представлява възхитителна комбинация от медицина, история и комедия, с водещи д-р Сидни Макелрой и нейния съпруг Джъстин Макелрой. Всеки епизод изследва странни и интересни медицински практики от историята, предоставяйки както образователни прозрения, така и забавни коментари.
 

  • Интересни личности

Искаш да знаеш повече за най-успешните съвременни и исторически личности? Нека те запознаем със Свръхчовекът с Георги Ненов. Както самият Ненов споделя началото на подкастът му стартира от дивана в дома му и е заснет с телефон.
Целта на този подкаст е да внуши на всеки слушател, че вярата в себе си е в основата на успеха, а възможностите да реализираш потенциала си са навсякъде около теб.
“Свръхчовекът” разказва историите на хора от различни сфери и по този начин мотивира слушателите си да вървят смело и самоуверено по пътя, който са избрали.

Чуждестранен подкаст, на който би могъл да обърнеш внимание, ако искаш да черпиш знания директно от успели личности,  е „Lex Fridman Podcast“. Той включва дълги, задълбочени разговори с различни гости, включително видни учени, технолози, предприемачи, художници и интелектуалци. Дискусиите често се задълбочават в различни теми като изкуствен интелект, машинно обучение, роботика, невронауки, философия, психология и бъдещето на технологиите.
 

  • За почитателите на киното

Обичаш да гледаш филми? Тогава имаме точната препоръка за теб - Тихо, филмът започва”. Подкастът, с водещи Зузи Аспарухова, Драго Симеонов, Владо Апостолов и Павел Симеонов - Пачето, говори за всичко, свързано със света на киното. От актуални новини, анализи на кино явления и събития до задълбочени ревюта на нови филми - ще можеш да намериш всичко това в него. Освен забавните и информативни епизоди, “Тихо, филмът започва”  има и активно общество от слушатели онлайн, които с удоволствие се включват в интересни кино дискусии.

Нашата препоръка за подкаст отвъд океана, на който задължително трябва да обърнеш внимание, е “How did this get made?”. В него водещите Пол Шийр, Джун Даян Рафаел и Джейсън Манцукас, заедно с различни гости, обсъждат и се смеят на някои от най-абсурдните и странни филми, правени някога.

Триото се събира два пъти седмично, за да анализира дупките в сюжета, нелепите диалози и ужасната актьорска игра в избраните от публиката „лоши“ филми. Съвет от нас: гледай филмите, преди да слушаш епизодите - така преживяването за теб ще е най-смешно.

За да са в крак с тенденциите през последната година няколко български медии също създадоха подкасти, в които да обсъждат актуални теми и събития от българската реалност и политика.

Независимо дали търсиш вълнуващи мистерии, луд смях или нови знания, подкастите предлагат разнообразни опции за всеки вкус и интерес в забързаното всекидневие, в което трябва да мултитаскваме. Така че, вземи слушалките и се впусни във вълнуващо аудио пътешествие из завладяващия свят на подкастите! Приятно слушане!

 



Обратно към всички

Прочети още