9 начина да направиш добро по празниците

9 начина да направиш добро по празниците

Коледно-новогодишните празници са онзи момент в годината, когато „чудесата се случват“, „хората се обичат и любовта към ближния е навсякъде“ и „всички правим добро“. Ако обичаш коледния дух, вероятно си обзет от подобно въодушевление. Ако ти е писнало от „преструвките по веднъж в годината“, то може би правиш обратното – бойкотираш всички клишета.

Истината е, че чудесата нямат график, любовта е целогодишно състояние, а правенето на добро би следвало да е пътеводна светлина във всеки живот. Нали така? Така че, това със сигурност не изключва и настоящите празници. А и, честно казано, те са доста удобен момент да стартираме някои начинания и навици, които можем да продължим през годината. На фона на студеното и често мрачно време, когато често настроението може да спадне, това е също трик самият ти да се почувстваш по-добре.

Защото отдавна е доказано, че правенето на добро има двустранна полза – както за получаващия, така и даващия. Ето няколко факта какво се случва с правещия добро:

  • Добрите дела активират мозъчни центрове, които активират чувството за „награда“. С други думи те карат да се почувстваш добре.
  • Подобряват самочувствието. Във всеки от нас се крие по един ужасен критик, който често е насочен именно към личните ни способности. Така че правенето на добро е добър вариант за справяне с вътрешната критика.
  • Превръщаме се в оптимисти. Удовлетворението от благородния акт, който си извършил, те кара да гледаш по-ведро на света и бъдещето (научно доказано).
  • Повишава енергията. Правенето на добро те кара да се чувстваш по-пълноценен човек, а това е като енергийна инжекция.
  • Даваш своя принос към света и схемата „предай нататък“. Припомни си момент, когато някой те е изненадал с неочакван жест. Не ти ли се прииска и ти да сториш същото за някого? Това постигаш и когато ти самият правиш добро.

И това са само част от ползите. Не можем да изредим всички, защото са десетки, а може би и стотици: увеличава усещането за щастие, намалява стреса, заздравява приятелствата и създава нови, създава чувство на съпричастност към глобалните процеси в света, удължава живота, често увеличава шансовете за кариерен успех… и просто е приятно. Впрочем теорията за квантовата вселена предполага, че когато правиш добро, то задължително ти се връща многократно, при това по непредполагаеми пътища.

И след като със сигурност те убедихме, че е добре да си добър, може би вече се чудиш какво можеш да направиш точно в този момент? Няма нужда да градиш грандиозни благотворителни планове. Има редица начини, които на пръв поглед са дребни, а всъщност са толкова важни!

  1. Почисти снега. Не се шегуваме! Ако по някаква причина тротоарите пред дома ти стоят непочистени (защото няма време, не може да се разберете със съседите, не ти пука…), то тази зима не го допускай. Представи си колко хора минават по тях и се чувстват нещастни от кишата и леда? И обратното – колко биха се зарадвали, че поне в този участък могат да вървят спокойно и без притеснения за счупени кости. Може да ти се струва незначително, но никак не е. Представи си, ако всички го правехме!
  2. Дари за благотворителност. Толкова хора се нуждаят от твоята помощ. Няма значение дали са 2 или 200 лв., дали са дрехи и играчки. Избери своята кауза и прояви съпричастност. Отново – представи си какво се случва, когато много хора направят същото. Твоят принос съвсем не би бил без значение.
  3. Помогни на приятел. Всички в една или друга степен имаме нужда от някаква помощ. При това съвсем не само финансова – затрудненията може да са от всякакво естество. Някои хора просто отчаяно се нуждаят от приятелски разговор, разбиране, ръка на рамото. Помисли за някой твой приятел, на когото можеш да окажеш безвъзмездно съдействие. Не очаквай отплата в замяна, това не е търговия, все пак.
  4. Обърни внимание на семейството си. Почивни и празнични дни са. Не се опитвай за пореден път да ги отметнеш като досадно задължение. Помисли как можеш да покажеш любовта си на всеки член от семейството. Това няма да остане незабелязано. Постави началото и ако трябва си набележи такива дни и регулярно през годината.
  5. Отдели няколко минути на ден да се свържеш и поприказваш с отдавна „позабравени“ приятели и познати. Просто попитай как са, покажи им, че се сещаш и мислиш за тях. Постави се в обратната позиция – ако се случи на теб, ще се почувстваш приятно поласкан, нали?
  6. Осинови животно. Ако отдавна мечтаеш, но се колебаеш, да се сдобиеш с домашен любимец, може би е време за решение! Да спасиш живота му ще направи връзката ви още по-близка.
  7. Запиши се в доброволческа инициатива. На страницата на Time Heroes https://timeheroes.org/bg/browse може да избираш от редица разнообразни възможности. Все ще попаднеш на подходяща.
  8. Направи нещо за природата. Постави началото на разделното събиране на боклук, обърни внимание на използваното електричество и вода, спри да ползваш найлонови торби, ограничи ползването на автомобила… възможностите са толкова много. И не са без значение.
  9. Направи си план за годината. Просто един списък с обещания, който да преглеждаш и да си припомняш.

Както видя от списъка, да бъдеш добър и благороден към другите, не е задължително (даже никак) свързано с наличието на сериозни финанси. Все пак идеята не е да основеш фондация (макар че, защо пък не). Но ако някоя от идеите ти има нужда от финансиране – със сигурност може да съдействаме с Credissimo плюс – до 2500 лв. и разсрочване до 24 месеца, и Credissimo до заплата – до 600 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети.



Обратно към всички

Прочети още