close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Бърз ремонт с малко пари - мисия възможна?

от Силвия Пенчева | 20.09.2018

Бърз ремонт с малко пари - мисия възможна?

И ето че отново сме на прага на есента, един от двата предпочитани сезона за ремонти заедно с пролетта. Много е вероятно обаче бюджетът ви тепърва да се възстановява от летните харчове по екскурзии, почивки и разходки. И може би обмисляте дали да не отложите идеите си за след няколко месеца.

Обикновено свързваме ремонтите с дълги разправии с майстори, много мръсотия и почти задължително повече пари, отколкото сме предвидили. Особено ако ви предстоят по-сериозни дейности в целия дом или частично. В същото време всеки има нужда да внесе повече свежест и уют вкъщи, тъй като помещенията и мебелите също се амортизират, а и омръзват. С други думи, нищо не пречи да осъществите някои бързи ремонтни дейности сега, така че да изкарате приятно и зимата, а да оставите основната част за пролетта.

Бърз или не, ремонтът винаги изисква средства. С повече изобретателност обаче може да редуцирате бюджета до съвсем разумни граници, а заедно с това да постигнете ефектни резултати.

Бюджетът – на първо място

Винаги е добре да тръгнете от разполагаемите средства. От една страна за да не се изкушавате да прекалявате, от друга за да може впоследствие да следите реалните разходи и ако е необходимо да прекалкулирате. Както стана дума, при промени в дома почти задължителен сценарий е общите разходи да надхвърлят планираните. Малко хора могат да се похвалят, че са успели да се вместят в нарочените рамки. За да се застраховате от такъв сценарий заложете по-малък бюджет и си оставете буфер за непредвидени харчове. А след това започнете и да търсите материалите, услугите или артикулите, които биха се вместили в заложените за тях средства.

Разделяй и владей

Сами ще трябва да планирате ремонта и за целта е добре да прецените какво трябва и може да се направи сега, и кое може да бъде отложено или не е важно. Направете си план за всяко от помещенията и имайте предвид, че често малките промени могат да доведат до голяма разлика.

Промяната в цвета на стените или вратите, внасянето на нови артикули в декорацията, подмяната на някоя мебел, дори само на полилеите и осветлението   – всичко това ще ви създаде усещането за ново, без да сте правили цялостен ремонт. За да не се налага обаче след време да преправяте, е добре още от сега да сте си изградили ясна цялостна картинка.

Време за проучване

Не е желателно да се хвърляте на първото срещнато. Често в различните магазини може да срещнете сходни артикули със сериозна разлика в цената. Понякога не е добре да избирате по-евтиното, ако компромисът с качеството е твърде голям. Но има случаи, при които компромисите са пренебрежими, а разликата в цените не е. Отделете си достатъчно време както за самото проучване, така и за определен срок на изчакване, в който може да разчитате на тематични или сезонни намаления.

Направи си сам или с приятел

Не всеки е добър в боядисване или свързване на жици. Но е почти сигурно, че каквото не можете да свършите сами, вероятно може да помолите сръчен близък или познат да ви помогне. Все пак говорим за по-незначителни ремонти, смяната на плочки в банята или на кухненските шкафове може и да изисква майсторска ръка. При част от идеите и осъществяването им може съвсем спокойно да ползвате интернет сайтовете за вдъхновение и съвети за изпълнение.

Време е да запретнете ръкави

Остава само да осъществите плановете си. Междувременно ето няколко идеи и трикове, които да имате предвид при планирането на бърз ремонт:

Таван продължение като визия на стената.

  • Вратите са входът към дома и много често пренебрегваме вида им. Дори да не ги сменяте, ако има възможност ги пребоядисайте в необичаен нюанс. Ще се учудите от разликата.
  • Цветът на стените влияе оптично както на пространството, така и на светлината. Често хората се подвеждат да избират цвят просто по това кой повече им харесва. Обаче има значение колко светло е жилището и какви са мебелите. Например ако те са тъмни, заложете на бледи нюанси или просто на класическо бяло. Ако мебелите са светли или бели, спокойно може да заложите на по-тъмни и тежки цветове, без това да създаде потискащо усещане.
  • Таваните са често пренебрегвани и традиционно бели, а това съвсем не е задължително. Спокойно може да превърнете именно тавана в акцент на помещението, като изберете различен цвят за него.
  • Един от най-успешните начини да накарате стаите да изглеждат по-просторни, по-светли и по-изискани е чрез огледала. Комбинирайте ги по вид – огледала в рамка, огледала на гардероба, на вратите; и по размер. Използвайте ги дори вместо картини по стените или вместо снимки по шкафовете.
  • Подменете осветлението. Правилният избор на лампи и полилеи може драстично да промени облика на едно помещение, дори това да е единственото, което ще направите за него.
  • Реставрирането на вече съществуващи мебели може да вкара уникалност в дома ви. Има ли възможност да пребоядисате кухненските шкафове или пък гардероба и скрина, вместо да ги сменяте с нови? Тогава защо не пробвате по по-лесния начин?
  • Банята често е сред най-трудните и скъпи за ремонт помещения. Но с малко изобретателност може да стане по-уютна. Нови аксесоари, смяна на батерията или душа, нов шкаф – всичко това променя възприятията. Може например просто да смените цвета на фугите с контрастен и банята ви ще изглежда съвсем различно (постига се с боя за фуги, която се продава в магазините).

Боядисани фуги в банята за акцент.

Дори и да не планирате цялостен ремонт в близко бъдеще, с изброените хитрости може да преобразите дома си при това със съвсем разумен бюджет. Ако все пак в някакъв момент се окаже, че средствата не стигат за всички желани промени, може да разчитате на бързи кредити от Credissimo. До 600 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем с опцията „до заплата“, или пък до 3000 лв. и разсрочване на удобни вноски до 24 месеца с „Credissimo плюс“.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.