Бърз ремонт с малко пари - мисия възможна?

Бърз ремонт с малко пари - мисия възможна?

И ето че отново сме на прага на есента, един от двата предпочитани сезона за ремонти заедно с пролетта. Много е вероятно обаче бюджетът ви тепърва да се възстановява от летните харчове по екскурзии, почивки и разходки. И може би обмисляте дали да не отложите идеите си за след няколко месеца.

Обикновено свързваме ремонтите с дълги разправии с майстори, много мръсотия и почти задължително повече пари, отколкото сме предвидили. Особено ако ви предстоят по-сериозни дейности в целия дом или частично. В същото време всеки има нужда да внесе повече свежест и уют вкъщи, тъй като помещенията и мебелите също се амортизират, а и омръзват. С други думи, нищо не пречи да осъществите някои бързи ремонтни дейности сега, така че да изкарате приятно и зимата, а да оставите основната част за пролетта.

Бърз или не, ремонтът винаги изисква средства. С повече изобретателност обаче може да редуцирате бюджета до съвсем разумни граници, а заедно с това да постигнете ефектни резултати.

Бюджетът – на първо място

Винаги е добре да тръгнете от разполагаемите средства. От една страна за да не се изкушавате да прекалявате, от друга за да може впоследствие да следите реалните разходи и ако е необходимо да прекалкулирате. Както стана дума, при промени в дома почти задължителен сценарий е общите разходи да надхвърлят планираните. Малко хора могат да се похвалят, че са успели да се вместят в нарочените рамки. За да се застраховате от такъв сценарий заложете по-малък бюджет и си оставете буфер за непредвидени харчове. А след това започнете и да търсите материалите, услугите или артикулите, които биха се вместили в заложените за тях средства.

Разделяй и владей

Сами ще трябва да планирате ремонта и за целта е добре да прецените какво трябва и може да се направи сега, и кое може да бъде отложено или не е важно. Направете си план за всяко от помещенията и имайте предвид, че често малките промени могат да доведат до голяма разлика.

Промяната в цвета на стените или вратите, внасянето на нови артикули в декорацията, подмяната на някоя мебел, дори само на полилеите и осветлението   – всичко това ще ви създаде усещането за ново, без да сте правили цялостен ремонт. За да не се налага обаче след време да преправяте, е добре още от сега да сте си изградили ясна цялостна картинка.

Време за проучване

Не е желателно да се хвърляте на първото срещнато. Често в различните магазини може да срещнете сходни артикули със сериозна разлика в цената. Понякога не е добре да избирате по-евтиното, ако компромисът с качеството е твърде голям. Но има случаи, при които компромисите са пренебрежими, а разликата в цените не е. Отделете си достатъчно време както за самото проучване, така и за определен срок на изчакване, в който може да разчитате на тематични или сезонни намаления.

Направи си сам или с приятел

Не всеки е добър в боядисване или свързване на жици. Но е почти сигурно, че каквото не можете да свършите сами, вероятно може да помолите сръчен близък или познат да ви помогне. Все пак говорим за по-незначителни ремонти, смяната на плочки в банята или на кухненските шкафове може и да изисква майсторска ръка. При част от идеите и осъществяването им може съвсем спокойно да ползвате интернет сайтовете за вдъхновение и съвети за изпълнение.

Време е да запретнете ръкави

Остава само да осъществите плановете си. Междувременно ето няколко идеи и трикове, които да имате предвид при планирането на бърз ремонт:

Таван продължение като визия на стената.

  • Вратите са входът към дома и много често пренебрегваме вида им. Дори да не ги сменяте, ако има възможност ги пребоядисайте в необичаен нюанс. Ще се учудите от разликата.
  • Цветът на стените влияе оптично както на пространството, така и на светлината. Често хората се подвеждат да избират цвят просто по това кой повече им харесва. Обаче има значение колко светло е жилището и какви са мебелите. Например ако те са тъмни, заложете на бледи нюанси или просто на класическо бяло. Ако мебелите са светли или бели, спокойно може да заложите на по-тъмни и тежки цветове, без това да създаде потискащо усещане.
  • Таваните са често пренебрегвани и традиционно бели, а това съвсем не е задължително. Спокойно може да превърнете именно тавана в акцент на помещението, като изберете различен цвят за него.
  • Един от най-успешните начини да накарате стаите да изглеждат по-просторни, по-светли и по-изискани е чрез огледала. Комбинирайте ги по вид – огледала в рамка, огледала на гардероба, на вратите; и по размер. Използвайте ги дори вместо картини по стените или вместо снимки по шкафовете.
  • Подменете осветлението. Правилният избор на лампи и полилеи може драстично да промени облика на едно помещение, дори това да е единственото, което ще направите за него.
  • Реставрирането на вече съществуващи мебели може да вкара уникалност в дома ви. Има ли възможност да пребоядисате кухненските шкафове или пък гардероба и скрина, вместо да ги сменяте с нови? Тогава защо не пробвате по по-лесния начин?
  • Банята често е сред най-трудните и скъпи за ремонт помещения. Но с малко изобретателност може да стане по-уютна. Нови аксесоари, смяна на батерията или душа, нов шкаф – всичко това променя възприятията. Може например просто да смените цвета на фугите с контрастен и банята ви ще изглежда съвсем различно (постига се с боя за фуги, която се продава в магазините).

Боядисани фуги в банята за акцент.

Дори и да не планирате цялостен ремонт в близко бъдеще, с изброените хитрости може да преобразите дома си при това със съвсем разумен бюджет. Ако все пак в някакъв момент се окаже, че средствата не стигат за всички желани промени, може да разчитате на бързи кредити от Credissimo. До 600 лв. с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем с опцията „до заплата“, или пък до 3000 лв. и разсрочване на удобни вноски до 24 месеца с „Credissimo плюс“.



Обратно към всички

Прочети още