close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Черен петък в цифри и факти

от Credissimo България | 18.11.2019

Черен петък в цифри и факти

По-малко от седмица ни дели от Черния петък – денят на големите разпродажби, който от година на година става все по-популярен не само по света, но и в родината ни. Потребителите, които с трепет очакват Черния петък се множат и всеки се надява да удари джакпота с някоя супер изгодна оферта. Добрата новина е, че все повече търговци и брандове удължават периода на промоциите и превръщат Черния петък в „черен“ уикенд или дори седмица. А това, че не си толкова ограничен във времето и не се налага да се блъскаш със стотици хора или да препускаш в онлайн пространството, защото само днес е Денят, със сигурност прави пазаруването по-приятно.

Защо черен?

Традиционно Черният петък се свързва с началото на коледното пазаруване в САЩ и винаги се пада след Деня на благодарността. Определението „черен“ има своята история в две основни версии. Едната насочва към колапса, настъпил след финансовата криза в САЩ на 24 септември 1869 г., петък. А другата версия свързва наименованието със записките, които са водили търговците на дребно - с червено те отбелязвали загубата, а с черно - печалбата. Черният цвят в тефтерите започвал да се ползва именно през ноември, когато хората пазарували повече, заради наближаващите празници.

Инфографика с интересни данни за Черния Петък.

 

А ето и някои интересни факти за Черния петък в България. Според статистическите проучвания, българите планират да похарчат общо за покупки онлайн и офлайн приблизително по 419 лв., като на един участник в разпродажбите се падат около 3,7 закупени стоки. Средната отстъпка в деня на промоциите е 51%. С пазаруването по време на Черния петък спестяваме средно по 427 лв., а цели 34% вече са взели решение какво ще си купят. 

Независимо дали вече имаш списък или просто ще търсиш някоя изгодна оферта, дали си предвидил точно колко ще изхарчиш или смяташ, че неочакваните попадения винаги си заслужават парите, разчитай на Credissimo!  Избираш сума до 4 000 лв*., кандидатстваш бързо и лесно онлайн, а отговор получаваш до минути. А всеки първи заем до заплата е с 0% лихва за цели 45 дни. Възползвай се от намаленията и пазарувай на воля, сега му е времето!

*За заявяване на суми над 3 000 лв. е необходим активиран клиентски профил.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.