Дългоочакваният ремонт – как да спестим?

Дългоочакваният ремонт – как да спестим?

Ремонтът на дома е едно ужасно двулико нещо. От една страна винаги е приятна мисълта да пригодиш апартамента или къщата си в най-приятния вид от мечтите си, да си осигуриш комфорт и красива обстановка. От друга страна обаче, представата за цялата дандания и мръсотия, периодът, в който всичко ще е с краката нагоре, майсторите… не е особено забавна. А като прибавим към това и разходите, които често изобщо не искат да влязат в предначертания бюджет, човек започва да се чувства като пред сериозно изпитание.

Често хората дълго отлагат ремонта, преди да съберат достатъчно пари, или ограничават дейностите по начин, който приключва с не точно планирания резултат. А когато резултатите се разминават или са некачествени, това не само не означава спестяване, но и обратното – хвърлени пари на вятъра.

По принцип най-чистият вариант е да наемете дизайнерска компания, която да организира и ремонта, или качествена ремонтна компания, която да ръководи нещата така, както бихте го направили и вие самите. Това изисква по-сериозен бюджет, но пък буквално може да отидете на почивка и при завръщането да заварите чисто нов дом. Когато нямате такава възможност, е по-добре да ангажирате достатъчно от времето и усилията си, за да постигнете желаното.

Планирайте етапите

Никога не подхождайте към ремонта импулсивно. Трябва предварително да сте достатъчно наясно как точно ще процедирате ден по ден и дейност по дейност. Например при цялостен ремонт е прието, че се започва от банята и коридора. Набележете къде ще са контактите и осветителните тела, за да може електрическата мрежа да бъде изградена спрямо това. Няма как първо да направите инсталацията, пък после да си харесвате къде да има лампичка. Остъкляване на терасата също трябва да е една от първите дейности при започване на ремонт.

По-добре без майстори, отколкото с калпави

За съжаление никак не са малко случаите, в които да се оставите в ръцете на „професионалист“ означава много нерви и понякога непоправими грешки. Често се случва, когато хем искаме да използваме майстор, хем искаме да спестим от него. Просто в този случай трудно може да се говори точно за „професионалист“, по-скоро е някой пишман майстор. Така че принципът, ако ще пестите, е „каквото можеш – направи си го сам“. Може да се перифразира и на „помоли роднини и приятели“, ако са достатъчно отзивчиви разбира се. В зависимост от степента на познания в дейностите, самоделните ремонтни задачи може да варират от почти всичко, до само най-лесните. Вероятно може да се справите с боядисването с латекс, поставянето на окачени тавани, освежаване и реновиране на мебели… И е по-малко вероятно да сте добри в реденето на плочки, а ако можете или имате такъв познат – е безценно.

Производители и директни вносители

Съвсем логично материалите са много по-евтини, когато не минават през прекупвачи. Ако пазарувате от производител или директен вносител, може да спестите доста средства, особено когато става въпрос за материали като подови настилки, ламинат, плочки.

Поръчвай на едно място

Друг вариант е да се спрете на голям търговец, от който да поръчате повечето необходими материали, мебели и пр. накуп. В този случай може да поискате да ви направят търговска отстъпка, заради голямата поръчка.

Не на некачествените материали

Внимавайте от какво пестите, защото при неправилен избор, може да ви излезе солено. Евтина батерия за мивката, която ще се развали на втория месец и ще трябва да разбивате плочките заради нея? Надали ви трябва. Евтин ламинат, който ще се издере и ще се чудите как да прикривате всички дефекти? Със сигурност не е желателно. По-скоро залагайте на отстъпки, отколкото на евтини материали.

Нека домът ви също да бъде спестовен

Част от ремонта понякога е подмяната на част от електроуредите и закупуване на нови. Тук също не е препоръчително да пестите от цената на уреда. Дългосрочно по-скъпите и с висок енергиен клас уреди ще ви се изплатят много скоро от сметките за ток. Не забравяйте също, че няколко месеца от годината е зима или поне достатъчно студено, за да трябва да имате предвид и тях. Стъклопакетите вече отдавна са задължителни, защото добре уплътнен и изолиран дом ще пести доста от отопление.

Програми за енергийна ефективност

И като стана дума за стъклопакети и изолация, знаете ли, че може да се възползвате програмите за енергийна ефективност. Ако живеете в блок с много обитатели, често е трудно постигането на единодушие за кандидатстване. Но ако сте в еднофамилна къща или такава със само няколко съседа, с които успеете да се договорите, ще се сдобиете с добри преимущества. Програмите предлагат безвъзмездна помощ за дейности като подмяна на дограма и външна изолация, печки и котли на биомаса, слънчеви нагреватели на вода, газификация и фотоволтаични системи.

А ако въпреки тези съвети пак не успеете да се вместите в планирания за ремонта бюджет, помощта ви може да дойде от Credissimo – с възможност за заем до 600 лв. с 0% лихва в гратисния период, или до 2500 лв. и удобно разсрочване до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още